

Hun jobber som retoriker, foredragsholder og forfatter. Blant annet har Elaine Eksvärd skrevet boka «Härskarteknik». Nesten daglig får hun mail fra frustrerte personer som lurer på hvordan de skal håndtere personer som overstyrer dem med hersketeknikker og fryktledelse.
– I blant må man bare sette en grense for seg selv. Man kan ikke være med på dette. Du må tørre å si ifra. Mange av de som oppfører seg på denne måten, vet det faktisk ikke selv. Våg å spørre personen det gjelder hvorfor han eller hun gjør som de gjør, selv om jeg vet det kan være vanskelig, sier Eksvärd.
Hun mener det finnes mange forskjellige måter å utføre fryktledelse eller hersketeknikker på. Typiske eksempler, hvor personen kanskje selv ikke vet at han eller hun faktisk driver med hersketeknikk, kan være når de prater forbi deg i middagsselskap, snakker med deg uten øyekontakt, ikke hilser på deg, eller bruker alderen din for å overbevise om at han eller hun er smartere enn deg.«Du som er så ung, du vet jo kanskje ikke det». Den har sikkert flere av oss hørt. Du føler deg liten og sitter igjen med en dårlig magefølelse etterpå. Det er da du må si ifra, i stedet for å la tiden gå. Eksvärd har tro på at hersketeknikkene kan forsvinne om man nettopp gjør folk bevisst på dem.
– Hvis man er sjef, er det viktig å ha høyt tak for kritikk og feedback. Hvis ikke kommer hersketeknikkene til å komme krypende oppover veggene og bli en del av arbeidskulturen. Hvis du som leder er for god til å tåle kritikk, er de andre det også.