

Ordene kommer fra Irene Rummelhoff, konserndirektør for Statoils nye forretnings-område, New Energy Solutions (NES). Fra å være Statoils letedirektør på norsk sokkel siden 2014, skal hun nå skape nye muligheter innen fornybare energiløsninger. Det er litt av en omstilling.
– Hele karrieren min har vært preget av dramatiske omstillinger. Så jeg ler litt og tenker, okei, nå har jeg fått enda en jobb som jeg ikke kan så veldig mye om. Men det er kanskje mitt kall. Noen ganger finner du jobben og andre ganger finner jobben deg, sier Rummelhoff.
Et par uker ut i den nye jobben er hun allerede solgt. Men hun føler egentlig ikke at hun driver med endringsledelse.
– For å få med seg folk på nye ting må de forstå hvorfor. Da blir de naturlig motiverte. Når det gjelder NES så opplever jeg at folk allerede har forstått hvorfor vi gjør det, og de støtter det. Nå har vi kommet til neste fase. Målet er å være veldig hands-on og bygge en organisasjon som skal ta Statoil inn i en lavkarbonfremtid, forteller Rummelhoff.
Og hun har fått tydelig beskjed fra sjefen. Det nye forretningsområdet må bli lønnsom butikk. Statoil vil ikke at NES skal bli en policy-avdeling som drar på konferanser og snakker med store ord om fremtiden.
– Og det har jeg vist tidligere, at jeg har et kommersielt hode og kan skape god butikk av de muligheter som er der ute. Det var nok det viktigste kriteriet for stillingen, sier Rummelhoff.
For å få med seg folk på nye ting må de forstå hvorfor. Da blir de naturlig motiverte.
Irene Rummelhoff
Foreløpig står det offshore vind på menyen. Hun har allerede rukket å ri på bølgeskummet ved den flytende Hywind Demo-vind-møllen utenfor Karmøy.
– Vindkraft er ekstra spennende når man har vokst opp på det forblåste Jæren. For Statoil er det her det finnes flest synergier med den eksisterende virksomheten, både innen marine operasjoner, prosjektgjennom-føring og drift. I tillegg har det vist seg å være den delen av fornybartbransjen hvor vi kan tjene penger.
Hun mener NES-avdelingen kan hente læring fra olje- og gassbransjen, og motsatt.
– Omstillingen i olje- og gassektoren må ikke ses som en slankekur, men som en livs-stilsendring. Vi går mot å bli en mer margin-drevet industri, og vi må fundamentalt forenkle måten vi jobber på. Dette har lenge vært realiteten for fornybartbransjen, som helt fra starten har hatt beintøffe kommersielle levevilkår, sier hun.
Nå skal hun finne mulighetene som gjør at NES kan konkurrere med olje- og gass-prosjekter. Både i Statoil og næringen generelt.
– NES må konkurrere om kapital på lik linje med andre. Som nykommere må vi være mer kreative, innovative, åpne og ydmyke enn det vi er vant til. Vi må bygge opp en egen kultur, og vi må være kommersielt smarte. Å finne denne balansen vil være en av mine viktigste oppgaver. Samtidig er det ikke nødvendigvis så dumt som leder å innrømme at man ikke alltid kan sette to streker under svaret, sier hun.
– Til sist, må man være idealist for å jobbe med fornybar energi?
– Nei. I denne stillingen er det nok viktig å ikke være idealist, men en realist med evnen til å bli entusiast! Sjefen min var veldig opptatt av å ikke ha en avdeling full av idealister. Jeg tror ikke vi kan bygge opp forretningen vår ved å være en idealistisk organisasjon.