
Sitter du i pysjamasen eller undertøyet når du har hjemmekontor? Da er du ikke alene. Men ordner du deg før videosamtalen?
- Tekst
- Lise Tønsberg Vangerud
- Foto
- iStock
- Dato
Av 40 000 arbeidere fra hele verden, svarer 20 prosent at de har jobbet i bare undertøyet når de jobber hjemmefra, og 43 prosent i pysjamasen. Det viser en undersøkelse Regus har gjennomført om jobbantrekket.
– Undertøy er mer enn truser. Det er singlet, t-skjorter og ullundertøy. Det er klart at mange mennesker bruker andre klær hjemme enn på jobb. Hvor mer formelle klær du har på jobben, desto større er sjansen for at du bytter klær hjemme. Ofte er klærne hjemme mer behagelige, gamle og mer slitt, sier klesforsker Ingunn Grimstad Klepp, ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, som synes det er interessant at dette tas opp som et spørsmål i undersøkelsen.
– Betyr det at man gjør en dårligere jobb om man sitter i undertøyet? Hvorfor må man innrømmet at man sitter i undertøyet? Telefonen kan ringe hvor som helst, uten at det har noe å si hva du har på deg. Og jeg tror de fleste vil ta på seg mer enn undertøy til videosamtalen, sier Klepp.
Hvorfor må man innrømmet at man sitter i undertøyet? Telefonen kan ringe hvor som helst, uten at det har noe å si hva du har på deg.
Ingun Grimstad Klepp
Greit med flip-flops
Det bekrefter også undersøkelsen, hvor 86 prosent svarer at de fikser seg før videosamtalen. Men hva er et godkjent antrekk på jobben? Faktisk svarer 14 prosent at det er greit å bruke flip-flops på jobben, og 18 prosent at det er greit å gå i joggebukse.
– Jeg synes det er rart at så mange synes det er greit. De fleste kontorarbeidsplasser krever at hvilken som helst ansatt skal kunne møte en sjef eller styreleder og fremstå som pålitelig. Det gjør man ikke i flip-flops og joggebukse. Det tilhører noe veldig privat og avslappet, sier Klepp.
For moderne med dress
Selv om de fleste kanskje lar joggebuksa høre til sofaen hjemme, viser undersøkelsen at det blir mer og mer vanlig med mer hverdagslige klesvalg. I Norge svarer 87 prosent av de spurte forretningsfolkene at jeans er et passende kontorantrekk, det samme mener 56 prosent om t-skjorte. Av forretningsfolk i hele verden (av de som svarte på undersøkelsen), sier 74 prosent at dress og slips ofte blir sett på som for formelt for den moderne kontorarbeidsplassen.
– Dressen har hatt en sterk posisjon helt siden slutten av 1700-tallet/starten av 1800-tallet. Men at det er en tilbakegang nå, er ingen overraskelse. Mange på arbeidsplassene vil ha større innslag av klær knyttet opp mot ungdommelighet, mener Klepp.
Hun mener det også er en vei å gå før menn og kvinner er likestilt i måten man blir vurdert på klesvalg.
– Det dreier seg om å være noenlunde lik de andre på arbeidsplassen. Det er fortsatt slik at kvinner blir dømt etter utseende, uansett bransje. Sjansen for at antrekket ditt blir brukt mot deg, bevisst eller ubevisst, er større enn hos menn, mener Klepp.