7.000 norske årsverk glapp for Aker Solutions – sterke reaksjoner

Arbeidstakerorganisasjonene reagerer på at sørkoreanske Hyundai vant kontrakten om å levere den flytende produksjons-, lagrings- og lasteinnretningen (FPSO) til Goliatfeltet. Aker Solutions anslår at 7.000 norske årsverk dermed glipper i Oslo, Stord og Egersund. Sammen med Statoil er Eni Norge operatør for Goliat, som vil bli den første oljeutbyggingen i den norske delen av Barentshavet.

Kontraktsverdien er estimert til 6,9 milliarder norske kroner. Det er beregnet at avtalen, som er den første store kontrakten i nordområdene, kunne medført hele 7.000 årsverk i Norge.

Skuffet Aker
«FPSOen er en av flere større tildelte Goliat-kontrakter. Norsk leverandørindustri kan komme til å stå for mellom 50 og 70 prosent av leveransene til Goliat-utbyggingen. Så langt er nær 50 prosent tildelt, eller i ferd med å bli tildelt, norske leverandører. Ca. 30 prosent er tildelt leverandører utenfor Norge. Tildeling av de resterende ca. 20 prosent av leveransene vil skje under eksisterende og nye kontrakter i nær fremtid», skriver Eni i dagens pressemelding.

– Vi er selvsagt skuffet, men fokuserer nå på å vinne andre nye byggeprosjekter og sikre vår offshorekompetanse i et utfordrende marked, sier Jannik Lindbæk, kommunikasjonsdirektør i Aker Solutions, i en pressemelding. Aker ville ha fordelt arbeidet mellom Oslo, Stord og Egersund. Selskapet vil nå ha samtaler med de tillitsvalgte. Tapet av storkontrakten gjør at frykten for permitteringer øker i selskapet.

– Det er for tidlig å si noe om hvordan dette vil påvirke fremtidig verftskapasitet i Norge. Vi vil nå invitere våre ansatterepresentanter til å jobbe sammen med oss for å få en felles forståelse for den nåværende utfordringen, og å sette kursen fremover, sier Lindbæk.

250 millioner fat
Sammen med Statoil er Eni Norge operatør fro Goliatfeltet, som vil være den første utbyggingen av et oljefelt i den norske delen av Barentshavet. Feltet antas å inneholde ca. 250 millioner fat olje.

Aker Solutions er kontrollert av Aker Holding, som er eid av Kjell Inge Røkkes Aker, staten, Saab og Investor.