Få kontroll på karrieren

Derfor bør du lage deg en karriereplan

Her er tipsene som gir deg kontroll over karrieren din, og som hjelper deg i å nå drømmejobben. Kanskje blir også livet litt bedre å leve.

Tekst
Lise Tønsberg Vangerud
Foto
iStock
Dato

Hva vil du egentlig få ut av yrkeskarrieren din? Har du en plan? Skal du nå målet, kan det nemlig lønne seg å bli sjef over din egen karriere. Lager du en karriereplan, kan du lettere lære deg selv og din drivkraft å kjenne, slik at det blir lettere å peke ut karriereretningen din. Det svenske ledelsesmagasinet Chef har laget en guide til hvordan du bør lage din egen karriereplan.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

– Man skal begynne å tenke på det store spørsmålet, hvordan man vil forme livet sitt. Da blir det lettere å tilpasse karrieren sin. Det er bra å minne seg selv på hvor man er på vei. Målet er ikke bare å finne drømmejobben, men også å leve det livet du vil, sier karriere- og sjefscoach Charlotte Hågård til Chef.

Her er noen av tipsene:

  1. Få oversikt over din kompetanse og dine egenskaper. Hvis du synes det er vanskelig å gjøre analysen selv, kan det være lurt å få råd av en coach eller annen profesjonell hjelp.
  2. Se på alternative karriereveier, og om det finnes muligheter internt i bedriften du er. Det kan være lurt å snakke med personer i omgivelsene dine for å høre hva det innebærer å jobbe i den bransjen du er nysgjerrig på.
  3. En karriereplan bør inneholde tre tidsperspektiver:
    • Hvordan vil livet mitt se ut om syv år?
    • Hvordan vil jeg at karrieren min skal se ut om tre år?
    • Hvordan vil jeg at min jobb ser ut om ett år?
Publisert i Karriere