

Ledere settes under enormt press når bedrifter må ty til nedbemanning, omstillinger og endringsprosesser. På den ene siden sitter ansatte og lurer på hva som vil skje med meg? Og på den andre siden står ledere i en situasjon hvor stillingen kan bli truet.
– I nedgangstider øker behovet for informasjon, sikkerhet og for å forstå tanken bak beslutninger. Pressede ledere går ofte i gang med beslutninger om nedbemanning, men undervurderer betydning av å gi en god begrunnelse for hvorfor endringene skjer og hva det betyr for de ansatte, sier Morten Eikeland, seniorkonsulent i ledelse- og organisasjonsutviklingsmiljøet AFF.
Han mener mangel på dialog og åpenhet gir grobunn for rykter og maktkamper blant de ansatte.
I tillegg mener han det er mange ledere som får behov for større kontroll i krisetider. Dermed kan ansatte som har levd med mye frihet i gode tider, bli mer kontrollert på de oppgave de utfører.
– Intensjonen kan være god, men intensjonen bak større kontroll blir ikke formidlet. Ansatte reagerer ikke nødvendigvis bare på beslutningen, men vel så mye på å bli utelatt fra å delta i prosessen som fører til beslutningene, sier Eikeland.
Det er ikke slik at rettferdighet vil løse alle problemer og redde organisasjoner fra permitteringer og omstillinger, men å lede rettferdig vil øke sjansen for mindre belastning for både ledere og medarbeiderne.
Morten Eikeland
Det handler også mye om å oppleve at man blir behandlet rettferdig. Forskning viser at reaksjoner på urettferdighet er sterk, og viser at medarbeidere som opplever rettferdighet på jobb i nedgangstider, har sterkere motivasjon, økt effektivitet, større tillit og lojalitet til sine ledere. Så lenge medarbeiderne opplever at prosesser som fører til beslutningene er rettferdige, kan lederne bli sett på som dyktige, og medarbeiderne har større forståelse for hva som må til.
Eikeland legger også til at det bare er positivt at en leder viser følelser og sårbarhet. Å være ærlig med hvordan man har det som leder, gir tillit. Å være interessert i hvordan ledere kan være en støtte for sine medarbeidere i de vanskelige periodene, oppleves som trygt. Det er ikke slik at rettferdighet vil løse alle problemer og redde organisasjoner fra permitteringer og omstillinger, men å lede rettferdig vil øke sjansen for mindre belastning for både ledere og medarbeiderne.
– I tillegg gir det større mulighet for økt lønnsomhet i bedriften. Rettferdighetsledelse er rett og slett god business, avslutter Eikeland.