

2021 ble året som kom med håp og avsluttet i skuffelse for mange – i alle fall hvis vi skal dømme etter pandemistatus og nedstengninger. På den lyse siden er det læring i all motgang, noe sakene norske ledere leste mest av i 2021 vitner om. Her er en oversikt!
Selv om hersketeknikker kan være vanskelig å identifisere og håndtere i øyeblikket, setter de seg ofte som en vond følelse i lang tid etterpå. I denne saken viser tillitsvalgt i Lederne, Erlend Lie, og kursholder Vibeke Holtskog hvordan du forstår mekanismene som ligger bak og kanskje viktigst, hvordan håndtere hersketeknikker når de oppstår.
Omfattende permitteringer, store digitale omveltninger, økonomisk usikkerhet og mange på hjemmekontor. Selv den dyktigste leder kan knele under det enorme arbeidspresset som har vært. Likevel er det én lederstil som lykkes med de mange omstillingene. Kan du tenke deg hvilken?
Enten du leder eller blir ledet, er de fleste opptatte av rettferdig lønn og vilkår. Hvordan sikre det er imidlertid ikke like krystallklart alltid. Trond Jakobsen i Lederne og Hege Lunder i Danske Bank viser her hvordan forberede og få i havn lønnsforhandlingen på vellykket vis – og ikke minst, hvordan unngå de vanligste tabbene.
Det er tydelig mange som har snust på nye jobbmuligheter det siste året, for saken om hvilke tegn som signaliserer at du har gjort et godt inntrykk, har fått stor oppmerksomhet. Er du nysgjerrig på nye jobbmuligheter i 2022? Da er dette listen du bør ta en nærmere titt på.
Forbered deg til jobbintervjuet
En skulle kanskje tro at aktualiteten ved denne saken forsvant i takt med at digitaliseringen skjøt fart, men sånn ble det ikke. Bak skjermene ble i stedet behovet for å lese og forstå hva som blir sagt mellom linjene viktigere enn noen gang. I denne saken viser foredragsholder og tidligere politimann Vidar Hansen hvordan forstå hva folk egentlig mener, og hvordan bruke kroppsspråket bevisst for å skape gode relasjoner.
Da Veidekkesjef Lars Erik Lund delte et ærlig innlegg om sin mentale helse, spredte det seg til alle krinkler og kroker av norsk næringsliv. Det viste seg å være ordene mange trengte – særlig mannlige toppledere. Lars Erik Lund tror mye av den psykiske uhelsen i arbeidslivet bunner i ukultur og status ved overtidsjobbing, og drømmer om et rausere arbeidsliv. Hva tror du?
Les portrettet av Lars Erik Lund
Med tanke på sårbarheten som kan oppstå etter måneder på hjemmekontor, er det ikke rart mange har ønsket gode råd for hvordan bygge trygghet og dermed en sunn tilbakemeldingskultur på jobb. Her får du rådene til filosof og BI-professor Øyvind Kvalnes, og verdifulle erfaringer fra butikksjef Grete-Elisabeth Haaland.
Sett en ny standard for stemningen
Det er aldri enkelt å skulle være den som kommer med dårlig nytt, men noen ganger er det ikke til å unngå. Da gjelder det å holde hodet kaldt og hjertet varmt, samtidig som du har gjort deg opp noen tydelige tanker om målet med samtalen og mottakers behov. Her er coach, foredrags- og kursholder Jan Spurkeland sine beste råd.
Dette er et spørsmål mange har stilt seg på hjemmekontoret de siste par årene. Spesielt ledere har ønsket å lære mer om hvordan ivareta helse og trivsel når kontoret som sosial arena forsvinner. Heldigvis finnes det flere grep du som leder kan ta, uavhengig av hvor du eller dine medarbeidere befinner seg.
Lær om de psykososiale faktorene
Karisma er ikke en medfødt magisk kraft. Tvert imot! Studier viser at det er et sett egenskaper som kan læres. Spørsmålet er vel snarere om det er verdt det? I denne saken får du et innblikk i hvilke type ledere som presterer best, hvilke typer som overvurderer seg, og til slutt – hvilke teknikker som kan være verdt å ha et mer bevisst forhold til.