Stressmestring

Når stresset tar over hverdagen

Lederne får flere og flere henvendelser fra medlemmer som plages av stress, og stressmestringskursene er mer populære enn noen gang. Lær hvordan du kan kontrollere stresset.

Tekst
Lise Tønsberg Vangerud
Foto
Jeton Kacaniku
Dato

Det var tidsklemma som fikk Ole Anders Lagmandsveen til å ta seg selv på alvor. I flere år har han jobbet som logistikk- og driftssjef ved Södra Interiör med ansvar for fire avdelinger i Norge, samt kundeservice. Totalt cirka 70 medarbeidere spredt rundt i landet. Nylig startet han i ny jobb som direktør for Moelven Langmoen AS, og på hjemmebane har han kone og to barn som han ønsker å gi sin fulle oppmerksomhet.

– Dette er nok en hverdagsklemme mange sitter i. Men da jeg hørte om stressmestringskurset gjennom Lederne, tenkte jeg det var verdt å prøve det ut. Hvis jeg kunne lære teknikker som ville gjøre arbeidsdagen lettere, var det verdt et forsøk før det hadde gått for langt, sier Lagmandsveen.

 

Jeg gikk hele tiden og tenkte på hvordan jeg skulle løse ting som kom i fremtiden.

Ole Anders Lagmandsveen

 

Fokus på for mange ting

I løpet av kurset fikk han bekreftet at han har for mye fokus på mange ting samtidig, og at han derfor kan ha problemer med å være hundre prosent til stede i hver ting han gjør. Både på jobb og sosialt.

– Jeg gikk hele tiden og tenkte på hvordan jeg skulle løse ting som kom i fremtiden. Nå har jeg blitt mye flinkere til å fokusere på «her og nå», og det hjelper utrolig på stresset. I tillegg har jeg blitt mer bevisst på pusteteknikker – det å klare og puste rolig med magen.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Han tror det er mange i hans situasjon, og særlig menn, som ikke tenker over at det finnes hjelpemidler som kan gi kontroll over stresset.

– Jeg hadde pappaperm i starten av året, det var da jeg fikk tid til å tenke over at jeg måtte ta grep. Det er flere ting enn jobb som er viktig her i livet, så folk må stoppe opp i blant, sier Lagmandsveen.

Bedre innflytelse

Om du lærer deg å takle stresset vil trolig også dine omgivelser nyte godt av det. I en hovedoppgave om oppmerksomt nærvær og stressmestring i arbeidshverdagen, skrevet av Anette Storm-Aafoss, Gøril Karlsen, Inger Marie Hagen, Kristin Jansen og Mette Finstad, forteller flere av de som deltok i undersøkelsen hvordan bruk av oppmerksomt nærvær er med på å gjøre hverdagen bedre. Både på hjemmebane og jobb. Hovedoppgaven fra Høgskolen i Gjøvik viser at et strukturert opplegg på arbeidsplassen med bare 20 minutter oppmerksomhetstrening i uka, gir positive endringer.

«Jeg føler at jeg er mer oppmerksom på pasientene, mer tilstede. Jeg føler meg roligere og at stressnivået senkes når jeg bruker oppmerksomt nærvær, jeg prioriterer mer bevisst og føler at jeg gjør en bedre jobb. Det er fint å slippe spenninger og det indre stresset», beskriver en av deltakerne.

En helsearbeider i undersøkelsen sier «Jeg tror ved å være mindre stresset, gir det en god innflytelse på omgivelsene og de mellommenneskelig forholdene du har».

Dette underbygger også teorien til psykolog og professor ved Universitetet i Bergen, Per Einar Binder, om at nærværstrening styrker empatien og øker sensitiviteten for andre.

Tok tak i stresset

Akkurat dette kjenner også Grete Nordhagen seg igjen i. Hun jobber i attføringsbedriften Tepas Personal, og møter daglig folk som er i vanskelige situasjoner.

– Det i seg selv kan være stressende nok. Så har jeg en tanke om at hvis jeg ikke klarer å hjelpe meg selv først, så klarer jeg heller ikke hjelpe andre, sier Nordhagen.

Hun forteller at hun lenge har forsøkt å jobbe mer enn hva helsa har villet, og kanskje strukket seg lenger enn hva hun har hatt kapasitet til. Til slutt bestemte hun seg for å ta tak i stresset, og meldte seg på stressmestringskurs. Både for sin egen del, men også for å kunne lære videre til andre.

– Jeg har innsett at jeg ikke klarer å rekke alt jeg vil. I tillegg har jeg blitt flinkere til å ha fokus på det jeg faktisk gjør, sier hun.

Viktig med planlegging

På jobben har «to do»-lister blitt et godt hjelpemiddel for å ha kontroll, og unngå å bli stresset

– Hver fredag planlegger jeg neste uke, og har alltid en balanse mellom hva som er «må-oppgaver» og «bør-oppgaver». Når jeg er ferdig med ting, stryker jeg det av lista. Forventningsavklaring er kjempeviktig for meg – om hva som er realistisk å få til både på jobb og privat.

Ta kontroll

For å koble helt av tar hun ofte turen i skogen alene. Eller hun gjør noen meditasjonsøvelser som hun alltid har med seg på telefonen. Særlig før hun skal sove har avspenningsøvelser vært en god hjelp for å få en god natt søvn.

– Det handler om å ta kontroll over de negative tankene og være tro mot seg selv. Vil jeg dette fordi jeg vil, eller fordi det forventes, er et spørsmål jeg har blitt flink til å stille meg, sier Nordhagen.

 

Publisert i Ledertips