

Søndagstur. Søndagsmiddag. Søndagshvile. Søndagsstillhet. Søndagsstengt. SøndagsFRI. Foruten de som jobber turnus i bransjer som er avhengig av å være åpent hele døgnet, kan trolig mange kjenne seg igjen i denne beskrivelsen av søndagen. Dagen i uka hvor du skal slappe av og lade opp til fem nye arbeidsdager. Liker du det? Eller skulle du helst hatt muligheten til å jobbe en søndag, for så å ta fri en dag senere i uka? Eller brukt denne dagen til å gjøre storhandelen eller dra på shopping i byen – hvor mer enn blomsterhandlerne og kioskene har åpent? Eller; skulle du helst hatt tilgjengeligheten hele døgnet?
Meningene er delte. Selv hos de som allerede har gått fra å ha fri til å jobbe på søndager. En av dem er Anne Formo, butikksjef i Coop Oppdal. Hun har jobbet i selskapet i 16 år, og for to år siden ble deler av butikken åpnet som «Brustad-bu» på søndager, med åpningstider fra klokka 10 til 22.
– Butikken ligger i et område med mye gjennomgangstrafikk og mange forbipasserende hytteturister. Derfor ble det vurdert som et behov for å holde søndagsåpent. Yrkesmessig ser jeg at vi må være med på trenden, at det ikke er lett å holde igjen. Men personlig er jeg ikke noe glad i at ukas eneste fridag er tatt bort, sier Formo.
Hun mener vi har godt av å ha en dag hvor ikke alt er tilgjengelig, og tror det blir et uroligere samfunn om alt skal være åpent hele tiden.
– Før så barna på barne-TV på lørdagskveldene. Nå er det ikke uvanlig at folk drar med ungene sine i butikken midt i sendetiden.
Om jeg skal utlyse en heltidsstilling med krav om turnusjobb på søndager, er jeg redd det blir vanskeligere å få kvalifiserte folk til å søke på stillingen.
Anne Formo, butikksjef i Coop Oppdal
For Formo har åpningen av «Brustad-bua» ført til at hun i prinsippet aldri har fri. Som butikksjef må hun alltid være tilgjengelig. Hvis det skjer noe, må hun stille opp. Er det sykdom og ingen som kan møte på kort varsel, må hun stille opp. De som var ansatt heltid da det ble bestemt at butikken skulle holdes åpen søndager, ønsket ikke å jobbe på ukas eneste fridag. Og siden dette ikke var en del av premissene da de ansatte startet i jobben, bestemte Formo at helligdagsarbeidet og søndagsarbeidet skal være frivillig for de ansatte.
– I starten ga dette mye ekstraarbeid for meg, men nå har jeg klart å finne bedre rutiner for hvordan vi håndterer det.
For de som er ansatt i mindre stillinger har søndagsåpent gitt dem mer jobb, og for skoleelever gir søndagsåpne butikker en mulighet til litt ekstra arbeid.
– Utfordringen er at jeg sjelden ser de som kun jobber søndager, så det blir vanskelig å følge opp medarbeiderne. Om jeg skal utlyse en heltidsstilling med krav om turnusjobb på søndager, er jeg redd det blir vanskeligere å få kvalifiserte folk til å søke på stillingen, sier Formo.
I år fikk hun også en ny opplevelse på 17. mai. Ingen av de ansatte meldte seg frivillig til å jobbe. For første gang valgte hun å stenge.
Selv om en undersøkelse utført av Aftenposten rett før jul viser at 58 prosent av de spurte ikke ønsker at butikkene skal være åpent søndag, mener regjeringen det motsatte. Dagligvarebransjen er den bransjen som foreløpig i størst grad havner midt i debatten om søndagsåpne butikker, og hele syv av ti butikksjefer sier i en undersøkelse fra Lederne at de ikke ønsker å holde åpent på ukas siste fridag.
Allerede har flere strukket det enda lenger, med å ha åpent hele døgnet. Sagene Joker i Oslo er en av dem, hvor butikksjefen forteller om god omsetning om natten, og besøk fra flere distrikter som vet at de aldri stenger. Like før jul åpnet også Elkjøp sin første butikk med døgnåpen vareutlevering. Blir det en suksess, har kjeden varslet at det vil komme flere.
Er dette startet på det som kan bli et døgnåpent samfunn? Hvor også andre bransjer tvinges til å holde åpent for at familiene skal få kabalen til å gå opp når mor og far skal jobbe midt på natta? Allerede har flere barnehager i Norge utvidet åpningstidene. Ifølge Utdanningsdirektoratet finnes det foreløpig kun seks av dem, som har åpent over 12 timer. Oppholdstiden er likevel begrenset til ti timer eller mindre, for de rundt 400 barna som går i slike barnehager. Og vi skal ikke lenger enn til Sverige for å se at regjeringen har satt av midler til å bedre barnehagetilbudet på kvelds- og nattetid, slik at foreldre som jobber skift får mulighet til å sende barna i barnehagen døgnet rundt.