Kjærlighet: Blid kvinne med hendene står foran grønne busker.
Ledernes årskonferanse 2019

Byr på latter, læring og kjærlighet

Dora Thorhallsdottir er i seg selv en god grunn til at du bør melde deg på Ledernes årskonferanse i november. I rollen som konferansier vil hun by på humor og humør, relasjonell kunnskap, nyttige tips og ikke minst kjærlighet.

Tekst
Anne Wennberg
Foto
Fartein Rudjord
Dato

Dora er definitivt den typen menneske som gir deg energi. Komikeren, relasjonsterapeuten og kvinnen bak EQ Institute, er leken, blid og helt åpenbart en som elsker jobben sin. Hva den går ut på kommer vi tilbake til.

-Jeg kommer til å legge lista for stemningen, og binde sammen med godt humør. Får du folk til å le, får du folk til å lytte. Jeg vil være åpen og interessert i det som skal skje på konferansen– og knytte opp mot relasjonell ledelse, forteller hun.

Dora er ikke i tvil om at EQ (emosjonell intelligens) er den viktigste egenskapen i arbeidslivet. Da må du ha kjærlighet å gi.

Kjærlighet

Ordet kjærlighet går igjen når hun snakker – uten at det virker svulstig eller malplassert. Hun vet at ekte interesse for andre mennesker er det som virker, også på jobben. Og hun understreker at du må begynne med deg selv. Egenkjærligheten er grunnleggende. Du kan ikke bli glad i og genuint interessert i andre uten den:

-Skal du bli en bedre relasjonell leder, må du fokusere på deg selv. Det er der det begynner. Før skulle jo ledere legge igjen det personlige hjemme, gå inn i en distansert rolle.

Hovedgrunnen til at folk slutter i jobben sin i dag, er at de ikke blitt sett, sier Dora.

Kjærlighet: Blid kvinne sitter i sofa foran et maleri.
Dora skal lede årskonferansen 13. november med mye klokskap og humor.

Indre styrt

Hun kommer også til å snakke om selvledelse, om å være tro mot seg selv. Og hun vil avmystifisere begrepet.

-Selvledelse høres litt stramt ut, som om du må ta deg sammen. Men det handler om være indre styrt i stedet for å la andres forventninger bestemme, sier hun som selv var daglig leder for EQ Institute i 13 år før hun i februar overlot den jobben til en annen.

Det finnes andre som liker bedre de administrative oppgavene, så kan Dora konsentrere seg om å være kreativ og gjøre det hun synes er gøy:

-Man må bruke energien på det man elsker.

 

Nå vil vi ha hele mennesker som ledere, og vi vil bli sett av ledere som virkelig bryr seg.

Dora Thorhallsdottir

 

Relasjonell ledelse

Så hva mener Dora er de viktigste bestanddelene i god, relasjonell ledelse? Hun trenger ikke tenke seg lenge om før hun svarer med fire punkter:

  • Undring: Spør, men bruk ord som hva og hvordan, ikke hvorfor. Vær genuint interessert i medarbeiderne. Betingelsesløs kjærlighet, da føler vi oss sett.
  • Inkludering: La medarbeiderne få mulighet til å påvirke. Og gi nok informasjon.
  • Ha det gøy: All motivasjon dør om det blir for mye alvor.
  • Aksepter følelser: Alle har følelser, og du må akseptere det. Medarbeiderne må føle seg møtt og verdsatt.

 

 

Solid bakgrunn 

Mange kjenner til stand up-komikeren Dora, men hovedgeskjeften er EQ Institute, en virksomhet som byr på svært mye, og som hun startet sammen med moren sin for 13 år siden. De to har også en del overlappende kompetanse. Dora har nemlig en solid faglig bakgrunn, på toppen av sitt boblende humør og humorsamarbeid med kunstnersøsteren Bjørg og artisten Cecilia Vennersten. Hun er lærer, journalist, har mastergrad i kommunikasjon og er utdannet familieterapeut fra Kempler Instititute i Danmark.

Publisert i Ledertips