søndagsåpent

Debatten om søndagsåpent er ikke et tema i nabolandene

Siden 1972 har butikkene i Sverige hatt åpent når de vil. – Det handler om å eie din egen tid, sier Saga Forsmark i svenske Ledarna.

Tekst
Lise Tønsberg Vangerud
Foto
Jeton Kacaniku
Dato

Debatten om søndagsåpne butikker finnes ikke hos «söta bror». Der har butikkene fått gjøre som de vil i flere år. Saga Forsmark i svenske Ledarna mener fleksible arbeidstider gir muligheter til å være herre over sin egen tid.

Kan komme og gå når de vil

– Vi er alle forskjellige, og det handler om å finne en arbeidssituasjon som passer for deg. Det er stort sett serviceyrker, butikker og kafeer som har åpent hele uka, men vi ser også at flere entreprenørselskap tilpasser jobben individuelt. De ansatte jobber når de har mest energi, og kan komme og gå når de vil. Enten det er på dagen eller kvelden. Desto mer tid du har tilgjengelig, desto større muligheter har du til å styre over din egen tid, sier Forsmark.

I Danmark er det heller ikke uvanlig at butikkene er åpne på søndager. Men selv om det har gitt mer fleksibilitet for de ansatte, er det ikke nødvendigvis et lønnsomt valg, skal vi tro ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt i danske Lederne.

– Selv om det er flere som holder åpent hver dag, øker ikke nødvendigvis omsetningen, men du får spredt handlingen over flere dager, sier Uhrenholt.

Utfordrer kvalitet og service

Hans subjektive vurderinger når han snakker med Lederne-medlemmer i detaljhandelen, er at den utvidede åpningstiden utfordrer kvaliteten og servicen i butikkene.

– Ekspertene som er på jobb 37 timer i uken, er ikke tilgjengelig hele tiden. Du risikerer at spesialisten du trenger har dratt hjem når du kommer i butikken 19.30 på en fredag.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Selv om flere butikker holder åpent alle dager, og langt utover kvelden, tror Uhrenholt likevel det vil gå litt tid før danskene kan handle og jobbe når som helst på døgnet.

– Jeg tror ikke vi blir som USA, hvor mye er åpent hele tiden. Befolkningstettheten setter en stopper for det. Men at tidene er noe utvidet synes jeg er positivt, så lenge arbeidsgiver sørger for gode arbeidsvilkår.

Publisert i Ledertips