Priviligert

En spontan østerdøl

Ingvar Brandsnes er en typisk østerdøl. Spontan bare han får tenkt seg om. Han føler seg privilegert fordi han lager det andre ikke lager, og fordi han etter mange år i yrket fremdeles får utfordre seg i å tenke nytt og annerledes.

Tekst
Bernt Roald Nilsen
Foto
Hampus Lundgren
Dato

 

Du feirer 25-årsjubileum som medlem av Lederne i år?

Ja, det er vel omtrent 25, så vidt jeg husker. Jeg er eneste medlem i bedriften min, Jømna Brug AS, og har vært sekretær i styret i den lokale avdelingen på Elverum i mange år. Vi har vært den samme, gode gjengen i foreningen i flere år, og har holdt aktivitetsnivået på et akseptabelt nivå hele veien. Her jeg jobber nå er det hektisk, og ikke alltid så enkelt å få tid til møtevirksomhet. Det gjør også at det ikke er så enkelt som jeg skulle ønske å verve nye medlemmer.

Hva har det trofaste medlemskapet i Lederne gitt deg?

Jeg tror stikkordet er forsikring. Ikke bare gunstige, økonomiske forsikringsordninger når det gjelder bil, hus og innbo, men også forsikringen om at hvis noe skulle skje på jobben, har jeg en stø og sterk organisasjon i ryggen. Den bransjen jeg jobber i, er ikke en av de største blant medlemmene av Lederne, men behovet for en sterk fagforening i ryggen er i prinsippet den samme som hos for eksempel oljearbeidere.

Du er det du selv kaller en teknisk funksjonær?

Ja, jeg kan vel ikke kalle meg leder, jeg leder knapt nok meg sjøl. Jeg er teknisk tegner, og stortrives med det. Etter mange år med teknisk tegning av campingvogner i Bjølseth Caravan, begynte jeg i Jømna Brug AS, litt sør for Elverum, i 2006. Dette er en moderne dør-fabrikk som har investert i høyteknologisk produksjonsutstyr, og her blir jeg vel til jeg går av. God trivsel på jobben er en viktig grunn til at jeg blir her.

 

Å være lydhør for innspill fra ansatte er en god lederegenskap, uansett hvilket nivå du er leder på.

Ingvar Brandsnes

 

Du har opplevd ulike ledere i løpet av karrieren?

Å ja, jeg har sett gode og dårlige ledere på nært hold. Ledere som er rekruttert fra gølvet, men som aldri burde ha sagt ja. Og ledere som ikke fungerer fordi de aldri har vært på gølvet. Når det er sagt, har jeg også opplevd gode ledere, som forstår hva det er å ta vare på og legge til rette for de ansatte, ikke minst ledergruppen i Bjølseth Caravan for flere år siden. Det er viktig for meg å legge til at jeg heldigvis aldri i mitt arbeidsliv har opplevd det som kalles «verstinger» når det gjelder lederskap.

Tanker om godt lederskap?

Å være lydhør for innspill fra ansatte er en god lederegenskap, uansett hvilket nivå du er leder på. Det er dessverre for mange ledere som overkjører uten å ta tilbakemeldinger fra de ansatte. Og så er det selvfølgelig viktig å fortelle de ansatte hvor lista skal ligge. Så får det være de ansattes oppgave å jobbe for at resultatet i bedriften blir så bra som mulig.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Hva er drømmejobben din?

Den jobben jeg har nå i Jømna Brug AS. Jeg gjør noe jeg kan og føler meg trygg på, i en moderne dørfabrikk som egentlig ble etablert i 1900. Her lager vi dører andre ikke lager, akkurat slik kunden ønsker. Jeg tegner for eksempel dekor som brukes i produksjonen av historiske dører, og må blant annet ta hensyn til Byantikvarens regler når vi leverer dører til bygninger som Slottet og Akershus Festning.

Fortsatt full trøkk på jobb?

Ja, jeg prøver å holde koken, og sliter absolutt ikke med jobben. Det handler om å trives med det du gjør, å ha en interessant jobb. Min jobb er ikke ensformig og rutinepreget, jeg får hele tiden nye, spennende utfordringer når jeg skal tegne skreddersydde produkter, for eksempel å tegne dører i over hundre år gamle bygårder som skal tilfredsstille brannkrav i en ny og moderne tid. For meg er ikke jobben som teknisk tegner same procedure as last year. Her i Jømna Brug handler det om å produsere dører litt utenom det vanlige, så her gjelder det å tenke nytt og annerledes hele tiden!

Publisert i Karriere, Medlem