En mann med røde øyne ser i kameraet. Hersketeknikker
HERSKETEKNIKK

9 hersketyper du bør vokte deg for

Det handler om makt, og skjer både bevisst og ubevisst. Er det spesielle typer som bruker hersketeknikker? Hvilke hersketyper finnes der ute?

Tekst
Redaksjonen
Foto
Jeton Kacaniku
Dato

Grunnleggende hersketeknikker er svært utbredt, og brukes både bevisst og ubevisst, og både i arbeidslivet og i privatlivet. Målet med bruken er typisk å fremheve seg selv på bekostning av andre.

Grunnleggende hersketeknikker

Professor Berit Ås har identifisert fem grunnleggende hersketeknikker:

  • Usynliggjøring
  • Latterliggjøring
  • Tilbakeholdelse av informasjon
  • Fordømmelse uansett hva du gjør
  • Påføring av skyld og skam

Hersketeknikker kan brukes gjennom tale, kroppsspråk eller annen kommunikasjon. Å kjenne hersketeknikkene innebærer at du også kan avsløre, ufarliggjøre og redusere virkningen av dem. Hvilke hersketeknikker bruker du?

I følge boken «hersketeknikker» av Sandvik og Risdal har personer som hersker ulike forkledninger. Her får du en oversikt over de ulike mennesketypene som bruker hersketeknikker, samt noen tips til hvordan en kan håndtere disse.

Gledesdreperen

Personen knuser kreativiteten på idémøtene. Det vanligste er at forslaget du kommer med i og for seg kan ha noe for seg, men at dette har vi prøvd før, og vi vet jo hvordan det gikk. Gledesdreperen er den fødte pessimist – negativ til endring, og vet best selv.

Tips: Man kan stryke gledesdreperen med hårene, prøve å tale til h*ns posisjon, vise til erfaringer med tiltaket du ønsker å innføre, men det er ikke så lett. Gledesdreperen er ofte sur og mutt. 

Helgenen

Ofrer seg ofte for alt og alle, jobber sent og tidlig – er først inn og sist ut. Fordi denne personen ofrer seg veldig for jobben, er det lett å påføre andre skyldfølelse. Ofrer du deg ikke like mye, har personen overtaket.

Tips: Puss glorien og gi ros for den uvurderlige innsatsen. Og be gjerne om råd. 

Bøllen

Bøllen er stadig i krig – om ikke med fysisk makt, så verbalt. Personen er brå og voldsom, og skiller sjelden mellom sak og person. De nedlatende tiradene kan være svært fornærmende. Bøllen vet best, og føyser vekk andres forslag.

Tips: Hold hodet kaldt, og hold deg ikke minst til saken, selv om h*n angriper deg på det groveste. 

Flørteren

Har et godt øye til det motsatte kjønn. Hendelsene kan dekke hele spekteret av hersking, fra latterliggjøring til adferd som grenser til seksuell trakassering.

Tips: Slå ned på tilnærmelsen med en gang. 

Dragen

Ligner på «bøllen», men er mer sofistikert. Dragen er god til å sette ut rykter og en ekspert på å holde tilbake informasjon. I tillegg setter personen typisk andre opp mot hverandre.

Tips: Prøv å sette ord på det misbilligende kroppsspråket, eller spør hva personen egentlig mener med blikket han sender deg. Konfronter «dragen» med eventuelle rykter som er satt ut om deg. 

Les også: Utsatt for hersketeknikker? “sjiraffspråket” 

Den kokette

Mange kvinner spiller på feminiteten – menn på maskuliniteten. Strategien er å sette oss ut med kokett hersking. Som for eksempel å komme for sent til møte og skylde på fæl trafikk, at de måtte shoppe eller hadde et teknisk problem.
De latterlige unnskyldningene sjokkerer oss, og dermed har de oppnådd målet: Å kontrollere resten av møtet.

Tips: Ikke mist fatningen, understrek heller viktigheten av møtet og bemerk at vi har alle dårlig tid. 

 

Hold deg oppdatert på ledelsesnyheter!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Den glade

Smiler og ler til alle, kombinert med en viss form for naivitet. Overvurderer det meste og er positiv til mye, problemet er bare at det som blir lovet ikke skjer. Det er vanskelig å slå tilbake når personen er så vennlig. Dermed gjør personen deg avhengig av å gjøre som han eller hun gjør.

Tips: Vis til uheldige konsekvenser dersom man ikke foretar seg det rette. Husk å ha et stort smil på lur.  

Verdensmesteren

Vi bøyer oss i støvet for alt denne personen har opplevd – noe som selvsagt også er meningen. I kraft av sin klokskap, forventer «verdensmesteren» å ha rett og bli hørt. Ofte får personen kollegene til å gjøre researchen og skrive en rapport, for så å ta æren for arbeidet.

Tips: Gi ros og spill på lag med personen. Det er mulig du må gå ut på do og skrike etterpå, men det kan hende du får viljen din til slutt. 

Kontrolløren

Er uklanderlig i hele sitt vesen, har tallene klare, smeller fakta i bordet og er god til å snakke for seg. Er ikke så opptatt av andres forslag, og er rask med å fremheve sitt eget, mye bedre alternativ.

Tips: Hjelp dem! Still opp klare alternativer, gjerne gradert etter viktighet. Påpek konsekvensene om personen ikke handler, og overdriv gjerne. 

Les også: Slik håndterer du hersketeknikker på jobben

Kilde: Boka “Hersketeknikk” av Hilde Sandvik og Jon Risdal