Leder: Man sitter i en sofa på et kontor.
ERFAREN LEDER

– Ikke ta store beslutninger alene

Morten Slungård er godt i gang som generalsekretær i Lederne. Nysgjerrighet, endringsvilje og positive tanker kommer godt med. Han er en dreven leder, men ber gjerne gode sparringspartnere om råd.

Tekst
Wennberg
Foto
Ellen Johanne Jarli
Dato

Når vi ber Morten beskrive seg selv som leder er han ikke vond å be. Han kjenner seg selv godt, så det gjelder å notere fort:

-Jeg får raskt oversikt, er nysgjerrig, liker å tenke nytt og kreativt for å få til forbedringer. Realiseringen får jeg til gjennom andre. Jeg er ikke veldig god til å se folk og hva de trenger, men jeg er grunnleggende snill, så det hjelper. Og jeg har jo lært noe gjennom erfaring. Dessuten er jeg flink til å visualisere og tydeliggjøre tankene mine, også overfor andre som jeg ønsker å få med meg.

Vi byr på godt stoff om ledelse

Meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Selvinnsikt og mening

Morten har jobbet for blant annet Accenture, Posten, Orkla og Save the Children/Redd Barna. Han har vekslet mellom rådgiver- og lederjobber, og har satt pris på variasjonen. Det han liker ved å være leder, er å kunne følge utvikling og prosesser over tid, og ikke minst muligheten til å påvirke, beslutte og få ting gjort.

Så hva mener generalsekretæren er de aller viktigste egenskapene en leder bør ha?

-Selvinnsikt. Du må vite hvordan du virker på andre. Og god kommunikasjon, som betyr at du kan snakke med folk, og at du evner å påvirke og gi retning. Relasjonelle egenskaper er også svært viktig for å få til godt samspill. Det er viktig at medarbeiderne har autonomi innenfor gitte rammer. Og skal folk mestre må de få feedback, de må oppleve mening med jobben. Evnen til å lære, skaffe seg ny kunnskap og endre løpet underveis er også avgjørende i dag.

Autonomi og moro

For at Morten Slungård selv skal trives på jobben er autonomi helt grunnleggende. Han vil ha mål og retning, men liker ikke at noen henger over skulderen hans, og kontrollerer.

-Du kan stole på at jeg gjør jobben. Jeg liker også å være med på å forme den jobben jeg skal ha, ikke hoppe inn i en fiks ferdig rolle.

En god tone, litt moro og rom for å gjøre feil, er også viktig for ham. Og av en tidligere lederkollega har han også lært å sette pris på «tweaking». Det kan være klokt å tenke seg litt om og komme fram til gode løsninger sammen med andre, når du i utgangspunktet tror du har svaret.

 

Evnen til å lære, skaffe seg ny kunnskap og endre løpet underveis er avgjørende i dag.

Morten Slungård

 

Aldri utlært leder

Som ringrev i ledelsesfaget har Morten selvsagt noen råd å gi til andre ledere:

  • Har du et lederteam, sørg for å avklare hva teamet faktisk skal levere.
  • Ikke kopier tidligere suksesser, for det som fungerer ett sted behøver ikke å bli vellykket igjen. Bruk erfaringen din, men tilpass etter forholdene.
  • Tren på kommunikasjon. Du trenger å kunne overbevise andre, du må kunne gi gode tilbakemeldinger og mestre den vanskelige samtalen.
  • Ta ikke store beslutninger alene. Skaff deg eksterne sparringspartnere, et nettverk av samtalepartnere, gjerne også privat. La beslutninger modnes.
Publisert i Karriere, Ledertips