

Et stort antall permitteringer fører med seg usikkerhet for både arbeidsgiver og arbeidstaker. Hvordan skal du holde motet oppe om du er permittert, hva gjør situasjonen med deg som er leder og hva bør du tenke på dersom du må permittere?
Et knippe medlemmer i arbeidstakerorganisasjonen Lederne deler sine erfaringer, og gir råd til hvordan man kan håndtere situasjonen best mulig.
Hvordan opplever du å være permittert?
– Det er veldig uvisst når vi er tilbake til normalen og det er nok det jeg synes er verst.
Hva er dine beste råd for å holde motet oppe?
– Prøv å gjør dagen så positiv som mulig! Kom deg opp og gjør noe, det kan være å gå en tur, spille spill eller lage seg noe godt.
Hva gjør denne situasjon med deg som leder ovenfor dine ansatte?
– Det er vanskelig å være leder i denne situasjonen, og jeg mister den daglige kontakten jeg har til vanlig. Den tilbakemeldingen jeg oftest får, er at de ansatte føler at de går litt på veggen, og at det blir mindre å fylle dagene med.
Hva er ditt beste råd til andre ledere?
– Det viktigste er å ivareta medarbeiderne. Jeg ringer hver enkelt ansatt for å høre hvordan de har det. Selv om alt tyder på at de har det bra, tenker jeg på at noen kanskje er mye alene. Jeg prøver å følge opp de jeg vet er i en sårbar situasjon litt ekstra.
– Husk også at det er like viktig for lederen, som for medarbeiderne, å fylle dagene med noe som oppleves meningsfullt. Selv forsøker jeg å tenke positivt, og være glad for at jeg får gjort alt det jeg ikke ellers får gjort.
Hvilke fordeler er det å være organisert i en arbeidstakerorganisasjon som Lederne?
– Jeg sitter selv i sentralstyret til Lederne, og tenker at det er mange fordeler. Skal jeg trekke frem én grunn er det at du får god hjelp på den juridiske avdelingen. Det er det nok mange som har nytte av nå.
Hvordan opplever du å være permittert?
– Jeg føler på en usikkerhet når arbeidsplassen nærmest blir stengt og man blir delvis eller helt permittert. Det er rart å «miste» alle kollegaer og ansatte fra én dag til den neste. Det føles både rart og tomt.
Hva er dine beste råd for å holde motet oppe?
– Jeg tror det er viktig å motivere hverandre og la andre få utløp hvis frustrasjonen tar overhånd. Og så bør man prøve å fylle dagene med noe man trives med og som gir glede i denne rare tiden.
Hva er viktig at kollegaer og lederen gjør i denne situasjonen?
– Det er viktig å huske på alle i denne situasjonen. Send noen hyggelige meldinger eller ring noen, uansett om det er familie, venner eller kollegaer.
Hvilke fordeler er det å være organisert i en arbeidstakerorganisasjon som Lederne?
– Jeg har fått gode råd og tips fra Lederne i denne situasjonen. De har blant annet gitt med kontingentfritak i permitteringsperioden. Jeg synes det er en fantastisk organisasjon med mye nyttig informasjon, aktuelle kurs og foredrag. I tillegg er de alltid behjelpelig med svar og gir god juridisk hjelp.
Hvordan opplever du å være permittert?
– Det føles usikkert siden jeg ikke vet når jeg kommer tilbake på jobb igjen. Men jeg håndterer det greit og prøver ikke å stresse.
Hva er dine beste råd for å holde motet oppe?
– Tenk positivt, og ikke fokuser på de negative tingene hele tiden. Hold kontakten med både kollegaene og familien din. En Facebook-melding i ny og ne kan gjøre mye.
Hva er det viktig at kollegaer og lederen gjør i denne situasjonen?
– Det viktigste er nok å holde seg oppdatert. Dersom arbeidsplassen din ikke gir nok informasjon, bør du selv ta kontakt. Heldigvis opplever jeg at arbeidsplassen min er veldig god på å holde oss oppdatert.
Hvilke fordeler er det å være organisert i en arbeidstakerorganisasjon som Lederne?
– Du får masse nyttig informasjon, blant annet om hvordan du skal forholde deg til situasjonen og om forsikringer. Jeg har selv fått svar på spørsmålene jeg hadde på nettsiden, og er veldig glad for at jeg er organisert i Lederne.
Morten Slungård, generalsekretær i Lederne, mener det er viktigere enn noen gang å være organisert.
– Ved å være organisert får du tilgang til et profesjonelt nettverk, et godt støtteapparat og juridisk bistand i en krevende situasjon som nå, sier Slungård.
Han trekker frem tre råd ledere og tillitsvalgte kan ha nytte av nå:
1. Dialog
Det aller viktigste er at du som tillitsvalgt har en god og åpen dialog med ledelsen om premissene for permitteringen. Det er alltid klokt å avklare dette før diskusjonen om personer starter. Da unngår man ofte at det kan bli brukt vikarierende argumenter for å permittere enkeltpersoner.
Les også: Tillitsvalgt Geir Arne Kristoffersen deler sine erfaringer
2. Dokumentasjon
Sørg for å ha dokumentert alle prosesser. Vær nøye med å beskrive kriteriene som ligger til grunn for beslutningene, og at det fremkommer både hva man er enige om og hva man er uenige om. Sørg for at arbeidsgiver setter opp skriftlige referater fra alle møter.
3. Felles informasjon
Når man har hatt en tett og god dialog, blitt enige om premissene og har sikret god dokumentasjon for prosessene, er det viktig at både ledelsen og de tillitsvalgte blir enige om hvilken informasjon de skal gå ut med til de ansatte.
Det er alltid en fordel om ledelsen er enige om en felles informasjon, det bidrar til å vise et godt samhandlingsklima.