Helomvendingen

Slik reddet hun Redningsselskapet

Hvordan redder man et selskap som er på vei nedover? Les hvordan Rikke Lind løste det, da hun ble utfordret til å få Redningsselskapet på stø kurs igjen.

Tekst
Bernt Roald Nilsen
Foto
Klaudia Lech
Dato

Rikke Lind er født i krepsens tegn. Oppvokst med sjø rundt seg på alle kanter og en far som jobbet i maritim næring. Å se havet, farfar i sin strøkne, hvite kapteinsuniform, høre sjømannskoret synge, snakke med modige, barske sjøfolk. Gjerne i rom sjø. Det maritime ligger i blodet, hun takket ja til jobb i Rederiforbundet og Maritimt Forum på begynnelsen av 2000-tallet, og så var hun høyt profilert statssekretær for Trond Giske, Sylvia Brustad og Dag Terje Andersen i Nærings- og Handelsdepartementet. Rikke Lind ble spådd en strålende politisk karriere, men da Redningsselskapet grunnstøtte og hadde behov for en synlig leder i 2012, var hun ikke vanskelig å be. Hva skjedde egentlig? 

Råkjør i tre måneder

– Jeg kunne jo ikke si nei til den utfordringen det var å få Redningsselskapet på stø kurs igjen! Vi hadde økonomiske utfordringer etter magre år, arbeidsmiljøet måtte forbedres, det var behov for en ny strategi og ny organisasjon. Nedbemanning var nødvendig for å få økonomien i balanse. Når jeg ser tilbake på høsten 2012, ser jeg nok at det var flere ting vi kunne gjort annerledes. Presset på endringer var stort, og vi burde kanskje brukt mer enn tre måneder på en så stor og viktig prosess, sier generalsekretær Rikke Lind.

Mange måtte slutte

Selv om det var full enighet om at det var hard lut som måtte til, var det Rikke Lind som måtte stå midt oppe i det og ta tunge avgjørelser daglig. Hun lærte at det faktisk er mulig å kombinere et kaldt og fokusert hode med et varmt, medfølende hjerte. Å være genuint opptatt av mennesker kom selvsagt godt med. Når man skal nedbemanne, er det viktig å ha respekt for hver enkelt. Rikke Lind tok alle samtalene selv, vek ikke unna en tomme, og fikk dessuten til dette med frivillige løsninger og sluttpakker. I tillegg måtte den nye generalsekretæren få opp energien i Redningsselskapet.

Hvordan påvirker lederrollen menneskene du leder? Få tips i kurs om relasjonsledelse.

[course course=»31558″]

– De første ukene handlet det om å få opp humør, tro på og stolthet over egen arbeidsplass. Folk må vite at de timene de tilbringer på jobb er viktige, må kjenne at de er verdt noe. Det kan gjøres gjennom enkle tiltak, som å gi ros og feedback, å skape nye arenaer for sosialt samvær, tillate at folk gjør feil. Etter hvert tok vi tak i struktur og systemer, og da var det viktig med gode HR-folk som laget tydelige arbeidsbeskrivelser for hver enkelt.

Noe annet enn ledelse

Hun har sett nok av ledere som burde funnet seg en annen plass i organisasjonen. Er du ikke interessert i mennesker, bør du gjøre noe annet enn å lede, mener hun.

– I politikken blir gjerne ledere preget av medieoppslag og terningkast, og da kan vi få ledere som blir selvopptatte og tenker for mye på makt og oppmerksomhet. De blir redde for å gjøre feil. Det fører til beslutningsvegring og voksende frustrasjon blant medarbeiderne. Er du glad i kollegaene dine, prøver du i stedet å spille dem gode og tar de upopulære avgjørelsene selv, mener Lind.

Rikke Lind i Redningsselskapet. Foto: Klaudia Lech
Nå kan hun smile med god samvittighet! Etter tøffe år har generalsekretæær Rikke Lind klart å få Redningsselskapet på stø kurs igjen.

Har gode rådgivere

– Når noe er vanskelig må ledere tørre å snakke om det. Det handler om å være tydelig og ærlig, og ikke pakke budskapet inn i bomull. Selv blir jeg fokusert og rolig når det blåser, selv om jeg ellers kan oppfattes som engasjert og energisk. Så handler det også om å ha gode rådgivere rundt seg. Jeg har hatt bra utbytte av samarbeidet med min mentor Ingar Skau, tidligere toppsjef i Wilhelm Wilhelmsen, og det er også viktig at Redningsselskapet har en godt fungerende president i Nicolai Jarlsby, sier Lind.

