Kurs: Tre kolleger sitter og jobber sammen ved en PC
KOMPETANSEHEVING

Tar du ansvar for å utvikle deg?

Uansett om du er leder eller ikke, er det nødvendig å følge med faglig. Fordi endringene skjer så fort i dag, er det enda viktigere enn før. Det er et hav av muligheter for den som vil fylle på, eller skifte retning.

Tekst
Anne Wennberg
Foto
NTB/Scanpix
Dato

Trenger du ny inspirasjon i hverdagen, har du nettopp blitt leder, eller er fersk tillitsvalgt? Lederne har  litt av hvert å by medlemmene. Ta en titt her . Gratis kompetanseheving er bare en av fordelene med medlemskap.

Planlegger du mer omfattende kompetanseheving kan den nasjonale nettportalen utdanning.no, som har samlet informasjon om det norske utdanningstilbudet, være verdt et besøk. Det er selvfølgelig også en mulighet å lete opp aktuelle kurs og videreutdanninger på nettsiden til det enkelte universitet eller annet lærested.

 

Mange trenger kurs

Det kan være mange grunner til å ønske seg faglig påfyll eller fordypning:

  • Utdanningen din begynner å bli gammel, og du trenger oppdatering
  • Det er spennende å lære noe nytt, og få inspirasjon etter mange år i arbeidslivet
  • Du har fått en annen jobb, for eksempel som leder, og trenger formell kompetanse innen ledelsesfaget
  • Du har mistet jobben, og må styrke kompetansen din for å få en ny jobb
  • Du ønsker å få større faglig tyngde fordi det vil styrke mulighetene dine for en spennende karriere

 

Ta ansvar!

Er du heldig, og har en arbeidsgiver som ser verdien av at du styrker kompetansen din, kan det hende du får betalt etter- eller videreutdanning. Noen arbeidsplasser tilbyr også kurs internt, og da gjelder det å ta ansvar for seg selv og gripe de mulighetene som byr seg. Det er ditt ansvar å sørge for at du utvikler deg, ikke minst når du begynner å bli en av seniorene. Spør etter kurs og annen opplæring, om du ikke blir tilbudt noe. Kloke arbeidsgivere vil ta vare på de eldste arbeidstakerne, for de har ikke egentlig råd til å kaste verdifull erfaring og stabil arbeidskraft på båten. Som medlem i Lederne er veien kort til faglig påfyll.

 

Kurs og utdanning kan også gi fine bieffekter som nye vennskap og nyttige kontakter.

 

Flere læringsformer

Kontinuerlig læring er en viktig del av dagens arbeidsliv, og flere bedrifter satser på påfyll som kan foregå integrert i arbeidsdagen. Såkalt mikrolæring har vist seg å være smart. Små porsjoner med ny kunnskap akkurat når du trenger det er effektivt uansett hvor du befinner deg i karriereløpet.

Bestemmer du deg for å søke etter- eller videreutdanning ved et av de større studiestedene, er det mange mulige måter å studere på: rene nettstudier ved siden av jobben, fulltidsstudier, samlingsbaserte kurs eller en kombinasjon av nett og samlinger.

Skal du satse skikkelig, og ta f. eks. en erfaringsbasert master, må du regne med at det blir en del jobb mellom samlingene, så det gjelder å ta imot gode råd for hvordan du skal klare å kombinere det med jobb og familieliv.

Faglige diskusjoner

Uansett hva du velger, er det fint med livslang læring. Nysgjerrighet og god appetitt på ny kunnskap gjør deg mer attraktiv i arbeidsmarkedet. Kurs og utdanning kan også gi fine bieffekter som nye vennskap og nyttige kontakter. Etter kurs i regi av Lederne er det mange som melder at de lærer veldig mye også av erfaringsutveksling med de andre deltakerne.