Noen tør der andre nøler. De tenker stort. Setter seg hårete mål. Vet at de ikke kan lykkes uten å ta risiko. Velkommen
til Silje Vallestads vågale verden.
Tekst
Bernt Roald Nilsen
Foto
Thomas Haugersveen
Dato
Som toåring fiksa hun flyt i sandkassa ved å dele ut boller. Som 20-åring arrangerte hun Verdenskonferanse i London med bidrag fra fredsprisvinnere som Aung San Suu Kyi og Dalai Lama. Før hun var myndig satt hun i paneldebatt med Hillary Clinton og Shimon Perez, og ble invitert til å delta i Studentforum 2000 av Václav Havel. Jo da, man kan gå på trynet av mindre.
Selvsagt gjorde hun det, også. Gikk på trynet så det holdt.
Vil endre verden
Det går en rød tråd gjennom Silje Vallestads liv. Den handler om å endre verden. Enten hun arrangerer en nydelig fredsmarsj til Frankrikes ambassade i London – en protest mot franske atomprøvesprengninger i Stillehavet – eller bosetter seg i Silicon Valley for å bli størst i verden på trygghet. Apropos trygghet. Tryggheten har et navn, den heter Bipper, og førte til at hun i 2011 ble kåret til Årets kvinnelige Gründer her hjemme. Den gjorde henne til kjendis og etterspurt foredragsholder i næringslivet. Og bekreftet nok en gang at nominasjoner, kåringer og medaljer har en bakside. Den kommer vi tilbake til.
Jeg har en misjon på kloden vår, jeg vil sette spor.
Silje Vallestad
del
Vokser i motgang
– Jeg har alltid hatt store prosjekter og mange jern i ilden. Jeg tror ikke jeg hadde klart noe annet, jeg har en misjon på kloden vår, jeg vil sette spor. Livet har så langt gitt meg noen vendepunkter, det første var da jeg ble frisk etter å ha ligget på sykehus mer eller mindre kontinuerlig i to år på grunn av en revmatisk diagnose, rett før tenårene satte inn. En natt våknet jeg av det som kanskje er som en religiøs oppvåkning for kristne. Jeg forsto at jeg hadde en rolle å spille på jorden, at jeg ble frisk av en grunn, sier hun. Det var første gang hun erfarte at mennesker vokser mest og best i motgang.
Silje Vallestad mener du ikke kan lykkes uten å ta risiko – da er sjansen for å mislykkes større enn å lykkes.
Fra lokal til global
Det hele startet i en lekegrind for storytelling, rettere sagt Firdaposten og Radio Stabben i Florø. Neste stopp var United World College i Wales, selv om Silje ville til India. Har du en far som er AKP-ml’er, får du av og til beskjed om hvor skapet står. På Fredsgymnaset lærte hun at fred er umulig hvis vi ikke forstår hverandre, og hvordan forstå hverandre når vi ikke kjenner hverandre?
Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!
Meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Siljes misjon var nå i ferd med innta en global scene, og sammen med kollega Jonathan Robinson startet hun World Voices, og inviterte ungdom fra hele verden til å skrive om fremtiden. De 70 beste av 2000 bidrag ble til boken Har du to sekunder? Det hadde Silje. Så sa det stopp. Det var klart for et nytt vendepunkt i livet.
Silje Vallestad
Stilling: Innovasjonskatalysator Alder: 37 Første lederjobb: Redaktør i Ungdomsredaksjonen, Firdaposten, Florø
Gikk i veggen som ung
– I en alder av 21 år møtte jeg veggen. I tre måneder ble jeg liggende, helt utmattet. De mest naturlige ting ble umulig å gjennomføre. Jeg sluttet å snakke med folk, og tok ikke lenger telefonen. Jeg var livredd forpliktelser, et resultat av at jeg aldri hadde lært å si nei. Det tok meg to år å komme over angsten. I dag vet jeg når kroppen ikke holder tritt med timeplanen, og har lært å sette grenser. Kanskje var det en fordel å møte veggen i så ung alder, jeg forsto i hvert fall at høflig kynisme er greit å ty til når møtene blir for lange og mange, og jeg drukner i mailer og meldinger.
Tretrinns vinnerformel
Før vi tar for oss Bippereventyret: Hva er det Silje har som gjør at hun helt naturlig tar posisjon når hun først har bestemt seg? Hva må til for å lykkes – helst også mislykkes – som ung leder? Ifølge Silje ligger høye ambisjoner og visjoner i bunnen. Å tenke stort og utenfor boksen, og ikke la seg begrense. Så handler det mye om nettverksbygging, samt å være uredd og direkte, men også personlig, når du legger frem din historie. Sist, men ikke minst, må du ha stayerevnen intakt. Ting tar tid, og på vei mot målet må du regne med å feile. Ikke bare én, men flere ganger.
Den røde tråden i Silje Vallestads liv, handler om å endre verden.
Helt naturlig å mislykkes
– Å feile er undervurdert. Du kan ikke lykkes uten å ta risiko, og da blir det fort langt mer sannsynlig å feile enn å lykkes. Mine feilskjær har gjort meg ydmyk. Å ta risiko har gitt meg en lærdom som har gjort meg sterkere som leder, og som jeg aldri ville vært foruten. I Norge er risikoviljen i næringslivet svak, det betyr dårlig kompetanse på investeringer i nye sektorer når vi må snu oss. Årene i Silicon Valley lærte meg verdien av det komplette økosystem, der investorer, start-ups, corporates og forskning jobber side om side med en sterk visshet om at de skal få det til. Man må jobbe sammen og heie på hverandre. Også når noen feiler, sier Silje overbevisende.
