Motivere medarbeiderne

07.11.07 Det finns flere årsaker til at medarbeidere ikke er motiverte. Her tar vi disse opp og gir deg forslag på hva du som sjef kan gjøre med saken.

Sist oppdatert

Latskap
Jeg vil ikke! Holder latskapen på å spre seg? Det kan bety at din medarbeidere ikke forstår sine roller i helheten. Hvordan kan du skape et engasjement for helheten og en følelse av at alle er betydningsfulle?

Slik kan du gjøre:

Her har sjefen et virkelig problem. Dersom ingenting skjer, kommer resultatet i gruppen til å synke og risikoen for korttidssykemeldinger øker. Det betyr jo ikke noe om man er på jobben eller ikke.

Du må få alle med på toget og det kjappt. Jobb både individuellt og mot hele teamet. Legg opp et stimuleringsprogram, sett opp punkter som du selv kan følge.

Ta en samtal med hver og en om hvordan de ser på jobben og framtiden.

Kanskje bør du ransake deg selv også. Har du sovnet i lederrollen? Har du glemt å belønne?

Er det klart hvordan personalarbeidet ser ut ovenifra? Hvordan er signalene i virksomheten når det gjelder satsing på medarbeiderne?

I en lærende organisasjon skal ingen behøve å føle at de står i skyggen. Hver medarbeider har noe spesifikt å bidra med, det er grunninnstillingen. For å forstå det må hver og en ha et bilde av helheten, og se hva akkurat han eller hun bidrar med, og sin rolle i den økonomiske utviklingen.

Finns det bra system for feedback og regelmessige utviklingssamtaler?

Hvordan ser ukemøtene ut? Hvor overbevisende kommuniserer du mål og middel?

Hvor engasjerende beskriver du visjoner og vurderinger?

Det er mye du må få grep på. Det viktigste er å handle konkret. Når medarbeiderne merker at du bryr deg om dem oppleves det vanligvis som å få et spark i ræva det begynner endelig å skje noe.

Les resten av artikkelen på chef.se

Publisert i I fokus, Nytt fra Lederne