Sett deg mål
Sett deg et mål for kvinneandelen. Få fakta på bordet og definer en realistisk ambisjon for din virksomhet. Forankre den i toppledelsen.
Bedrifter som har lykkes med å øke kvinneandelen i ledelsen, sørger for at en tydelig målsetting om god kjønnsbalanse er en del av bedriftens kjernevirksomhet.
Det kommer frem i rapporten «Fra ord til handling – hvordan oppnå kjønnsbalanse i ledelse?» som er utført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Rapporten er finansiert av NHO og beskriver hva en rekke bedrifter i Norge, Sverige og Danmark konkret har gjort for å integrere kvinner inn i ledelse.
– Vi bestilte rapporten fordi dette er et evig tema. Selv om det ikke er et problem med mangel på kvinnelige ledere i Norge, hvis man ser på organisasjonsliv, stat og politikk, så har vi ikke fått det like godt til i næringslivet. Der er dette noe som fort blir problematisert, men vi ønsket å se det fra en positiv innfallsvinkel, og undersøke hva de som faktisk får det til gjør, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO.
Funnene i rapporten baserer seg på kartlagt litteratur i inn- og utland, fortellinger fra 23 HR-ledere i norske bedrifter, en spørreundersøkelse med 626 ledere i Norge og casestudier av bedrifter i Sverige og Danmark.
– Man kunne kanskje ønske seg at funnene kom opp med noe banebrytende og revolusjonerende nytt, men de bekrefter at målet om økt kvinneandel i lederstillinger i næringslivet ikke er noe man kan legge på siden som et eget prosjekt. Det må inn i kjernen av virksomheten som et konkret og langsiktig arbeid. Det er kanskje ikke så oppsiktsvekkende, men det er det ærlige svaret, sier hun.
Jeg er ikke så følsom for hva andre måtte si eller mene. Jeg har møtt motgang og drittsekker jeg også, men jeg har ikke satt det på kvinnekontoen. Jeg observerer av og til at kvinner lett gjør det.
Kristin Skogen Lund
I NHO er kvinneandelen god, med mange kvinnelige mellomledere og fagfolk.
– Vi er nøye med kjønnsbalansen når vi setter sammen grupper og utnevner representanter til styrer og utvalg. Dette er en tematikk som vi har fokus på både innad i egen organisasjon og som interesseorganisasjon, sier hun.
Kristin Skogen Lund ble kåret til Norges mektigste kvinne av Kapital i 2011 og 2012, og har en lang karriere som leder, blant annet som konserndirektør i Telenor, administrerende direktør i Aftenposten og konsernsjef i Scanpix Skandinavia.
– Jeg mener selv at jeg har blitt heiet frem og at det ofte er en fordel å være kvinne, og det har jeg fått litt kritikk for å si. Enkelte mener det betyr at jeg ikke anerkjenner at det kan være vanskelig for kvinner å få lederstillinger i næringslivet, sier hun.
Det finnes fortsatt en kultur enkelte steder som kvinner ikke kjenner seg igjen i eller føler seg ukomfortable i.
[course course=»31426″]
– Men det er ikke nødvendigvis det samme som aktiv kjønnsdiskriminering. Jeg har vært heldig og hatt sjefer og andre rundt meg som ville at jeg skulle lykkes, blant annet Birger Magnus i Schibsted. Han var streng, men god. Akkurat som en god mentor skal være, sier hun.
I løpet av to og et halvt år fikk Kristin Skogen Lund og ektemannen, advokat Christian Lund, to sett med tvillinger som i dag er tenåringer.
– Det er klart at det var en intens periode. Men jeg var nøye med ikke å gjøre det til andres ansvar at jeg fikk mange barn på kort tid. Jeg forventet å bli møtt med en viss fleksibilitet fra arbeidsgiver, men ikke at det skulle lages egne regler for meg fordi jeg var kvinne og mor. Jeg har alltid vært bevisst på at hardt arbeid er det eneste som skaper resultater, sier hun.
Jeg skulle ønske at jeg kunne pakke inn erfaringene mine med en fin sløyfe rundt og gi dem til andre, men det går dessverre ikke – alle må gjøre sine egne erfaringer.
Kristin Skogen Lund har selv aldri vært så opptatt av at hun er kvinnelig leder.
– Jeg er ikke så følsom for hva andre måtte si eller mene. Jeg har møtt motgang og drittsekker jeg også, men jeg har ikke satt det på kvinnekontoen. Jeg observerer av og til at kvinner lett gjør det, for eksempel hvis de har søkt samme jobb som en mann og han fikk stillingen – det er jo ikke sikkert det var fordi hun var kvinne. Jeg tror det er lurt å være litt forsiktig med å trekke kvinnekortet, fastslår hun.
Selv om Kristin Skogen Lund fremstår som en suksessrik leder har det vært perioder i karrieren som har vært tøffere enn andre.
– Det var en tid jeg slet med selvfølelsen og følte meg motarbeidet, ikke nødvendigvis fordi jeg var kvinne, men fordi det var en vanskelig og krevende tid, forteller hun.
Da oppsøkte hun for første og eneste gang en ekstern coach – en prest som hun møtte fire ganger.
– Jeg begynte å forklare problemene mine for ham ved å beskrive en kollega. «Han får meg til å føle…» begynte jeg, men coachen stoppet meg. «Nei, han får deg ikke til å føle, det er du som lar ham påvirke deg på den måten», påpekte han. Jeg hadde aldri tenkt på det på den måten før, så det ble en vekker for meg, sier hun.
Coachen understreket at selvfølelsen er det viktigste man har, og at man ikke skal overlate til andre å definere den, men være selektiv for hvordan vi lar andre påvirke oss.
– Det var en klok innsikt som jeg tok med meg og har tenkt mye på siden. I dag føler jeg meg veldig trygg i lederrollen, men det har tatt mange år å komme dit. Jeg skulle ønske at jeg kunne pakke inn erfaringene mine med en fin sløyfe rundt og gi dem til andre, men det går dessverre ikke – alle må gjøre sine egne erfaringer. Men jeg kan gi noen råd på veien: Vær litt avslappet, våg å ta sjanser og ikke ta deg selv så høytidelig. Hvis du sier noe dumt så ikke tenkt så mye på det. Som regel er det glemt i løpet av fem minutter, sier Kristin Skogen Lund.
Sett deg et mål for kvinneandelen. Få fakta på bordet og definer en realistisk ambisjon for din virksomhet. Forankre den i toppledelsen.
Avmystifiser lederrollen og sørg for møteplasser. Skap nettverk der kvinnelige ledere kan dele erfaringer med andre kvinner, og fremhev rollemodeller.
Finn talentene tidlig, og tenk langsiktig. Hvordan er egentlig kjønnsbalansen i lederutviklingskurs og kompetansehevende tiltak i bedriften?
Be kvinnene om å søke. Sørg for at det alltid er kvinner på en shortlist av kandidater. Krev det samme fra rekrutteringsbyråer.
Gi kvinner ledererfaring. Sørg for systematikk i at kvinner gis erfaring og ansvar i daglige arbeidsoppgaver og prosjekter.
Mål effekten av arbeidet og start på nytt. Identifiser hva som har gitt resultater, og hva som eventuelt ikke har gitt resultater.