

Han og mentaltreneren Ingvar Lona står bak frokostseminaret 24-timerslederen for Lederne.
– For å bli den beste utgaven av deg selv må du finne en vei du nyter og som gjør deg lykkelig. Veldig mange jager etter høyere lønn og økt status – de higer etter noe som ligger der fremme istedenfor å nyte øyeblikket, sier Dammyr.
Han har lang erfaring som coach for idrettsutøvere, fra barn til landslagsutøvere som satser på OL og VM.
– Døgnet har bare 24 timer, og det er viktig å identifisere hva vi bruker disse timene til, slik at vi kan finne en god balanse som fungerer for hvert enkelt individ. Vi er opptatt av at en leder skal prestere på jobb, men også ha overskudd til livet utenfor jobben. Det er helt avgjørende for at man skal ta de beste beslutningene både på jobben og hjemme, sier Dammyr.
Meld deg på frokostseminaret som gir deg tips til hvordan du får det bedre som leder.
[course course=»33900″]
Mange ledere jobber lange dager, og tar gjerne med seg jobben hjem etter arbeidstid.
– Hvis du ikke klarer å legge fra deg jobben, vil det i lengden gå utover hverdagen din og de tingene som er aller viktigst for deg, som for eksempel familien og helsa. Hvordan disponerer du døgnets 24 timer? Sørger du for å få nok kvalitetshvile? Hva gjør deg stresset? Ved å identifisere disse faktorene kan du få en mye bedre hverdag, sier Dammyr.
Hvis du føler at du aldri rekker over alt du skal gjøre, verken på jobben eller hjemme, ender du opp med å gå på høygir hele tiden.
– Hvis du eide en Ferrari, ville du aldri kjørt rundt med den i sjettegir konstant – du ville sendt den på service innimellom. Det er det samme med kroppen – av og til må du stoppe opp og koble helt ut, sier Dammyr.
Å finne en god balanse mellom belastning og hvile kan være utfordrende for mange.
– Det gir en god følelse å få unna arbeidsoppgaver og holde et høyt tempo. Men jo hardere du kjører deg, desto større blir behovet for hvile. En toppidrettsutøver trener kanskje tre timer om dagen, og spiser og sover resten av tiden, mens en leder som har familie har en mye tøffere hverdag med å sjonglere alle sine oppgaver, sier Dammyr, og minner om at mennesket ikke bare er ”human doers”, men også ”human beings”.
– Innimellom er det viktig å bare være. Vi kan lære mye av barn om å være hundre prosent til stede. De har evnen til å være fullt og helt til stede i nuet, mens vi hele tiden har tankene på neste gjøremål, sier han.
Det er viktig å sette grenser for seg selv, og det er vanskelig for mange. Da er vi nødt til å se på livet vårt utenfra, slik at vi får litt perspektiv på tilværelsen.
Marius Dammyr
Den underliggende årsaken til at vi hele tiden strekker oss mot nye mål er ofte et ønske om å være flink og snill, og tilfredsstille alle rundt oss. Det være seg både sjefer, kolleger og familien.
– Det er viktig å sette grenser for seg selv, og det er vanskelig for mange. Da er vi nødt til å se på livet vårt utenfra, slik at vi får litt perspektiv på tilværelsen. Hvilke verdier er viktige for deg? Hva betyr mye i livet ditt utenom jobben? Mange bruker all sin energi på jobben slik at det ikke er noe igjen til kjæresten, familien eller vennene, sier Dammyr.
En levealder på 80 år betyr at vi har om lag 30.000 dager på jorda. Hva har du lyst til å gjøre de dagene? Tiden er så dyrebar og dagene kommer aldri igjen.
– Jobber man lange dager følger ofte dårlig mat, mye kaffe, lite søvn og lite trening med på kjøpet, og det går ikke i lengden – det vil til slutt gå utover helsa, sier Dammyr.
Idrettsutøvere spør seg gjerne hvordan de kan trene mest mulig for å bli best mulig.
– I stedet burde de spurt seg hvordan de kan trene minst mulig for å bli best mulig. Det samme gjelder for ledere: Hvordan kan du jobbe minst mulig og få best mulig resultater? Hvor effektiv er du egentlig etter å ha jobbet 12 timer i strekk? sier Dammyr.
Dammyr og Lona oppfordrer gjerne sine kursdeltakere til å stoppe opp og kutte ut alle ytre impulser, og se hvilke tanker som dukker opp.
– Tenk over hva du vil si til barnebarna dine når du sitter i gyngestolen på dine gamle dager. Er det at du brukte all din energi på jobben, eller at du har bidratt til at verden har blitt et bedre sted, og har gode relasjoner til dine kjære? Husk at vi må elske oss selv før vi kan elske andre – hvis vi tar godt vare på oss selv blir vi også bedre ledere, arbeidskolleger, foreldre og venner, sier han.
Ved å lage en oversikt over hvordan du prioriterer de 24 timene i døgnet, er det lettere å finne ut hva som skaper stress for deg, og hva du kanskje bør vurdere å gjøre mindre av.
– Når du blir stresset aktiveres det autonome nervesystemet som setter deg i en flukt- eller kjemp-modus. Hormoner som adrenalin og kortison frigjøres, pulsen stiger og du begynner å svette eller skjelve. Hvis du stresser mye ligger dette systemet veldig latent i kroppen og du går på høygir hele tiden. Kjører du for lenge i en slik tilstand kan du i siste stadium risikere å bli utbrent, sier Dammyr.
Det holder ikke å planlegge én ferie i året for å samle krefter.
– Mange klarer ikke å slappe av i ferien heller, og det er lett å bli syk når man endelig har tenkt å hvile, fordi immunforsvaret svekkes når man jevnt over har for høyt stressnivå. Vi forsøker å hjelpe kursdeltakerne med å finne ut hvordan de kan jobbe intensivt i perioder, og likevel ha energi etterpå, slik at de ikke går ned for telling, sier Dammyr.
Å ligge på soafen og se en film er ikke kvalitetshvile.
– Skru heller av telefonen og gå en tur annenhver dag for eksempel. Gjerne i skogen, slik at du kan ta inn naturen rundt deg samtidig. Eller ta deg en ”power nap” i løpet av arbeidsdagen hvis du jobber mye – da presterer du mye bedre etterpå. Luk ut de tingene som egentlig ikke er så viktige for deg og fokuser på kjernevirksomheten. Da slipper du å stå der som 50-åring og lure på hva som skjedde med livet ditt og hvor alle vennene dine ble av. Ikke vent til du blir pensjonist med å begynne å leve – livet er her og nå, sier Marius Dammyr.