Trang fødsel for Bipper
La oss gå tilbake til 2007. Silje har nettopp levert master på NHH, født sitt tredje barn og kjøpt et gigantisk oppussingsobjekt av et hus i Bergen. Hun tilbys lederjobb i PwC, men så får hun en idé. Hun vil lage en mobil for barn, som kan slå alarm og fortelle hvor de er hvis noe skulle skje. Hun kan ingenting om mobilteknologi, men lager en forretningsplan. Med den vinner hun NHH’s Venture Cup og 100 000 kroner. Selskapet Bipper ser dagens lys, og Siljes mentor Nadir Nalbant gir henne et brutalt råd: Du må velge om du vil satse eller ikke. Ingen vil satse på deg hvis du har Bipper som hobbyprosjekt.
– Mine feilskjær har gjort meg ydmyk, sier Silje Vallestad.
Årets kvinnelige gründer
Silje velger å satse. Hun gir prosjektet åtte måneder på å gå fra drøm til realitet, og fra første dag er visjonen å bli størst i verden på mobil trygghet. Det er nok av kritiske røster og drittkasting på nett om at Bipper er et våpen for å spionere på barna. I tillegg skjer det noe Silje og millioner av gründere blir offer for. Finanskrisen er et faktum i 2008, og tømmer næringslivet for penger og ideer. Men Bipper får stor oppmerksomhet av både brukere og medier, og Silje blir valgt til Årets kvinnelige gründer i 2011. Nå har også smarttelefonen for alvor gjort sitt inntog. Silje griper muligheten. Hun utvikler appen bSafe, og høsten 2011 tar det fullstendig av.
Lyst til å få bedre kontroll i en stresset hverdag? Meld deg på Ledernes kurs.
[course course=»29069″]
Silicon på godt og vondt
– Vi flyttet til Silicon Valley for å få en bedre tilgang på marked og kapital, og det var tre lærerike år. Jeg lærte blant annet at det ikke er så farlig å gå på trynet som vi tror. I USA er det faktisk A badge of Honour å ha erfaring med ikke å lykkes. Det gjør deg sterkere og tryggere i ditt neste prosjekt hvis du har evnen til å lære av erfaringene. Jeg erfarte også at det handler om å tørre å tenke utenfor boksen og leve for fremtiden. Jeg fikk også føle på pulsen at du ikke kan få sjekket din erstatter godt nok hvis du velger å tre ut av stillingen som daglig leder av selskapet ditt. Kassa i Bipper var tom da jeg tok over igjen for halvannet år siden, og med god hjelp av det gamle lederteamet mitt har jeg reetablert tillit til selskap og meg selv som leder slik at tjenestene kan overleve, sier Silje i dag. Nok en gang har hun opplevd et vendepunkt, som kanskje blir starten på et annet eventyr, med et annet selskap, i en annen bransje …
Jeg lærte blant annet at det ikke er så farlig å gå på trynet som vi tror.
Silje Vallestad
del
Tenke utenfor boksen
Silje brenner. Ikke bare for sin egen app. Oppholdet i Silicon Valley lærte henne også at man skal heie på andre gründere, ikke minst de kvinnelige. Hun mener næringslivet har en drøy vei å gå i likestillingens navn, og bidrar mer enn gjerne til brann i kvinnelige talenter. Undersøkelser viser at kvinner fortsatt nøler mer enn menn for å bruke store ord om sine egne ideer og prosjekter. Norge har et betydelig behov for dristige gründere som tør tenke utenfor boksen, og Silje ser for seg arenaer der de kan heie hverandre frem.
Men hva med Silje selv fremover?
Nye, visjonære planer
– Jeg er i en prosess der jeg definerer min egen situasjon, og en idé om å starte noe som handler om eldreomsorg og verdighet i alderdommen er i ferd med å modnes. Puslespillet legges nå, så får vi se etter hvert. Det handler om å endre synet på eldreomsorg. Kanskje etablerer jeg det som skal bli Europas største selskap på eldreomsorg, sier Silje Vallestad og smiler. Hun har som vanlig nok av jern i ilden, og er blant annet med i Young Global Leaders, en del av World Economic Forum, sammen med Kronprins Håkon og 650 unge, visjonære ledere fra hele verden. Poenget er først og fremst å ha et nettverk for å komme i gang med nye prosjekter som skal endre verden.
Hvorfor skulle hun ellers være med?
3 kjappe
Hvilken leder skulle du gjerne ha byttet jobb med?
Det må bli Johan J. Andresen, jeg er en stor fan av han på grunn av hans engasjement i sosialt entreprenørskap. At han dedikerer store deler av sin egen formue og tid til dette er fantastisk. Få gjør som han!
Hvilken bransje skulle du gjerne ha jobbet i?
Det er flere, så lenge jeg kan se muligheter for positive endringer. Å få muligheten til å endre verden er det viktigste.
Hvilken egenskap skulle du gjerne ha vært foruten?
At jeg så lett gjør meg selv sårbar. Jeg brenner sånn for det jeg tror på at det er tøft å få kritikk. Jeg er nok lettere å såre enn hva folk er klar over.