Investerer millioner i egen arbeidsplass: Lederpris til engasjert bonde

Marthe Bogstad stakk av med ungdomsprisen Helt Sjef 2015!
Marthe Bogstad stakk av med ungdomsprisen Helt Sjef 2015!

Det er langt mellom de 25 år gamle, kvinnelige bøndene i Norge. Marthe Bogstad er en dame utenom det vanlige, som mye heller tar i et tak for å utgjøre en forskjell, fremfor å klage.

– Det er utrolig givende å engasjere seg, ta ansvar og se resultater av det man gjør. I Akershus Bygdeungdomslag har jeg gleden av å jobbe med 850 venner som bidrar på dugnadsbasis for å skape liv og samhold, og på gården er jeg min egen sjef og har gleden av å se resultater av egen innsats hver eneste dag, sier Bogstad, som mener det verste som finnes er tafatte folk.

– Folk har naturligvis forskjellige forutsetninger, men jeg tror oppriktig på at alle kan bidra til fellesskapet på sin måte. Det handler om å finne ut av hva man er god på, og gjøre det beste med det, sier hun.

Arbeidslivsprisen Helt sjef skal deles ut til en yrkesaktiv person under 30 år, og har til hensikt å løfte fram dyktig ungdom som viser innsatsvilje og engasjement langt utover det vanlige. Det ble sendt inn 250 nominasjoner til årets pris, og juryen kåret til slutt Bogstad som vinner.

– Det er helt uvirkelig. Alle finalistene har gjort så mye bra, og var sterke på sine måter. Jeg er utrolig stolt over å ha vunnet prisen, og tar det som et stort kompliment og en oppfordring til å fortsette å ta ansvar og å skape resultater.

Juryen i 2015 består av Frode Kyvåg, Nils-Ingar Aadne, Thina Saltvedt, Asbjørn Riddervold, Line Folstad og Stian Seland.

Enstemmig jury

Blant finalistene var både gründere, butikksjefer, avdelingsledere og konsulenter, men det ble altså bonden som trakk det lengste strået. Juryleder Frode Kyvåg forklarer dette slik:

– Marthe er ikke bare en tøff jente med et enormt pågangsmot, men hun har sunne verdier, viser handlingskraft og bryr seg om norsk matproduksjon, og ikke minst er hun levende opptatt av å utgjøre en forskjell i nærmiljøet. Hun er et bevis på at det er plenty av initiativ og skaperlyst blant dagens unge, og en veldig verdig vinner av Helt sjef 2015, sier Kyvåg.

Stor entusiasme

Bak prisen står fag- og interesseorganisasjonen Lederne og restaurantkjeden McDonald’s. Lauren Cody Källén, administrerende direktør i McDonald’s i Norge, syntes det er spesielt gledelig at prisen går til en matprodusent.

– Vi har jobbet tett med det norske landbruket i over 30 år, og vet hvor mye innsats og arbeid som kreves for å skape resultater. Det varmer å se det engasjementet Marthe utviser for matproduksjon, landbruket som helhet og ikke minst sitt nærmiljø, og det er ingen tvil om at hun fortjener denne prisen, sier Cody Källén.

Jan Olav Brekke, forbundsleder i fag- og interesseorganisasjonen Lederne, er enig, og mener Marthe viser godt lederskap på alle måter.

– Marthe er sin egen sjef, investerer stort i sin arbeidsplass og viser at hun tør å tenke nytt. I Akershus Bygdeungdomslag er hun leder for 850 medlemmer, taler deres sak og har deres tillit til å skape positive endringer. Som kaptein på fotballaget Borgen IL er hun sentral for å skape entusiasme og lagfølelse. Lederegenskapene skinner igjennom i alt Marthe gjør, sier Brekke.

Vinneren av Helt sjef får en reise til 20.000 NOK og en egen ledercoach i et år. 

Juryens begrunnelse er som følger: 

Vinneren av Helt sjef skal være et inspirerende og initiativrikt lederemne, som viser at dagens unge er fulle av engasjement og stå-på-vilje, som kan øke interessen for lederskap basert på norske verdier blant unge, og som kan inspirere ungdom til å ønske å skape seg en karriere. Vinneren av Helt sjef 2015 oppfyller samtlige kriterier. Årets vinner skaper og investerer stort i sin egen arbeidsplass, tør og ønsker å finne nye løsninger og å utvide sitt produkt, og ikke minst er personen engasjert i sitt eget lokalmiljø. Årets vinner har stor innsikt i den industrien hun opererer i, og forstår at det må satses og innoveres om man skal lykkes. Det krever mot å satse på norsk landbruk og matproduksjon i 2015. Årets vinner ønsker å bidra i lokalsamfunnet, og er i dag leder i Akershus Bygdeungdomslag. Hun er Norges første vognfører av Bergpanservogn og kaptein for det lokale damelaget Borgen IL. Årets vinner imponerer juryen med sitt mot og sin vilje til å satse på det hun tror på, sitt engasjement for sitt lokalmiljø og sin innsikt i landbruket og ønske om å tenke nytt. Årets jury er enstemmig, og gratulerer Marthe Bogstad som Helt sjef 2015. 

Om Helt Sjef:

  • En arbeidslivs- og inspirasjonspris for ungdom. Deles ut til en yrkesaktiv person under 30 år som er et inspirerende og initiativrikt lederemne.
  • Prisen skal øke interessen for lederskap blant unge, basert på norske verdier og inspirere ungdom til å skape seg en karriere.
  • Arrangeres for tredje gang i 2015.
  • I 2015 kom det inn omtrent 250 nominasjoner, og ca 5.500 stemmer avgjorde hvem av de 20 semifinalistene som kom til finalen.
  • Juryen i 2015 består av Frode Kyvåg, Norway Cup-general og håndballtrener, Nils Ingar Aadne, komiker og gründer av iStage Management AS, Thina Saltvedt, sjefsanalytiker makro/olje i Nordea, Asbjørn Riddervold, business manager i McDonald’s, Line Folstad, aktivt Ledernemedlem og stikningsingeniør i Skanska og Stian Seland, leder i LNU.
  • Er et samarbeid mellom McDonald’s og fag- og interesseorganisasjonen Lederne.