Jobbsøk

Gode råd før høstens jobbjakt

Høsten er høysesong for jobbytte. Hvis du vil finne ut hva du skal gjøre fremover, får du her noen råd til hvordan du kan forberede deg best mulig på høstens jobbjakt.

Tekst
Redaksjonen
Foto
Adobe Stock

Mange kvier seg for å velge noe nytt for seg selv, og andre igjen foretrekker å stå i det trygge og kjente. Det er selvfølgelig skummelt å bytte jobb, men det finnes mange stillinger som kan utfordre deg på nye og mer spennende måter enn du får i din nåværende jobb. Det er lov til å drømme, men det er også lov til å gjøre drømmene sine til virkelighet. Men før man kommer dit, så er det enkelte ting som kan være greit å ha gjort unna. De fleste søker ny jobb mens de står i sin stilling, men andre igjen velger å ta en pause for å finne et nytt beite. Her er noen råd fra HR manager i Telia, Christoffer Hovde, for deg som vil gå i deg selv, og gjøre alvor av å finne drømmejobben.

1. Ta en pust i bakken!

Som oftest har man jobbet hardt helt til siste dag og over lengre tid. Ofte kan det da føles som at luften går litt ut av ballongen, når man endelig er ferdig og skal forberede seg for en ny hverdag. Det er også helt naturlig at det er litt trist å takke for seg på en arbeidsplass, der man har blitt glad i både kolleger og arbeidsoppgavene. Ta deg noen dager, eller flere ukers ferie, om det er det som må til for deg. Koble ut og av, og bare vær deg for en liten stund. Å finne seg jobb kan skje på veldig kort tid, men det kan også ta opptil 12 måneder. Da er det greit å ha ladet batteriene. En ferie kan gi deg perspektiv over hva du egentlig vil drive med.

Det er viktig å ha i mente at omkring seks av ti jobber ikke lyses ut, så hvis du ønsker å få tilgang til jobber som ikke lyses ut, er det helt nødvendig å involvere ditt nettverk.

Christoffer Hovde
2. Det er lov å være trist

Gi deg selv lov til å være litt trist. Selv om du har valgt å gå selv, så er det alltid trist å si farvel til sin faste arbeidsplass og kolleger. Det oppleves ofte som et brudd, og det ville vært rart om vi ikke synes dette var litt tungt. Ved siden av det å kjøpe bolig og velge partner, er det å velge jobb et av livets store valg. Der tilbringer vi store deler av vårt liv, og slike veivalg er alltid tøffe vendepunkt. Når det har fått lov å synke en stund, er det på tide å se fremover og legge en plan.

3. Gå inn i deg selv

Ta en runde med deg selv og still deg selv noen grunnleggende spørsmål som får deg til å reflektere over neste steg. Hva vil du gjøre mer av, og hva vil du gjøre mindre av? Hva har du likt i dine tidligere jobber, og hva har du vært mindre fornøyd med? Om du har tatt noen personlighetsanalyser tidligere, så er det en fin øvelse å sette seg ned og gå igjennom dem. Denne øvelsen kan være nyttig for å se om det er noen tydelige tegn til hva du foretrekker i din nye jobbhverdag. Mange av analysene har også en oppsummering, som forteller deg hva du skal se etter i en jobb, og hva din fremtidige leder skal være obs på for å lede deg på en best mulig måte.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

4. Bruk ditt nettverk og mentorer

I første runde kan nettverk og mentorer være gode sparringpartnere for å reflektere over hvor du vil videre, hva dine styrker og svakheter er, og for å gi deg noen tydelige, velmente og ærlige tilbakemeldinger. Involverer du ditt nettverk tidlig, så informerer du om hva du kunne tenke deg videre. I tillegg er det flere som holder øynene åpne for deg. Har du involvert noen fra start, er de aller fleste også interessert i å følge opp underveis, og det kan føre til at hele jobbsøkerprosessen føles mindre ensom. Det er viktig å ha i mente at omkring seks av ti jobber ikke lyses ut, så hvis du ønsker å få tilgang til jobber som ikke lyses ut, er det helt nødvendig å involvere ditt nettverk.

5. Skaff deg en kontorplass – hjemme, ute eller borte

Om du klarer deg fint hjemme på stuebordet, hjemmekontoret eller sofaen, så er det bra for deg. Det kan være en god idé å skape faste rutiner med å stå opp til fast tidspunkt hver dag og holde arbeidsdagen hellig, selv om du strengt tatt ikke må. Mange velger en kombinasjon av å sitte hjemme og ute, på eksempelvis hyggelige cafèer, biblioteker, park eller lignende. Velg steder som gir deg god stemning eller inspirerer deg. Et frilans-kollektiv er en fornuftig løsning for å bevare det sosiale i din nye hverdag, og i tillegg kanskje utvide ditt nettverk. På mange måter kan dette være mer fornuftig enn å sitte hjemme.

 

(Kilde: christofferhovde.com)

Publisert i Karriere