Lederlønn

I dette fylket tjener du mest som leder

Det er ett fylke som slår gjennomsnittslønnen til ledere i hovedstaden. Og forskjellen mellom fylkene med høyest og lavest gjennomsnittslønn, er faktisk over 300 000 kroner. Les hvordan du kan få resultater av lønnssamtalen.

Tekst
Lise Tønsberg Vangerud
Foto
Terje Rakke/NTB scanpix
Dato

Det er Rogaland som topper listen over høyest gjennomsnittslønn blant ledere som er medlem av Lederne. Her har lederne en snittlønn på 817 300 kroner, mens den i hovedstaden er 740 500 kroner. På bunn av lista er Oppland, hvor gjennomsnittsårslønnen blant ledere er 505 800 kroner. Det viser Norsk Ledelsesbarometer 2016, gjennomført blant medlemmer i Lederne. I gjennomsnitt tjener en norsk mellomleder 689 200 kroner, dette er en økning på 10,4 prosent fra året før.

Tar vi vekk olje, gass og rederi fra regnestykket, halveres forskjellen mellom topp og bunn.

Eivind Falkum

– Lønningsposen er størst i fylker med mange arbeidsplasser i olje-, gass- og rederinæringen, og her kommer naturlig nok innlandsfylkene dårlig ut. Tar vi vekk olje, gass og rederi fra regnestykket, halveres forskjellen mellom topp og bunn, forklarer forsker Eivind Falkum i Arbeidsforskningsinstituttet.

Lav grunnlønn

Mellomlederlønnen ligger i snitt 30 prosent over den norske gjennomsnittslønnen.

– Dette reflekterer tillegg for ubekvem arbeidstid, bosted langt fra hjemmet og lignende. Grunnlønnen uten tilleggene er forholdsvis lav, sier Jan Olav Brekke, forbundsleder i Lederne.

Vil utjevne forskjellene

Forskjellene er også store fra bransje til bransje. Mens en gjennomsnittlig lederlønn i olje-, gass- og rederisektor ligger på 914 900 kroner, må barnehageledere nøye seg med 573 300 kroner i årslønn før skatt. En leder i en vekst- eller attføringsbedrift får til sammenligning 470 400 kroner, og har dermed den tvilsomme æren av å jobbe i bransjen med de laveste lederlønningene.

– Lederne jobber kontinuerlig med å utvikle et kompetansetilbud som gjør medlemmer og tillitsvalgte i stand til å forhandle om lønnen. Sammen med kunnskap om forskjellene mellom bransjene, håper vi det kan bidra til å utjevne noe av lønnsforskjellene, sier Brekke.


Slik får du resultater av lønnssamtalen

  • Det er ikke gitt at en leder er klar over alle oppgavene du ufører eller har fått med seg dine suksessmeritter. Disse bør du løfte fram i lønnssamtalen.
  • Sørg for å være godt forberedt. Bruk gjerne bransjestatistikker for å får en oversikt over hva andre i bransjen tjener.
  • Det kan være en fordel at sjefen legger et konkret tall på bordet under forhandlingene. Så har du et utgangspunkt du kan drøfte.
  • Unngå de største tabbene, som ikke å være konkret nok, ha urealistiske forventninger og å snakke om andres arbeidsinnsats.
  • Vit alltid om selskapets økonomiske situasjon. Det er lite lønnsomt å be om høyere lønn i en nedskjæringsperiode.
    Kilde: absnyheter 
Publisert i Karriere, Ledertips