
Lærer du deg disse triksene, så slipper du å være redd for om du rødmer i møtene eller om innspillene dine vil bli latterliggjort.
- Tekst
- Redaksjonen
- Foto
- iStock
- Dato
Tipsene kommer fra Susan Cain, forfatter og gründer av organisasjonen «The Quiet Leadership Institut». Selskapet jobber for å plukke fram og ta vare på det fulle potensiale hos den introverte delen av medarbeiderne.
1. Vær forberedt.
Uansett om det er en forventning om at du skal delta i møtet eller ikke, så er det en god hjelp om du har forberedt deg. Forsøk å komme med input så fort som mulig, så kommer du til å føle at du er delaktig tidligere, og sannsynligheten for at kollegaene henvender seg til deg med spørsmål øker.
2. Slipp dine halvferdige tanker fri
Særlig i raske, intensive møter. Legg merke til at også andre kolleger ofte ikke kommer med helt ferdiggjennomtenkte idéer, og du kommer til å begynne å merke at ingen bryr seg om det. Starten på en tanke kan bane vei til gjennomtenkte diskusjoner og beslutninger.
Blås i at du rødmer. Det viktige er hva du sier, ikke hvordan du ser ut når du sier det.
3. Snakk høyere
Du trenger ikke å skrike, men det kan hjelpe å snakke litt høyere enn du gjør normalt når du skal delta i diskusjonene. Så markerer du at du har noe å si. Desto mer du øver, desto lettere blir det.
4. Kjøp deg tid
Om du får et spørsmål du ikke kan svare på, eller behøver med tid til å tenke på, må du ikke være redd for at du ønsker å tenke på saken og heller komme tilbake med hva du mener.
5. Øv i liten skale før store presentasjoner
Å snakke offentlig på store arrangementer kan få hvem som helst til å bli nervøs. Derfor må du øve! Start med å holde presentasjoner i mindre grupper, og jobb deg oppover.
6. Blås i at du rødmer
Det viktige er hva du sier, ikke hvordan du ser ut når du sier det. Men å fokusere på det, er selvsagt lettere sagt enn gjort, når hele rommet titter på deg og du begynner å stamme. Et kortsiktig tips er å gjøre avslappende pusteøvelser før du skal prate. Et langsiktig tips er rett og slett at du må øve. Desto mindre ubehag du kjenner før hver situasjon, desto mindre sannsynlig er det for at det kommer til å skje igjen.
7. Gi og få hjelp av kolleger
Se hvordan dere holder møter på arbeidsplassen for å hjelpe introverte medarbeidere og kolleger. Vær oppmerksom på hvem som prater mye, og hvem som ikke kommer til. Ikke vær redd for å spørre de som er stille om deres mening under møtet. Noen ganger hjelper det å gi noen ordet for at de skal ta det.
Kilde: Chef.se/Harvard Business Review