RETORIKK

– Ikke pynt på sannheten

Klarer du å snakke helt sant i pressede situasjoner og evner å være deg selv, kan du komme langt, skal vi tro retoriker Kjell Terje Ringdal. Han ber deg lære av hestehoven.

Tekst
Lise Tønsberg Vangerud
Foto
Jeton Kacaniku
Dato

Det å spørre om retoriske tips og råd, er det samme som å spørre om hvilke triks man kan bruke for å få kjærlighet i livet. Det finnes sikkert mange begreper og tips om det, men det handler om å få det til å svinge mellom to parter. Det må skje noe i både hodene og hjertene, sier Kjell Terje Ringdal, førstelektor i retorikk ved Markedshøgskolen i Oslo.

Vær deg selv

Likevel mener han det særlig er ett godt tips å ta med seg for at du skal bli en god retoriker: Det autentiske. Du må være den du er!

– Den som utgir seg for å være noen annen enn den man er, blir upopulær. Det kan sammenlignes med hestehoven – den er sann og ekte. Den jåler seg ikke til, men vi elsker den likevel når den kommer, for den minner oss om vår, sier Ringdal.

Han mener det er noe å tenke på når man skal formidle noe.

– Den som evner å snakke helt sant i pressede situasjoner, uten å pynte på sannheten, vil vinne i det lange løp. Den som klarer å vinne et bra språk med tydelig innhold, den vil også vinne respekt.

Innrøm egne feil

Han mener det er tre K-er som er avgjørende for om du oppfattes som en troverdig organisasjon eller troverdig person. Formelen er som følger: Troverdighet = kompetanse, karakter og kommunikasjon.

 

Den som evner å snakke helt sant i pressede situasjoner, uten å pynte på sannheten, vil vinne i det lange løp.

Kjell Terje Ringdal

 

Om du kan dine saker og er kompetent, så er det en god start for å bli oppfattet som troverdig – du må kunne lede når du er leder. Det andre og mest sentrale, skal vi tro Ringdal, er karakter. Du må være et godt menneske, og de rundt deg må oppfatte at du vil dem vel – være ærlig, snakke sant og innrømme egne feil. Det siste er kommunikasjon, som går ut på at du må kommunisere med de du snakker med. Du må finne nivået og formen på språket ditt, som gjør at de du snakker til forstår deg.

– Har du to av de tre K-ene på plass, så går det deg vel. Men karakter bør være en av dem. Hvis du ikke oppleves som et godt menneske, så fungerer det ikke, sier Ringdal.

Hvem snakker du til?

Fallgruvene kan være mange, og Ringdal mener det er noen typiske feil som går igjen hos flere ledere.

– Jeg tror mange ledere risikerer at folk nikker på hodet og sier ja, selv om de ikke har forstått det lederen sier, fordi de er redd for å få kjeft. Det kan føre til at sjefen tror det går fint, uten at det gjør det.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

En annen feil er at du snakker til en skoleklasse på samme måte som du snakker til topptrente næringslivsledere. Husk derfor å finne ut hvem du skal snakke til.

– Å bruke metaforer som virkemidler, kan være med på å tydeliggjøre budskapet. Men i det øyeblikket det blir for mye og metaforene står i kø, så går det galt. Du må bare fornemme når det er nok. Det er litt som å danse; du må lære deg trinnene, men rytmen og musikaliteten må du øve deg frem til, sier Ringdal.

 

Fire retorikktips


Den svenske retorikere Elaine Eksvärd kommer med følgende tips til hvordan du kan få folk til å lytte til det du sier.


 

1. La følelsene spille en rolle

Husk alltid å få med følelsene dine når du legger fram en idé. Med velvilje kan du vise at du vil gjøre noe bra, med nysgjerrighet kan du formulere ideen som noe spennende og med troverdighet sier du noe om at du er rett person for denne ideen.

2. Skap sympati ved å herme

Speil stemmeleiet og kroppsspråket til den du snakker med. Det skaper en følelse av at dere er like. Folk flest liker folk som minner om dem selv.

3. Ha øyekontakt

Forsøk å inkludere alle! Er du i et møte, bør du se person etter person i øynene mens du prater. 04LYTT Husk alltid å lytte til hva andre har å si. Folk liker mennesker som ikke er for selvopptatte.

4. Øv deg

Spør deg selv, når er jeg mest overtalende, og i hvilke situasjoner snakker jeg best? Øv deg på å finne det rette toneleiet.

 


 

Gjør som …

Bjørn Kjos. Selv om han ikke nødvendigvis er elegant muntlig, er han sjarmerende og har en tillitsvekkende form. Jonas Gahr Støre, Kristin Halvorsen, Nicolai Astrup og fylkeslege Petter Schau er også strålende formidlere.

Ikke gjør som…

Svenskekongen. Da han ble beskyldt for å ha vært på strippeklubb og vært utro mot kona, møtte han et stort pressekorps uten å være forberedt.

 

Publisert i Ledertips