Milad Mohammadi på gata i by
Foredler utenforskapet

Mener de største ressursene ligger i utenforskapet

Milad Mohammadi har inspirert ledere, næringslivstopper og politikere. Selv har han dedikert livet sitt til å foredle utenforskapet, og ungdommene som vokser opp i dette.

Tekst
Cato Gjertsen
Foto
Pål Laukli/Tinagent
Dato

«Shit, Milad. Ta det lugnt».

13 år gamle Milad har nettopp delt framtidsplanene sine med moren. Om hvordan han skal bli Sveriges beste taler, landets yngste med to hovedfagseksamener, diplomat, starte sin egen skole, endre måten folk tenker, endre Sverige, endre verden og bli et forbilde for kvinner og menn i alle aldre. Alt før han fyller 30 år.

– Jeg skjønner hvorfor hun ba meg roe ned. Ingenting den gangen tilsa at jeg var på vei til å nå listen med mål. Men det var den samtalen med mamma som var begynnelsen på det som er min reise, sier Milad.

Vil foredle utenforskapet

Det vil si; helt begynnelsen var det ikke. Som sønn av to iranske innvandrere i svenske Västerås, vokste han opp i det svenskene kaller «utenforskapet». Det vil si at du kanskje på papiret har de samme mulighetene som «medelsvenssons» barn, men ikke i den virkelige verden. Fremmedfrykt og sosiale strukturer gjør at du med litt mørkere hudfarge og et utradisjonelt etternavn, langt sjeldnere får jobbene som du er kvalifisert til.

– Foreldrene mine er et godt eksempel. Begge var godt utdannede akademikere med vel ansette jobber i hjemlandet sitt. Det hjalp dem ikke det grann i Sverige. Som barn forstår du ikke den virkeligheten. Det kjennes grusomt urettferdig.

Drømmer om å endre verden

Særlig Milads far tok de gjentatte avvisningene tungt. Det var mens faren stod i denne nedoverbakken at sønnens store drøm begynte å vokse fram. Det er den samme drømmen som han siden proklamerte for moren sin, og som han senere har dedikert livet sitt til.

 

Både medier og næringslivsaktører ønsket å bli bedre kjent med meg. Jeg ble også tilbudt godt betalte jobber i store konsern, men det var ikke aktuelt.

Milad Mohammadi

 

I 2012 tok han et viktig skritt på veien. Da ble han den yngste svensken med jurist- og statsviterutdannelse, utført på halvparten av normert tid.

– Det skapte en del oppsikt. Både medier og næringslivsaktører ønsket å bli bedre kjent med meg. Jeg ble også tilbudt godt betalte jobber i store konsern, men det var ikke aktuelt. Mer enn noen gang ønsket jeg å sette i gang drømmen min om å endre verden.

Gull verdt for næringslivet

Kjernen i 24-åringens plan er enkel: Sveriges største ressurser ligger i «utenforskapet». Menneskene som vokser opp her har de tøffeste forutsetningene for å lykkes. Det gir dem en unik indre motivasjon, stå-på-vilje og gjennomføringsevne. Akkurat dét er egenskaper som er gull verdt for næringslivet. Milads store mål er derfor å gjøre det enklere for disse to partene å finne og få glede av hverandre.

– På slutten av studietiden begynte jeg for alvor arbeidet med å spre budskapet mitt. Jeg ringte skoler, foreninger, små bedrifter, store konsern, alle arenaer der hvor folk møtes, og ba om å få tale for menneskene der.

Portrettbilde av Milad Mohammadi
Milad Mohammadi skal vise næringslivet hvorfor de bør satse på det såkalte «utenforskapet». Foto: Pål Laukli/Tinagent

Trakk publikum med full styrke

Cirka én av ti ga ham sjansen. Den vordende foredragsholderen var kjempefornøyd med uttellingen. Men han hadde ingen illusjoner om at «alle» som lot ham få slippe til, delte hans drøm. Men så skjedde det noe. Milads budskap og formidlingsevne traff publikum med full styrke. Folk kjente seg inspirert og energiske av å høre unggutten fortelle om hvordan ledere bør tenke nytt. Om hvordan etater, frivillige organisasjoner og næringslivet bør samarbeide for å få det beste ut av de som sitter lengst nede ved bordet. Og det skjedde lynraskt.

Fra å være kjent som han unge mannen med rekordrask studietid, begynte han nå å stjele overskrifter for å være inspiratoren som endrer folks tankesett.

 

Jeg blir starstruck kun når jeg møter folk som kjemper med små midler, for å skape en bedre hverdag for seg og sine.

Milad Mohammadi

 

 

Jens Stoltenberg blant supporterne

Påtroppende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, er blant supporterne. På hjemmesiden sin har Milad publisert innholdet i en epost som den tidligere statsministeren sendte ham: «Din forelesning var fylt med en kraft, og ga så mye inspirasjon at vi fortsatt prater om den i dag, selv om det har gått mer enn en måned siden du leverte. Du vekte oss til liv og fikk oss til å tenke i nye baner. Du må fortsette å gjøre dette, Milad. Du bare må.»

