
Oljeselskapene har en tendens til å gå i flokk. Det er enten full gass eller så er det bråstopp. Det siste er det vi ser nå. I tillegg må de snart få kontroll over kostnadene, ellers er ikke industrien bærekraftig!
- Tekst
- Maria Egeland
- Foto
- Jannecke Sanne Normann og Nora Brech / byHands (illustrasjon)
- Dato
Det er klar tale når Vidar Mostrøm tar ordet. I løpet av 27 år i Nordsjøen, 15 av dem som tillitsvalgt, har han sett og vært med på det meste. Bygging i Singapore og Norge. Fra ti dollar fatet til over 120. I dag er han hovedtillitsvalgt for GDF SUEZ E&P Norge A/S teknikere på Gjøa-plattformen. Jobben som tillitsvalgt utfører han i tillegg til full stilling som tekniker.
– Det å være ute på plattformen og kjenne pulsen på selskapet, er det viktigste for meg. Da vet jeg hva som opptar folk, og jeg kan være et troverdig talerør inn mot ledelsen. Ofte handler konflikter om misforståelser, den berømte høna som ble til ti egg, eller hvordan det nå var, humrer han.
Business as usual
Gjøa har fra oppstarten i 2010 hatt en lav bemanning offshore. Det er Mostrøm glad for i dag. Med et mannskap på cirka 90 personer kan de dokumentere at hver enkelt er nødvendig for driften. Fagforeningene har blitt informert om at det ikke er planlagt nedbemanning verken på land eller offshore ut året. Det gjør at de ansatte foreløpig går med senkede skuldre.
– På Gjøa er vi privilegerte. Vi står samlet under én fagforening og det er «business as usual». Det at vi har en produksjon bestående av både olje og gass er en fordel når oljeprisen faller kraftig. Men vi er selvsagt ikke upåvirket av det som skjer i bransjen. Partnerne i Gjøa-lisensen forventer nok at vi skal klare å kutte kostnader på lik linje med alle andre. Dette er selvsagt noe vi snakker mye om ute på plattformen, forteller han.
Hvordan rollen som tillitsvalgt ville vært dersom det ble oppsigelser, vil han helst ikke tenke på.
– Vervet som tillitsvalgt er givende, og til nå har oppdraget vært preget av å bygge opp ting, heller enn å rive ned. Det er tøft nok å høre om det som skjer hos andre. Det er så mange skjebner, som jeg synes vi hører altfor lite om. En massiv nedbemanning hos oss hadde gått skikkelig inn på meg, sier han ettertenksomt.

Må holde butikken lønnsom
Derfor er han og kollegene mest opptatt av at produksjonen ikke skal synke til et punkt hvor butikken blir for lite lønnsom. Både Skarfjell-funnet og Cara-lisensen, begge like ved Gjøa-plattformen, er noe de har store forhåpninger til.
– Alle ute på plattformen ser at vi hadde et høyt produksjonsnivå ved oppstart, mens det nå er ledig kapasitet og behov for nye tilknytninger. En tie-in til Gjøa er viktig for oss, ettersom det gir oss arbeid i utbyggingsfasen og inntekter fra framtidig produksjon, forklarer han.
Mostrøm etterlyser samspillet som tidligere preget bransjen. Da myndigheter, olje-selskaper og ansatte samarbeidet for å komme fram til gode og kreative løsninger, som både holdt kostnadene nede og effektiviteten oppe.
– I tillegg tror jeg at vi kan finne en bedre balansegang mellom effektiv drift og HMS. Det er litt som å banne i kirken, men jeg har sett HMS-arbeid gjennom 27 år, og nå har pendelen svingt litt for mye. Vi må være villige til å ta i bruk den aller nyeste teknologien for å effektivisere driften. Og alle er enige om at vi må gå over til fornybart for å redde planeten. Men Rom ble ikke bygget på én dag, og ikke på ti heller, avslutter han.