Professor advarer mot å bruke personlighetstester

Slike tester holder ikke det de lover, mener professor i organisasjonpsykologi, Paul Moxnes. Men han får motstand hos professorkollega.

Tekst
Lise Tønsberg Vangerud
Foto
Privat
Dato

Tenk om Real Madrid skulle personlighetsteste Martin Ødegaard for å sjekke om han passet inn på laget? Det hadde neppe gitt dem svarene de trengte å vite, for det er ferdighetene som må passe inn. Heller ingen norsk bedrift burde finne ut hvem de skal ha på laget ved hjelp av en personlighetstest, mener Paul Moxnes, tidligere BI-professor i organisasjonspsykologi, og foreleser ved NHH.

Tidligere i år hadde han et debattinnlegg i Dagens Næringsliv, hvor han nok en gang gikk ut mot bruk av personlighetstester. Han skriver blant annet at en test uten forskningsmessig dekning er mer business enn psykologi, og at han har liten tro på at personlighetstesten kan fortelle hvem som er den rette personen til jobben.

 

Testene er etter min mening like nyttige som hvis jeg sier til deg: Si meg din adresse, så skal jeg fortelle deg hvor du bor.

Paul Moxnes

 

– Jeg tør ikke kommentere konkrete tester, men generelt kan jeg si at jeg ikke mener de holder det de lover. Evnen til å spå om fremtiden er for dårlig om enkeltpersoner. Testene er etter min mening like nyttige som hvis jeg sier til deg: Si meg din adresse, så skal jeg fortelle deg hvor du bor. Tanken på at det finnes én personlighet, uavhengig av tid og sted, blir for enkel. Jeg er, som de fleste mennesker både sterk og svak, klok og dum, varm og kald, sier Moxnes som mener man heller må fokusere på adferden hos ledere, enn personligheten.

BI-kollega positiv til personlighetstestene

Professor-kollega Øyvind Martinsen, ved institutt for ledelse og organisasjon på BI oppfordrer derimot bedrifter til å bruke personlighetstester i rekrutteringssammenheng.

– Hvis personlighet ikke skulle bety noe, hvorfor er det da så mange ekteskapsbrudd hvis alt hadde blitt bedre om man bare kunne ha endret atferd? spør Martinsen.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Han forteller om omfattende forskning med opptil 400 000 respondenter, som viser at personlighetstester gir et noenlunde riktig bilde av en kandidat, men understreker at forskning tyder på at du får et enda mer riktig bilde av personen om du også bruker andre kilder og tar hensyn til jobbkravene.

– Når vi snakker om personlighet, snakker vi om adferd og samspill med andre mennesker. Det er viktig i de fleste typer jobber, men det krever kyndighet i å vurdere dette. At man faktisk forstår hva et personlighetstrekk innebærer, og man er selvfølgelig nødt til å bruke testene på riktig måte, sier Martinsen.

Publisert i Ledertips