Nye opplysninger om S-92-styrten utenfor Irland

Et Sikorsky S-92, den samme helikoptertypen som er i trafikk til og fra offshoreinstallasjoner på norsk sokkel, styrtet på Irlands vestkyst natt til 14. mars. Nå er det kommet nye opplysninger om helikopterstyrten.

Tekst
Håkon Holo Dagestad
Foto
Gary Watt

Ifølge Stavanger Aftenblad indikerer nye analyser av helikopterets flygeregistrator og taleregistrator at mannskapet på redningshelikopteret «Rescue 116», av typen S-92, først ble klar over øya Black Rock sekunder før sammenstøtet og forsøkte å styre unna.

Omtrent 26 sekunder før helikopteret traff land rett før klokken 01 natt til 14. mars, alarmerte radarhøydemåleren «altitude, altitude». Kaptein Dara Fitzpatrick identifiserte årsaken til alarmen som «bare en liten, liten øy», ifølge granskingsrapporten.

Den irske havarikommisjonen AAIU ikke ferdige med etterforskningen av ulykken der CHC-helikopteret traff land på øya utenfor kysten av Irland 14. mars, men kommisjonen sier i en foreløpig rapport at CHC Irland må gjennomgå og evaluere alle flyruter som SAR-helikoptrene i den irske kystvakten bruker.

«Dette for å sikre at informasjon om høyder, posisjon, terreng, vertikal profil og hindringer stemmer med informasjon fra EGPWS database», skriver havarikommisjonen AAIU.

Stavanger Aftenblad skriver at i rapporten er leverandøren for terrengvarslingssystemet Honeywell sitert på at «fyrtårnet på øya ikke er registrert som en hindring i deres database og at øya ikke er merket av i terrengdatabasen.»

Helikopteret var på oppdrag for den irske kystvakten. Det styrtet ved Blackrock, men var på vei til Blacksod for å fylle drivstoff etter å ha flydd fra Dublin. Blackrock er ca. 13 km fra Blacksod.

Oilandgaspeople.com skriver at det ikke var noen indikasjoner på feil før helikopteret forsvant, men at siste beskjed som ble plukket opp fra helikopteret var “Shortly landing at Blacksod.”

Helikopteret var nesten nytt, og hadde gjennomgått regelmessige vedlikeholdsrutiner. S-92 er den eneste modellen som blir brukt for å frakte norske oljearbeidere til og fra norske oljeinstallasjoner.