Sensitiv: Mann står foran bartrær.
TENKE NYTT

Sensitiv leder søkes

Har du noen gang lest en stillingsannonse der sensitivitet er en ønsket lederegenskap? Ikke det, nei. Noen burde prøve. I dag blir de ofte rådgivere – fordi de er gode både til å se og lytte.

Tekst
Anne Wennberg
Foto
Fartein Rudjord
Dato

Å være spesielt sensitiv blir ofte forvekslet med å være litt veik, og i hvert fall feminin. Mannen som sitter foran oss på kontoret sitt i Oslo, er et godt eksempel på at det er en myte. Men det er sant at du kan bli veldig sliten av alle inntrykkene du får. Du må lære deg å leve med den spesielle begavelsen. Hvis ikke kan det bli for mye av det gode.

Runar Heggen er rådgiver og daglig leder i Teamwork, helt i tråd med personligheten sin: høysensitiv og introvert. 70 prosent av de høysensitive er introverte. Men han har vært leder for større virksomheter, og har lykkes grundig med det. Han har også vært en svært dyktig selger.

-Jeg bygde i sin tid opp et selskap fra to til 250 mennesker, før jeg solgte. Og da jeg ble salgssjef i en annen bedrift tredoblet jeg omsetningen på kort tid. Fordi jeg så kunden og tok godt vare på selgerne. Jeg ga dem høyere fastlønn og dermed trygghet, forteller han.

Vismann eller jeger

Heggen var dessuten nestbestemann i kullet sitt på befalsskolen. Ingen pingle med andre ord. Han er heller ingen skrytepave, men en lavmælt mann med fast blikk. Han vil bare illustrere at sensitivitet er en styrke i omgang med mennesker, og har ingenting med manglende mot og gjennomføringskraft å gjøre.

-Som sensitiv leder får du med deg hvem som har det bra og hvem som ikke har det bra. Og du bryr deg om medarbeiderne. Men sensitive ledere er ikke særlig etterspurt. Det er veldig synd. Du finner ofte de sensitive i rådgiverrollen. I riktig gamle dager kunne den sensitive være vismannen, mens lederen skulle være mer av en jeger eller maktperson.

 

Sensitiv: Mann sitter på en benk foran bartrær.
Runar Heggen er opptatt av å formidle at arbeidslivet kan trenge flere sensitive ledere. De har mange styrker.

Født sensitiv

Å være ekstra sensitiv, eller sensitivt begavet, er en medfødt egenskap, like vanlig blant menn som blant kvinner, ifølge doktor i psykologi, Elaine Aron. Heggen kjenner godt til forskningen hennes, og har faktisk også forelest sammen med henne. De bekrefter begge at det kan være en påkjenning å være sensitiv, du må lære å leve godt med det, for inntrykkene blir mange og sterke. Du kan bli veldig sliten. Men fordelene er mange.

– Sensitive er ofte flinke til å se alle, har empati og en forsterket intuisjon, er kreative og kan ha en annen tilnærming. Suksess ligger ofte i nyansene. Å oppfatte nyanser, eller skjønne at en idé fra medarbeideren vil gjøre en forskjell, er verdifullt. En sensitiv leder vil kunne plukke opp slikt. Og samtidig sender du som leder da et signal om at du bryr deg og ser medarbeideren og hans eller hennes bidrag til virksomheten, forklarer Heggen.

Han er glad for at mange kloke ledere i hvert fall bruker sensitive som rådgivere:

– De kan for eksempel trenge å bremses litt. Selv er jeg mentor for flere. Men tenk hvor mange styrer som hadde tatt klokere beslutninger om de etter en diskusjon hadde sovet på saken og tatt avgjørelsen dagen etter. Å tenke seg om er ikke så dumt, men det blir ofte oppfattet som motsatsen til beslutningsdyktighet.

 

Suksess ligger ofte i nyansene. Å oppfatte nyanser, eller skjønne at en idé fra medarbeideren vil gjøre en forskjell, er verdifullt.

Runar Heggen

 

Viktig med aksept

Hva tror han er grunnen til at det er så mye skepsis til det å være spesielt sensitiv?

-Det knyttes kanskje for mye til det åndelige. Mange klarer ikke å forholde seg til det. Og som barn kan høysensitive ofte bli oppfattet som annerledes fordi de har behov for å trekke seg litt unna. Mange gutter blir fortsatt oppdratt til å være alfahanner. Det er viktig å bli akseptert i oppveksten. Selv fikk jeg stor frihet som barn til å være meg selv. Alle må ikke være med på alt og ha mange venner. Jeg har barn selv og har sett de barna som har behov for å ta pause for eksempel i en barnebursdag. De må ikke tvinges inn i leken, men få aksept for at de ønsker å se på, forklarer han.

sensitiv: Bokomslag

Livet som sensitiv har naturlig nok preget Runar Heggen, og før sommeren gir han ut boka Kunsten å være ekte – Gleder ved å være en sensitiv gutt, basert på egne erfaringer.

– Selv har jeg opplevd sensitiviteten min som en styrke. Men det er en utfordring at man blir overstimulert.  Jeg har lært meg å unngå noen situasjoner og legge opp dagene mine slik at jeg ikke blir så sliten. Jeg har også lært meg å velge mine kamper.

Det går ikke like bra med alle. Aksept kan bety alt:

-Det har gått galt med mange gutter fordi de ikke passer inn.  Jeg har møtt noen… Det kan lett ende i depresjoner og rusmisbruk om høysensitive barn ikke får lov til å være seg selv og bygge en god selvfølelse.  Spesielt sensitive mennesker er en ufattelig uutnyttet ressurs. De er ikke så gode til å rope høyest, men sanseapparatet fungerer svært godt.

Publisert i Arbeidsmiljø, Ledertips