Allsidig yrkeskarriere

Kanskje kommer denne troen på mennesket fra den tiden hun gikk på Lærerhøgskolen i Oslo. Etter å ha ledet kontoret til AUF med 15 ansatte sentralt og 19 regionalt, og vært kontaktledd mellom leder Turid Birkeland og de ansatte, ga hun seg pedagogikken i vold på starten av 90-tallet. Grunnleggende pedagogiske teorier, treningen fra klasserommet i praksisperioder og kunnskap om hvordan mennesker fungerer har vært en god plattform og en solid lederopplæring. Men hun jobbet aldri som lærer. Karriereplanlegging er heller ikke Rikke Linds sterkeste side. Likevel har det blitt flust med styre-verv, politiske verv og statssekretæroppgaver før hun landet i Redningsselskapet for fire år siden.

Evnen til å ta raske beslutninger som leder henger sammen med at man er en del av en organisasjon man tror på.

Rikke Lind

– Det har vært en travel tid, så travel at jeg har vært nødt til å lære meg å ha tid til å finne roen. Å sitte i sofaen en time og småprate er ikke lenger bortkastet, selv om en haug med viktige oppgaver venter. Jeg tror det er en viktig lærdom for mange toppledere, meg også, å finne tid til småprat, sier Rikke Lind, som har fem barn og bonusbarn å ta vare på i tillegg til en interessant og svært krevende jobb. Når hun skal slå av motoren, går hun i fjellet eller i kloster. I stillheten prøver hun å finne seg selv.

– Det er viktig å kunne vokse inn i seg selv, det er en dimensjon som blir stadig viktigere for meg. Jo eldre jeg blir, desto sterkere blir behovet for det åndelige rommet, det å kunne skru av andre kilder, kjenne på stillheten, og tørre å være alene. Du må lære å tåle deg selv hvis du skal tåle andre, og nettopp dette er et tankekors for kommende generasjoner.

Rikke Lind i Redningsselskapet. Foto: Klaudia Lech
Etter at Rikke Lind tok over styringen i Redningsselskapet, har hun endret en hel kultur, og tatt grep for å sikre den økonomiske situasjonen.

Skodd organisasjon

Kanskje kommer kjennskap til seg selv til nytte når krisene kommer. For organisasjonen til Rikke Lind er nemlig beredskap for krisesituasjoner en viktig del av oppdraget. Derfor trenes det mye på hvordan du skal håndtere krisesituasjoner. Kanskje har andre selskaper noe å lære av Redningsselskapets beredskapsprioritering, det er ikke bare til vanns at det kan blåse opp og bli værhardt.

– Evnen til å ta raske beslutninger som leder henger sammen med at man er en del av en organisasjon man tror på. Og det er selvsagt bra med ungdommelig friskhet i ledergrupper. I min ledergruppe er finans- og strategidirektøren 27 år, og leder for det vi kaller Innovasjon 57. Det er viktig med bredde og mangfold.

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Verdibasert ledelse

Hun er typisk A-menneske. Liker soloppganger bedre enn nedganger. Kanskje fordi hun tidlig lærte at det gjelder å stå opp om mårran. Medarbeiderne påstår at hun er god til å kommunisere og begeistre. Samtidig er hun tøff og direkte når det gjelder. Hun har bevist at hun duger, resultatene er bra, økonomien under kontroll, beredskapen god. Verdibasert ledelse og levende lederskap har vært svært nyttige prinsipper i prosessen.

– Det har vært som å komme hjem, jeg elsker jo å snakke med sjøfolk. Vi har hundrevis av ansatte som gjør en fantastisk jobb. Det er også viktig for meg å ha et godt og ryddig samarbeid med fagforeninger, og jeg oppfordrer ansatte til å organisere seg. Og så skjer det jo så mye spennende. Vi har nettopp gjort en kjempeinvestering i det som etter hvert skal bli sjøredningsskole i Horten, har kjøpt nye skøyter og deltar i operasjoner i Hellas. I mitt hjerte er det ingen som helst tvil: Jeg trives i åpent farvann. I rom sjø. Her vil jeg bli, sier Rikke Lind.


3 kjappe

Hvilken leder skulle du gjerne byttet jobb med?

Å gjøre comeback i politikken som samferdselsminister hadde vært helt ok. Da skulle jeg umiddelbart ha sørget for å øke tilskuddene til Redningsselskapet.

Hvilken bransje skulle du gjerne jobbet i?

Det måtte kanskje ha vært noe som har med de svakeste, de fattigste, å gjøre. Aller helst barn og barnevern. Jeg er engasjert i det som skjer med flyktningbarn.

Hvilken egenskap skulle du gjerne vært foruten?

Den er enkel, jeg sliter fortsatt litt med utålmodigheten min. Litt for mange ting må skje litt for fort. Hadde tjent på å redusere rushet noen ganger.

 

Publisert i Ledertips