
Vi må tenke nytt for å skape en bærekraftig utvikling. Der det trengs forandring, trengs også ledelse. Derfor grunnla Elin Nørve Future Leaders i 2014, som henvender seg både til talenter og næringsliv. På kundelista står noen av landets store konsern.
- Tekst
- Anne Wennberg
- Foto
- Ellen Johanne Jarli
- Dato
Driftige Elin Nørve kan du oppleve 14. november på Ledernes årskonferanse 2018, der hun skal snakke om selvledelse, ledelse, og påvirkningsevne.
Future Leaders vil nemlig utvikle talentenes proaktive evner som kan brukes i møte med hvilken som helst situasjon eller utfordring. Selskapet tror ikke at lederskap kan læres gjennom teori, men gjennom praktisk mestring og utvikling av egne strategier. De vil sette talentene i stand til å bli sin egen lærer, og tror ikke på enkle løsninger. Atferdsendring må til.
-Jeg vil vise hvor viktig det er med endring, og at man ikke har rett til å lede andre om man for eksempel ikke har overskudd til det, eller går inn i lederskapet med dårlige holdninger.
Innstilling til ledelse
Bærekraft er det viktigste stikkordet, for verden står overfor store, globale utfordringer, som krever en ny ledelse. Men Nørve er ikke så opptatt av alder. Hun mener det handler om holdninger:
-Millennials er et mindset, en innstilling, ikke en generasjon.
Men talentene som søker er unge, i Norge fra 18-30, noe eldre i enkelte andre land. For Future Leaders satser internasjonalt, naturlig nok. Foruten i Oslo, driver selskapet lederutvikling i Bergen, København, Stockholm, Berlin, Barcelona og Harare. Og flere steder blir det helt sikkert.
Et viktig kontinent
-Det er ikke tilfeldig at vi satser i Afrika. Det er et viktig kontinent, der det skjer mye. I Zimbabwe er det krevende politisk, og snart vet vi mer om hva slags forhold vi vil få å jobbe under. Det kan bli et viktig land for oss, sier Nørve som for tiden studerer internasjonal politikk ved siden av jobben. Fra før har hun en bachelorgrad i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling.
Forståelse for utfordringene verden står overfor, fikk Nørve i oppveksten. Hun reiste mye sammen med familien sin, og det har satt sine spor og gitt henne tro på at hun kan utrette noe som har betydning.
-Jeg var bare tolv år første gangen jeg jobbet i slummen i Sør-Afrika, og jeg startet min første bedrift mens jeg gikk på videregående, forteller hun.
Vi er ikke så opptatt av hva de har gjort før, men hva de vil gjøre i framtiden.
Elin Nørve
Trenger hjelp
Men 24-åringen er veldig klar over at hun er ung, og har kort ledererfaring. Respekt for forskningsbasert kunnskap og erfaring innen ledelsesfaget, gjør at hun og Future Leaders har mange samarbeidspartnere:
-Vi tiltrakk oss de første nordeuropeiske forskerne allerede i 2015. Hvordan har disse kidsa skjønt dette? Det interesserte dem. Og vi trenger deres kunnskap. For å kunne tilby gode lederutviklingsprogrammer. Vi vil se flere beslutninger og tiltak bli initiert med bærekraft i fokus, og vi vil ha flere empatiske og etiske ledere som vet hvordan man får det beste ut av seg selv og andre.
Viktig støttespiller
Da Nørve bestemte seg for å dra i gang Future Leaders i 2014 hadde hun gjennom studiet fått kontakt med det kreative gründermiljøet i MESH, som hun og selskapet fortsatt har et tett forhold til. Hun gikk inn for oppgaven med en visshet om at hun kunne mye om den nye generasjonen, utfordringene verden står overfor og en god del om hvordan man får med seg folk. Ledelsesfaget kunne hun hente kunnskap om utenfra. Men hun visste at ledere må ha et dypt engasjement for å gjøre jobben godt. De må ville endring. Du kan ikke løse dagens utfordringer med det samme tankesettet som skapte dem. Det er en viktig ledetråd for selskapet.

Talenter og kunder
Å søke om talentplass hos Future Leaders er et bevisst valg: Evne til å oppdage et spillerom og bruke det, evne til å drive fram store globale endringer ved hjelp av egen kraft, være i stand til å vokse gjennom motgang og stå i utfordringer over tid, er bare noe av det som etterspørres. Til nå har mellom 500 og 600 talenter vært gjennom programmet. De har svært ulike bakgrunner. Bredden er viktig. Noen har studert, andre har mest praktisk erfaring – kunstnere, unge næringslivstopper, andre rett fra videregående. Du kan lese mer om programmet og metodene her.
-Vi er ikke så opptatt av hva de har gjort før, men hva de vil gjøre i framtiden, sier Nørve. Et synlig resultat, skapt av tidligere talenter, er YSI (Young Sustainable Impact). Å gå gjennom programmet skal være en start. Målet er å utrette noe etterpå.
Future Leaders forhandler med flere store konsern om hvordan de kan bidra inn i deres lederutviklingsprogrammer. Elin Nørve og resten av den lille organisasjonen har liten tid og stort pågangsmot:
-Jeg er indre styrt, har en god selvfølelse og tror på hardt arbeid, avslutter Elin Nørve.