Tur til Rosendal med pensjonistklubben i Lederne avd. Bergen

Tirsdag 5. juni 2018 inviterte seniorgruppen våre pensjonister til årets dagstur. 15 pensjonister var påmeldt på turen som denne gang gikk til Rosendal (Baroniet) med hurtigbåt fra Strandkaien.

Tekst
Arild Egeland
Dato

Deltagere på turen:
Arild Egeland, Kristen Boye Sætre, Ellen Pedersen, Ruth Carolyn Braseth, Olav Sørfonn, Ludvig Kvamme, Kjell Anton Pedersen, Magnus Krokeide, Reidar Storheim, Lars Lindvik, Egil Hviding m/frue, Stig Skugstad, Ivar Hop, Johan Grinde.

Alle var tidlig ute på båtterminalen, og praten gikk ivrig i venteskuret før Hardangerfjordekspressen hadde ankommet kaiområdet. Vi gikk ombord sammen med andre passasjerer og presis kl 08.50 dro vi fra Bergen. Skipet holdt en fart på ca 32 knop som er ca 60 km på veien, det gikk unna på sjøen denne morgenen.

Første stopp var Flesland kai, og deretter var det Os, og Malkens kai på Tysnes, før kursen ble satt direkte til Rosendal. Hele turen tok ca to timer. Båtturen opplevdes som meget behagelig, skikkelige toaletter, og en liten kiosk med alle rettigheter, gikk man opp på det øverste dekket kunne man nyte utsikten utover fjorden. Etter ankomst Rosendal i sol og 22 grader måtte alle lette litt på antrekket, før Arild kunne samle alle og sette kursen opp mot Baroniet som en 30 minutter fin spasertur.

På Baroniet i Rosendal, Skandinavia minste slott og med en hyggelig hagekafé, fikk vi oss en hvilestund med «kaffe og lette forfriskninger» før omvisningen som skulle starte klokken 12:00. Med en egen «guide» ble vi tatt med rundt på huset i herskapsetasjen fra 1665. Den norske meget rike Karen Mowat giftet seg med Ludvig Rosenkrantz som var en fattig dansk adelsmann. Et besøk på Baroniet er en vandring gjennom ulike stilepoker oppover i tiden. Vi besøkte «Den Blå Sal» spisesalen, «Den Røde Sal» med malerier av kjente kunstnerer som Edvard Munch, «Den Gule Sal» i norsk empirstil, laget av Abraham Bøe fra Bergen i 1880 årene. De siste eierne var fra slekten Rosenkrone som i 1927 gav godset som en gave til Universitet i Oslo.

Etter omvisningen var det tid for lunch i hagekaféen. På menyen var gravlaks, poteter og annen godt, med en etterfølgende dessert. Arild holdt så en takketale ved bordet som ble etterfulgt av stor applaus fra alle turdeltagerne. Tiden går meget fort i godt selskap og klokken viste allerede 13:40, og det var tid for å bryte opp, og sette kursen tilbake mot sentrum og Hardangerfjordekspressen. Presis klokken 14:25 forlot vi vakre Rosendal med kurs for Bergen, med ankomst Strandkaiterminalen klokken 16.20.

Etter ankomst samlet vi oss på kaien og takket for hverandres selskap, alle var enige om at dette hadde vært en meget fin tur og var godt arrangert. Ivar har fått i oppdrag å sjekke Kielfergen rundt i oktober, vi kommer vi tilbake med mer informasjon på neste møte i september og innkallelse kommer som vanlig på mail.

Publisert i Region Vest