Ung lyshåret gutt i refleksvekst mellom høye reoler på et lager. Til sak om ung leder for Lederne
Ny som leder

Hvordan lykkes som ung leder?

Du har fått din første lederstilling, og klør i fingrene etter å komme i gang. Meld deg på Ledernes webinar for unge ledere, og lær hvorfor du bør lage en oppstartsplan for de første hundre dagene.

Tekst
Sissel Fantoft
Foto
Getty Images
Dato

Reidar Myrvang jobber med forskningsbasert rekrutterings-, leder- og medarbeiderutvikling som partner i konsulentselskapet Advisi SA.  27. mai og 2. juni holder han webinaret «Du som ung leder!» for Ledernes medlemmer. Her tar han for seg ulike sider ved blant annet å gå fra å være kollega til å bli leder.

Meld deg på webinaret her! 

– Hvis du ikke er bevisst på hva lederrollen innebærer kan det være tøft å gå over til arbeidsgiversiden. Jeg anbefaler alle unge ledere å bruke tid på å lage seg en god oppstartsplan. Her bør du definere hva du skal prioritere og hva som kan prioriteres mindre de første hundre dagene, sier han.

Lykkes som ung leder

En forutsetning for å lykkes som leder er å gjøre seg godt kjent med virksomheten, menneskene og kulturen i organisasjonen før du begynner å foreta deg for mye.

– Veldig mange ferske ledere har ambisjoner om å revolusjonere driften og endre på stort og smått. Det er lurt å ha i bakhodet at det kanskje er snakk om en bedrift som har fungert godt i hundre år, så en ydmyk tilnærming er alltid en god idé, legger han til.

Lydhør for innspill

Du bør også være bevisst på at du ofte tar over stafettpinnen etter den forrige lederen. Hva kan du gjøre for å skille deg ut og være en enda bedre leder?

– Husk at det ofte bare er du som er ny, og ikke teamet. Medarbeiderne har kanskje sett flere ledere komme og gå, så for dem er du bare enda en i rekken, understreker Myrvang.

 

Forskning viser at det ikke er så mye som skiller en 25-åring og en 57-åring når det gjelder motivasjon.

Reidar Myrvang

 

Unge ledere må gjerne også håndtere det å lede ansatte som er mye eldre enn dem selv.

– Forskning viser at det ikke er så mye som skiller en 25-åring og en 57-åring når det gjelder motivasjon. Det er ofte en sannhet med modifikasjoner at alder har så mye å si på arbeidsplassen, forklarer han.

Medarbeiders personlighet og ferdigheter spiller gjerne en viktigere rolle.

– Første forutsetning for å lykkes er å bruke tid på å bli kjent med hver og en og deres arbeidsoppgaver. Vær lydhør overfor innspill og tenk gjennom hva du kan påvirke slik at medarbeiderne får en bedre arbeidshverdag. Ledelse handler tross alt om å spille hverandre gode, sier han.

Lyst på flere nyheter om ledelsesfaget?

Meld deg på ledernes nyhetsbrev her!

Tilpasset lederstil

I webinaret vil Myrvang også komme inn på hva som er grunnlaget for god og effektiv ledelse.

– Det handler blant annet mye om transformasjonsledelse kombinert med motivasjon. Du er nødt til å behandle medarbeidere forskjellig ut fra deres ferdigheter og motivasjon. Det gjør du gjennom å tilpasse din lederstil til deres individuelle styrker og hva de kan bli bedre på. Det å forandre mennesker er ofte vanskelig, men ofte er det her nøkkelen til suksess ligger. Kanskje er det å behandle likt, men samtidig ulikt, selve kjernen i god ledelse, poengterer Myrvang.

Din viktigste oppgave som leder er altså å motivere medarbeiderne til å være så gode ambassadører for virksomheten som mulig.

Les mer om hvordan du kan utvikle deg som leder! 

– Hverdagsledelse er det du vil drive med det meste av tiden. Da gjelder det å ikke bli så heftet av møter, mikroledelse og detaljer at du ikke har tid til å se og samhandle med de menneskene du er leder for, sier han.

En del unge ledere har laget seg en ambisiøs karriereplan, og ser den første lederjobben som en mulighet til å posisjonere seg for større oppgaver.

– De er gjerne ivrige etter å rykke opp enten eksternt eller internt, og det kan fort skape misnøye i det teamet de skal lede her og nå. Jeg vil heller anbefale å kjenne etter om du har lyst til å utvikle deg faglig eller i retning av personalledelse. Det finnes så mange muligheter, og du bør sørge for å lære mest mulig i den rollen du til enhver tid har, oppfordrer Myrvang.

Tips til unge ledere:

  • Gjør deg kjent med virksomheten og menneskene i organisasjonen så godt du kan før du tiltrer.
  • Lag deg en god oppstartsplan for de 100 første dagene.
  • Vær ydmyk i lederrollen – husk at det er du som er ny og ikke teamet av mennesker du har ansvaret for.
  • Tenk gjennom hva du ønsker å endre eller forbedre etter den forrige lederen.
  • Vær lydhør for innspill fra medlemmene i teamet ditt.
  • Tilpass din lederstil til hver enkelt medarbeiders ferdigheter og motivasjon.
  • Pass på at du ikke blir for opphengt i detaljer i hverdagen.
  • Sats på å gjøre en best mulig jobb som leder i den posisjonen du har i dag, i stedet for å fokusere på neste trinn i karrieren.

 

Publisert i Karriere, Ledertips