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

– Det betyr mye for meg å få den slags tilbakemelding. Ikke fordi jeg på noen som helst måte blir starstruck av personlige møter med folk av hans kaliber. Jeg blir starstruck kun når jeg møter folk som kjemper med små midler, for å skape en bedre hverdag for seg og sine. Grunnen til at den typen tilbakemeldinger betyr noe, er fordi Stoltenberg har makt. Han er en leder som har makt. Makt til å gjennomføre endringer, og makt til å påvirke andre ledere.

Stoppes ikke av kritikere

Milad er ikke gjerrig på bruk av patos når han kommuniserer. Han presenterer seg med ordene: «Enten skulle jeg ta livet mitt, eller bli et fantastisk menneske. Med min galskap besluttet jeg å bli verdens mest fantastiske person.» Og når han snakker, er det kort mellom ord som «gråter, ler, hjerte, smerte» og «lidenskap». Så hva sier han til eventuelle kritikere som mener at det er fint med store ord, men at det blir i overkant svulstig målt opp mot livserfaring og faktiske resultater?

– Dette er livet mitt. Jeg satser alt på å endre samfunnet. Det handler om finesse. Noen ganger bruker jeg små ord, andre ganger store ord. Jeg viser også mitt sanne jeg gjennom handling, hver eneste dag.

Drømmefanger
Foto: Pål Laukli/Tinagent

Bygger drømmeskolen

Milad sier at han helt siden studiedagene har spart hver inntjente krone til det som skal bli en av de viktigste brikkene i hans livsverk: Byggingen av en ny ungdomsskole. Den skal ligge i Husby, en av Stockholm-forstedene med flest innbyggere som vokser opp i «utenforskapet». I juni ga myndighetene tillatelse til drift av skolen fra og med høsten 2015.

– Skolen skal bli Sveriges beste, og med på laget har vi noen av landets fremste lærekrefter. Foruten skolen, skal vi også etablere et kompetansesenter som aktiviserer innbyggerne i området utenom skoletid. Vi skal gi landets fremste ressurser verktøyene som de trenger for å lykkes i arbeidslivet, og vi skal samarbeide tett med næringslivet, slik at de tiltrekker seg verdifull kompetanse, sier Milad.

Overbeviste Petter Stordalen

Til nå har mye av det 24-åringen har tatt i, blitt til gull. Så gjenstår det å se om det kan fortsette, og om han vil klare å oppfylle drømmen som han delte med moren sin i barndomshjemmet. Men hvis noen mener at Milad er på villspor og biter over for mye, så svarer han dem med de samme ordene som han svarte Petter Stordalen i vinter.

Petter Stordalen ville den gangen at Milad skulle holde avslutningsforedraget på Vinterkonferansen 2014, Skandinavias største årlige arrangement. Etter blant annet Facebook-gründer Marc Zuckerberg, skulle Milad få æren av å avslutte konferansen med flere tusen ledere som publikum i Friends Arena. Betingelsen var at han klarte å overbevise hotellkongen, som også var arrangøren.

Milad Mohammadi på t-bane-stasjon
Foto: Pål Laukli/Tinagent

«Som et godstog i 100 kilometer i timen»

«Hvis du skal tale, må du gi alt, Milad! Du må få folk til å kjenne hjertet banke. Du må treffe dem som et godstog i 100 kilometer i timen. Hver og en som ser på deg, må føle seg annerledes når du er ferdig. Klarer du det, Milad? Klarer du å levere den beste talen du noen gang har holdt.»

Milad forteller at han kjente smilet vokse i takt med Stordalens utlegging. Da den energiske nordmannen omsider var ferdig med å bygge opp forventningene, svarte svensken med ro i stemmen.

– Shit, Petter. Ta det lugnt. Det går bra.

Og det gjorde det.

 

Tre kjappe


 

Hvilken leder skulle du gjerne ha byttet jobb med?

Petter Stordalen. Han bruker sin makt for å rette søkelyset på hvordan han mener samfunnet bør utvikles. Jeg beundrer ham for posisjonen han tar, og hans klare og samfunnsengasjerte budskap.

Hvilken bransje skulle du gjerne ha jobbet i?

Utdannelsessektoren. Opp-lever man mestring som elev og student, kan man klare alt. Likhetstanken i Norge og Sverige står sterkt i meg. En god og tilrettelagt utdannelse er første viktige skritt på veien for at enda flere skal lykkes.

Hvilken egenskap skulle du gjerne ha vært foruten?

Fra jeg var liten har det vært viktig for meg å gjøre alle til lags. Jeg hater å skuffe folk. Etter hvert som arbeidsmengden har økt, har jeg innsett at det ikke er et mål i seg selv. Det er noe jeg har måttet trene på, og jeg er glad for at jeg har blitt bedre til ikke å byr meg om alle liker meg.

Publisert i Karriere