Seniorgruppen i Ledernes avd. Bergen på tur Tysnes rundt

Onsdag 4. oktober hadde seniorgruppen i Ledernes avd. Bergen invitert pensjonistene på høstens dagstur. Denne gang var det Tysnes rundt med et besøk på Haaheim Gaard.

Tekst
Arild Egeland
Dato
Seniorklubben i Ledernes avd. Bergen på tur Tysnes rundt.

14 stk av våre pensjonister var meldt på rundturen, og bussen ble etterhvert fylt opp med totalt 47 turgjester. Tide buss stilte som vanlig opp med en topp moderne turbuss og vi dro som avtalt fra busstasjonen kl 09.00, via Nestun til Halhjem for å ta fergen over til Tysnes.

Ved ankomst Våge entret guiden bussen, og etter en kort presentasjon dro vi videre mot Lundegrend. Guiden startet med å informerte om Tysnes sin historie og med bakgrunn av at han tidligere hadde vært ordfører i kommunen, fikk vi en ganske god informasjon fra gammel historie og opp til våre dager. Han kunne fortelle at kong Olav hadde en egen øy utenfor Godøysund, og opplyste at kongefamilien forærte øyen til Tysnes kommune for bare noen år siden, og at den i dag er åpen for allmenheten.

Fra Lundegrend gikk så turen over fjellet mot Vevatnet og Onarheim. Vi oppdaget straks at veiene ikke akkurat egner seg for stor-trafikk, smal og svingete med få møteplasser, her ble det stopp og rygging, men med en sjåfør som kunne sitt fag, følte vi oss etterhvert helt trygge. Første stopp var på Aarbakke, med en omvisning på det nedlagte butikksenteret og et museum for gamle motorer, som var ganske imponerende. Videre gikk turen til Onarheim med åpen kirke, guiden oppdaterte oss hele tiden med en fyldig informasjon fra hele området.

Fra Onarheim kjørte vi retning fergekaien på Hodnanes, svingte av mot Flatråker og Uggdal sentrum for å besøke Haaheim Gaard (se bildet over). Verten tok i mot på trappen og ønsket alle velkommen til gards, det ble jo en opplevelse i seg selv. Han tok oss med inn i forhistorien til stedet, og inviterte deretter alle sammen inn til pianoet. Hele tiden pratet han med en smittende latter, og avsluttet velkomstseansen med en sang av Willy Nelson til stor applaus fra gjestene. Vi ble deretter invitert inn i restauranten. På menyen var det lammelår og en herlig dessert. Han kunne opplyse at steder nå har 36 gjesterom med 56 sengeplasser, så dette stedet på Haaheim Gaard må være et supert sted for en fremtidig konferanse i vår avdeling.

Vi kjørte hjemover via Våge der guiden takket for seg, og dro så mot Baldersheim, Eikelandsosen, den nye veien og tunnelen rundt Samnanger mot Bergen busstasjon til ca. kl 18.00.

Fra Lederne stilte følgende pensjonister: Arild Egeland, Olav Sørfonn, Kristen Boye Sætre, Egil Hviding, Svein Ove Refvik, Jan Sudmann, Bjørg Hagenes Sudmann, Harald Åge Sætre, Ivar Hop, Stig Skrugstad, Arild Hjortland, Magnus Krokeide, Lars Lindvik og Ludvig Kvamme.

Publisert i Region Vest