Arbeidsmiljø

Får du fnatt av irriterende lyder på jobben?

Smatting, kremting og høylytte telefonsamtaler. Les hvorfor du irriterer deg over lyder på jobben. Kanskje tar du det som et kompliment?

Tekst
Fredrik Christensen
Foto
NTB Scanpix
Dato

Blir du stresset av klikkende blyanter, at kollegaen din puster tungt, kremting eller at folk spiser knekkebrød rundt deg? Da er du trolig ikke alene. Og faktisk kan du lide av det som kalles misofoni. Nemlig at du føler ubehag til bestemte lyder, uavhengig av lydstyrke. Hørselsbanene fungerer helt optimalt, men du får en unormalt sterk følelsesmessig reaksjon knyttet til enkelte lyder, forklarer forskning.no. Det viktigste er imidlertid ikke å få panikk, det er nemlig flere tiltak du kan gjøre for å holde dette i sjakk. Og det innebærer ikke å forlate bygningen i frustrasjon eller brøle til vedkomne som irriterer deg.

Sjekk filmen og se om du også irriterer deg over disse lydene!

Irriterende lyder

Føler du litt småirritasjon allerede ved mellomtittelen? Da bør du lese videre. Det er viktig å presisere at dette ikke er farlig – du må bare innrette deg etter det og regulere jobbhverdagen din etter plagen. Det som skjer er at den delen av hjernen som sørger for å holde følelser under kontroll rett og slett svikter ved enkelte lyder. Det er med andre ord en forskjell på mønsteret i hjerneaktiviteten hos mennesker som lider av såkalt misofoni og de som ikke lider av det.

Vil du ha gode tips og råd til arbeidslivet?

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Så er det verdt å nevne at man ikke nødvendigvis lider av dette selv om man lar seg irritere av lyder rundt seg. Ifølge psykolog Per Krister Halck i Psykologbistand har også mennesker med lav stressterskel, småbarnsforeldre som kanskje sover litt lite eller mennesker med stor arbeidsbelastning lett for å irritere seg over enkelte lyder. Han nevner også at de som lager lydene mest sannsynlig gjør dette uten å være klar over det selv. Blindsoner, som Halck kaller det, går på at man ikke tenker over hva man gjør før man blir gjort oppmerksom på det. Dette kan være ting som å smatte når man spiser eller å snakke unormalt høyt i telefonen.

Ofte de kreative

Og kanskje er det ikke så ille, likevel. For en studie fra Northwestern University i Illinois i USA viser nemlig at det ofte er de mest kreative menneskene som ikke er i stand til å skille ut lyder som smatting, snufsing, kremting og tygging. Så kan det i det minste være et lite kompliment.

 


 

Lær deg å takle lydene

  1. Invester i skikkelige hodetelefoner med støydemping og gode puter slik at du kan koble ut over lengre tid. Det kan også virke avslappende og behagelig med fuglesang, sus, vind og bølgeskvulp på ørene.
  2. Si ifra. Det er kanskje ubehagelig, men du trenger ikke markedsføre det for hele arbeidsplassen. Det holder med de du sitter nærmest. Har du en viktig deadline eller annet viktig arbeid som krever fullt fokus, er det forståelig for kollegene dine at du trenger ro.
  3. Sett deg på grupperom når du trenger full konsentrasjon. Forhør deg eventuelt om mulighetene for hjemmekontor en gang i blant.
(Kilder: Forskning.no, tinnitustips.no og karrierestart.no)
Publisert i Karriere, Ledertips