
Oddbjørn Sjøgren sa opp sin faste jobb for å følge gründerdrømmen. Målet er å skape verdens største bildebyrå i antall brukere.
- Tekst
- Lise Tønsberg Vangerud
- Foto
- Jeton Kacaniku
- Dato
YAY Images heter nettstedet hvor fotografer fra hele verden kan selge bildene sine direkte til kunder fra hele verden. Ideen startet for fem år siden, i et prosjekt hos bilde-tjenesten Scanpix, hvor de to andre gründerne, Jan Ole Kjellesvig og Linda Johannessen, jobbet. Da prosjektet ikke ble noe av hos Scanpix, valgte de to å si opp jobbene sine for å videreutvikle prosjektet. De begynte fra scratch – uten penger eller sikkerhet. Etter et år kom Oddbjørn Sjøgren inn som partner og IT-sjef.
– Jeg kom først inn for å hjelpe til litt etter at utvikleren deres sluttet. Og da jeg synes det virket mye mer spennende enn min faste, kjedelige jobb, sa jeg opp jobben for å satse, forteller Sjøgren.
Internasjonal drøm
Men hvordan turte dere å gå fra faste jobber til å satse på gründerdrømmen? Og har dere angret?
– Jeg har mange ganger tvilt, men aldri angret. Om jeg ikke hadde tvilt, da hadde det ikke vært en stor nok sjanse å ta. De månedene vi har gått uten lønn, har man tenkt på at det hadde vært bedre med en trygg jobb – men så er det noe med selvfølelsen når man kommer seg igjennom det, sier Sjøgren.
Kjempebra at du gjør det, men jeg skjønner ikke at du tør, var ofte kommentaren jeg fikk.
Oddbjørn Sjøgren
For selv om starten var tøff, og prosessen har tatt mye lenger tid enn de hadde sett for seg, begynner det å løsne. Den ene av gründerne, Linda Johannessen, har flyttet til San Francisco i håp om å knytte selskapet til større partnere. De har tenkt internasjonalt hele veien, og de fleste kundene er allerede amerikanske.
– På sikt er det en plan at vi alle skal flytte bort dit, sier Sjøgren.
En slags Spotify for bilder på nett
Målet er å bli verdens største bildebyrå i antall brukere. I første runde har de fokusert på hvordan få nye brukere, og ikke fokusert så mye på pengene.
– Visjonen er at vi ønsker å rydde opp i bildelisensiering på nett. Det er tall fra bransjen som viser at 85 til 90 prosent av bildene som brukes på nett, brukes ulovlig. Akkurat slik som musikkbransjen var før. Hvis vi gjør det billig nok og bra nok, kan vi tjene på en slik tjeneste. Det vesentlige for oss er at vi skal være så mye bedre enn ulovlige alternativer at kundene er villige til å betale en liten slant. Tankegangen her er i linje med Spotify-modellen, sier Sjøgren.
Tørre å feile
Selv om det krever mye jobb og innsats, oppfordrer han andre som går med en gründerdrøm i magen til å gå for det. Han tror det henger igjen for mye i norsk kultur at man er redd for å feile.
– I Silicon Valley er det helt annerledes. Investorer foretrekker ofte folk som har mislykkes i selskaper før, da vet de at de har lært hva man ikke skal gjøre. Det er et helt annet mindset – kanskje den største utfordringen vi i Norge har for å lykkes med startups, sier han.
Har inspirert andre
Selv opplevde han å få mange personlige heiarop da han valgte å gå inn i gründerjobben, selv om også noen var skeptiske.
– Kjempebra at du gjør det, men jeg skjønner ikke at du tør, var ofte kommentaren jeg fikk. Mens noen faktisk har blitt inspirert til å gjøre det samme.
Den største feilen de gjorde, mener han, var at det ikke fantes så mange gründermiljøer der de valgte å etablere seg. De satt stort sett isolert alene, og hadde derfor ingen i samme situasjon å utveksle erfaringer med.
– I tillegg må du ha en økonomisk buffer. Det blir stressende tider, og det hjelper ikke på stressnivået når du ikke kan betale regninger. Men friheten i å drive et eget selskap er stor, selv om du selvsagt ikke kommer unna å jobbe ekstremt mye.