

Arbeids- og sosialdepartementet (ASD) inviterte i november 2016 berørte parter, deriblant Lederne, og myndigheter til en arbeidsgruppe for en felles vurdering og drøfting av HMS-tilstanden, og utviklingen i norsk petroleumsvirksomhet. Bakgrunnen var at utviklingen i 2015 og 2016 skapte behov for å sette HMS-situasjonen i petroleumsvirksomheten på dagsorden. Gruppen har vært ledet av professor i risikostyring og samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, Ole Andreas Engen.
Arbeidsgruppen støtter opp om hovedtrekkene i dagens HMS-regime. Gruppen peker på at innretningen på regimet, med vekt på funksjonsbaserte regler, ansvarliggjøring av aktørene og en risikobasert og dialogbasert tilsynsoppfølging, gir muligheter for innovasjon og valg av gode løsninger.
Et høyt HMS-nivå må opprettholdes og videreutvikles, samtidig som næringen har behov for å redusere kostnader og effektivisere driften. Arbeidsgruppen understreker at effektiviseringstiltak ikke må gå på bekostning av arbeidsmiljø- og sikkerhetsnivået.
Hovedkonklusjonene i rapporten er som følger:
Kontinuerlig forbedring av helse, arbeidsmiljø og sikkerhet er en forutsetning og et felles mål i petroleumsvirksomheten. For å sikre effektiv drift og kontinuerlig forbedring må næringen og myndighetene hele tiden strekke seg etter, lære av og ta i bruk ny kunnskap og ny teknologi.
RNNP utgjør det viktigste grunnlaget for felles virkelighetsforståelse av og kommunikasjon om risikonivået i petroleumsvirksomheten. Partene i næringen må fortsatt støtte opp om arbeidet med og videreutvikling av RNNP.
Arbeidsgruppen har en rekke anbefalinger av mer spesifikk karakter. Det foreslås blant annet særlig oppfølging på felles arenaer og i regi av partene med sikte på læring og bedre utvikling av partssamarbeidet, deling av kunnskap og kompetanseutvikling om regelverksregimet.
(Kilde: Regjeringen.no – Helse, arbeidsmiljø og sikkerhet i petroleumsvirksomheten)