Kåre Jon Langberg sitter på stol mellom butikkhyllene
Kjøpmannen

Kåre har kjøpmannsgenet i ryggmargen

Etter 37 år i lederstolen har Kåre Jon Langberg mange erfaringer å dele.

Tekst
Christin Engelstad
Foto
Tommy Andresen
Dato

 

Barneskoene trådte han i farens butikk på Sunnmøre. I dag har han selv ansvar for 15 dagligvarebutikker. Vi spurte driftssjefen i Coop Oppdal noen spørsmål om erfaringer og ledelse.

Fortell om din første lederjobb

Det var som butikksjef på det som den gang het S-Varehuset på Rena i Østerdalen i 1976. I 1980 ble jeg «headhuntet» til bestyrerjobben på Ørskog S-lag. Regnskapsloven måtte inn under huden siden laget førte hele regnskapet selv. Først på «punchenivå», senere på en nymotens oppfinnelse som kaltes «personlig computer». Investeringen Ørskog S-lag gjorde i 1982 var på svimlende 90 000 kroner for en PC med programvare! PC-en hadde internminne på 514 kb ram og hele 5 MB lagringsdisk …

Hva er din største tabbe?

Uansett hvilket nivå man er leder på, er det ikke til å unngå at man dummer seg ut og gjør tabber. I vår bransje er det lett å gjøre feil om man skjeler for mye til trender. En av mine største tabber var da jeg kjøpte store mengder kaffe da prisene var spådd å stige. Vi hamstret og stablet paller på paller med kaffe. Så falt prisen …

Og din største seier?

En av de største utfordringene jeg har fått i Coop var da jeg ble sendt til Sunnmøre som toppleder. Jeg fikk en bedrift med alarmerende røde tall i fanget. Da vi snudde bedriften rundt så den gikk med overskudd, var det en stor seier.

En annen bedrift eller bransje du ville jobbet i?

Det er vanskelig å ta samvirkelaget ut av meg, kjøpmannsgenene er tungt forankret.

Skulle jeg valgt et annet yrke måtte det bli håndverker, skapt noe med hendene. Når jeg skal koble av tar jeg fram snekkerverktøyet eller setter meg på min egen gravemaskin. Da er jeg kongen på haugen – til konas store fortvilelse, som alltid finner et oppgravet sted utenfor huset.

 

Når en frysedisk ryker er det viktigere å fikse den enn å fylle ut skjema.

Kåre Jon Langerg, Driftssjef i Coop Oppdal

 

 

Hva slags lederstil har du?

Jeg har helt klart en uformell lederstil. Jeg stritter litt imot i en verden der skjemaer har blitt viktigst. Når en frysedisk ryker, er det viktigere å fikse den enn å fylle ut et skjema. Jeg kan nok også virke tøff for mange, men i de fleste tilfellene skyldes det utålmodighet og ambisjoner.

Hvordan er det å lede mennesker som kan være 40 år yngre enn deg?

Det går stort sett bra. Utfordringen som leder er generell, og alder eller kjønn spiller ingen rolle. Det viktigste er å vise respekt uansett om man har motsatt mening. Med min utålmodige natur er jeg kanskje ikke alltid en stor psykolog. Men man får gjøre så godt man kan.

Hvordan holder du deg oppdatert på ledelse?

Jeg har en relativt beskjeden formell skolegang, men til gjengjeld har jeg fullført mange nivå på samvirke-skolen. Det har blitt mange kurs opp gjennom årene, både teoretiske og praktiske. Det siste var et topplederprogram som var veldig bra. Å møte andre ledere på samme nivå i forskjellige fora, er alltid veldig nyttig. Årene som aktiv tillitsvalgt har også gitt meg stor lærdom – jeg bruker å si at «det er voksenopplæring på høyt nivå».

Hvem har du lært mye av?

Faren min var min første lærer i faget. Det var i butikken hans det begynte. Senere har jeg tatt lærdom av de over og rundt meg, og søkt kunnskap hos dem. De rundt meg på laget ved Coop Oppdal har høy kompetanse og har også vært mine læremestere. Jeg håper jo også at jeg har bidratt den andre veien.

Publisert i Karriere