

Hvert år får flere hundre arbeidssøkere prøve seg i arbeidslivet gjennom arbeidsinkluderingsbedriften REKO Arbeid & Karriere. Avdelingen i Steinkjer og Namsos hjelper arbeidssøkere som av ulike årsaker har havnet utenfor arbeidslivet. Alle henvist fra Nav. En av tre av personene de hjelper kommer til slutt ut i lønnet arbeid – dette er dobbelt så mange sammenlignet med resten av bransjen.
– Vi gir veiledning for å komme i gang med karrierevalg, kartlegger egne ressurser og tilretteleggingsbehov, etablerer kontakt med fremtidig arbeidsgiver, arbeidsutprøving på en ordinær arbeidsplass, og oppfølging underveis, forteller jobbkonsulent Hege Inderberg i REKO.
Hvert år gjennomfører NHO Service en årlig benchmarking av landets 115 arbeids- og inkluderingsbedrifter, og REKO var best i klassen i 2016:
– I 2013 sa Nav at de ønsket at all arbeidsutprøving skal foregå i ordinære bedrifter, og vi har omorganisert oss for å møte denne oppfordringen. Vi samarbeider med 400 ulike bedrifter, og forsøker å finne noe som kan passe for alle arbeidssøkerne våre, sier Inderberg.
En av dem som har kommet seg ut i yrkeslivet gjennom REKO er Bjørn-Jarle Røsvik Jørgensen Sandnes (27). Første gang han tok kontakt med REKO i 2008, hadde han avbrutt skolegangen på kokk- og servitørlinja.
– Gjennom REKO har jeg både tatt påbygning av utdannelsen, jobbet i Café Hjerterknekten og tatt kompetansebevis som kokk ved Tingvold Hotel. Hjelpen jeg har fått betyr alt – uten REKO hadde jeg mest sannsynlig sittet hjemme i sofaen og sett på tv hele dagen, sier han.
Café Hjerterknekten er en kafé i Steinkjer som drives av REKO i samarbeid med Nav og Jarlegården (Kirkens Sosialtjeneste). De tilbyr kortvarige arbeidsopphold for ungdom som har behov for arbeidserfaring.
– Jeg jobbet der i ett år før jeg kom til Tingvold Hotel i 2015. Jeg jobbet både i resepsjonen og restauranten før jeg begynte på kjøkkenet.
I april fikk han kompetansebevis som kokk, og i løpet av noen år kan han fullføre fagbrevet. I dag er Bjørn-Jarle ringevikar og nå om sommeren jobber han omtrent daglig. I tillegg har han tatt førerkort og kjører drosje.
– REKO har vært helt enestående. De som jobber der bryr seg virkelig om deg og står på for at vi skal komme oss ut i arbeidslivet. Nå har jeg noe å gå til hver dag og en inntekt. Jeg har ikke tid til å se på TV lenger, sier Sandnes fornøyd.
Hotellsjef Frode Zachariassen ved Tingvold Hotel har ansatt flere medarbeidere som har vært på arbeidsutprøving gjennom REKO. Det begynte da de lyste ut en stilling for ti år siden, og ble kontaktet av REKO, som lurte på om hotellet kunne prøve ut en av deres arbeidssøkere.
– Siden har det bare ballet på seg – vi har ansatt folk fra REKO i mange ulike stillinger på hotellet. Vi som jobber her blir motivert av å ta inn folk som ingen andre har tro på. Mange har mye å bidra med når de blir møtt på en god måte og behandlet på lik linje som andre ansatte. Det er utrolig hva det gjør med folk å bli sett og inkludert, sier han.
Jeg bryr meg om arbeidssøkerne mine og blir jo godt kjent med dem, så jeg blir veldig glad når de lykkes.
Jobbkonsulent Hege Inderberg i REKO
Zachariassen gleder seg over å se endringen Bjørn-Jarle har gått gjennom mens han har jobbet på hotellet.
– Fra å slite med å møte presis til å ha null fravær og avlegge en glimrende kompetanseprøve – det er en imponerende og inspirerende utvikling. Det gjør noe med alle oss som jobber her å se en slik forvandling, sier han.
Også Hege Inderberg jublet da Bjørn-Jarle fikk sitt kompetansebevis.
– Da hoppet jeg rundt i gangene her i ren glede! Jeg bryr meg om arbeidssøkerne mine og blir jo godt kjent med dem, så jeg blir veldig glad når de lykkes.
REKO har ambisjoner om at mellom 300 og 400 mennesker skal ut i arbeidstrening med mål om å komme ut i varig arbeid i 2017. Vanligvis er arbeidssøkerne i arbeidsinkludering i om lag åtte måneder. REKO har også et integreringsprosjekt for flyktninger i samarbeid med Steinkjer kommune, og et eget ungdomsprosjekt i samarbeid med Nord-Trøndelag fylkeskommune.
– Alle unge har rett til videregående utdanning, men det er ikke alle som benytter seg av den retten. Her i Steinkjer vet vi hvem disse er, og tar kontakt med dem og forsøker å finne noe de kan være interessert i. Vi pleier å ta med arbeidssøkerne våre på bedriftsbesøk for å vise hvilke muligheter som finnes, sier Indreberg.