Kulturbygging

Tenk deg om før du vurderer teamutvikling

Hvis du vurderer å ta med kollegene dine på tur for å jobbe med teamutvikling, bør du tenke på hvilke aktiviteter du velger. Hvis ikke kan det fort gå galt.

Tekst
Redaksjonen
Foto
NTB Scanpix
Dato

Idéen og tanken bak er som regel god. Dere skal ut av kontoret for å bli bedre kjent og bygge en god teamkultur. Kanskje dere drar på rafting, paintball eller gokart, for å gjøre noe helt annet enn å sitte foran en pc-skjerm. Men gjør egentlig rappellering eller en tur på gokartbanen at folk samarbeider bedre når de vender tilbake til kontoret?

– Det er lov å ha det artig på jobb, men det finnes ingen forskning som viser at slike aktiviteter gir bedre samhandling på arbeidsplassen i ettertid – selv om de kommersielle arrangørene kanskje hevder det, sier Kenneth Stålsett ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU i et intervju med forskning.no.

 

 

Er du soldat eller stuntmann, kan muligens paintball og rafting ha en effekt – men ikke hvis du er ingeniør eller revisor og jobber på kontor.

Kenneth Stålsett, forsker ved NTNU

 

 

Heller et mareritt

Han har skrevet en doktorgradsavhandling om teamutvikling, og ifølge ham bør teamutvikling skje med relevante øvelser og i omgivelser som minner om dem man jobber i til daglig. Om ingeniørene skal lære å bli flinkere til å samarbeide ved å ligge på gulvet i et stort rom og berøre hverandre, opplever nok mange det som et mareritt. Er du soldat eller stuntmann, kan muligens paintball og rafting ha en effekt – men ikke hvis du er ingeniør eller revisor og jobber på kontor, forklarer han på forskning.no.

Lyst på flere tips og råd om ledelsesfaget?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Må jobbes med hele tiden

Og hvem vil egentlig folk tilbringe tid med når de først drar på firmatur? Ifølge Stålsett er det stor sannsynlighet for at de fleste vil være mest sammen med dem de kjenner aller best fra før. Og da er kanskje mye av poenget borte? Doktorgradavhandlingen viser hvordan teambygging bør skreddersys til de enkelte utfordringene som finnes i hver bedrift eller gruppe, og at teambygging bør være noe man jobber med kontinuerlig. Altså ikke noe som gjennomføres en og annen gang på gokartbanen.

Kilde:forskning.no

Publisert i Karriere, Ledertips