Jobbintervju

Spørsmålene du ikke forventer på jobbintervjuet

Har du tenkt på om du svømmer raskest i vann eller i sirup? Eller hvordan du vil veie ditt eget hode? Det bør du gjøre før du møter opp på jobbintervjuet.

Tekst
Fredrik Christensen
Foto
iStock
Dato

Det er viktig å forberede seg godt før et jobbintervjuet. Hva er motivasjonen for at du søker på akkurat den jobben, hvordan ønsker du å presentere deg selv, og har du husket å lese deg opp på bedriften. Men har du noen gang gått fra intervjuet og tenkt: Hva i alle dager var det for slags spørsmål? Ja? Da er du ikke alene.

Mange bedrifter bruker en bestemt intervjuguide i førstegangsintervjuet, hvor spørsmål om utdannelsen, hvilke jobber man har hatt og motivasjonen for å søke jobb hos dem, er sentrale. Andre derimot, kan overraske med litt mer utradisjonelle spørsmål:

  • Hvis du var 80 år gammel, hva ville du fortalt barna dine? McKinsey & Company
  • Hvor mye vann renner i elvene på Island? Opera Software
  • Svømmer du raskest i vann eller i sirup? Google

Bli inspirert til å utvikle deg i arbeidslivet!

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Tove Selnes, tidligere HR-direktør i Opera Software forteller at de ofte stiller spørsmål eller gåter uten fasitsvar. Det som er viktig er hvordan du tilnærmer deg svaret.

­– Vi er opptatt av å finne folk som er smarte og har gode evner til å løse problemer, forteller hun, og refererer til at måten søkerne velger å angripe og resonnere seg frem til et svar på betyr mest i slike settinger.

Forstå prosessen

Agnete Harper er daglig leder i Agenda Karriere A/S. Hun har jobbet med karriereveiledning i nærmere ti år. Hun sier at det viktigste er å forstå prosessen du skal igjennom. I førstegangsintervjuet er det som oftest fokus på å avdekke faglige kvalifikasjoner og motivasjon, mens i andregangsintervjuet går man mer i dybden på kandidatens atferd og egenskaper. Ofte blir man også bedt om å ta en personlighetstest som blir gjennomgått på andregangsintervjuet.

 

Husk at du er interessant. Du har de formelle kravene på plass, og de vil bli bedre kjent med nettopp deg.

Agnete Harper

 

– Husk at du er interessant. Du har de formelle kravene på plass, og de vil bli bedre kjent med nettopp deg. Det er viktig å tenke på at begge parter skal bli kjent med hverandre. Det er like viktig at du er interessert i dem som at dem er interessert i deg, forteller Harper.

Ofte vil arbeidsgiver at du skal beskrive og gi eksempler på hvordan du taklet en konkret situasjon. Et tips kan være å dele svaret i tre trinn: Fortell kort om situasjonen, konkretiser hvordan du håndterte den, og til slutt forteller du hva resultatet ble. Klarer du i tillegg å gjøre dette relevant for stillingen du søker på, er du en vinner!

Kilde: arbeidsrom.no

 


 

Tre spørsmål du kanskje ikke har tenkt på

Flere og flere bedrifter bruker utradisjonelle intervjuspørsmål for å bli bedre kjent med deg. Her er tre eksempler fra Manpower, og tips til hvordan du kan svare på dem.
Hvordan definerer du suksess?
Selskapet har en misjon og et mål for fremtiden. De ønsker å se om målene dine samsvarer med selskapets mål. Ved å forklare hvordan du måler suksess, vil intervjueren være i stand til å forstå hva slags karriere du er på jakt etter, og om stillingen er en god match for deg.
Hva er de tre første tingene du gjør hver dag?
Hvordan du starter dagen er vanligvis en god indikasjon på hvordan dagen går. Er du en som surrer mye om morgenen? En organisert time manager? Et sted i midten?
Hva er du kjent for?
Hva gjør deg unik? Sannsynligvis er intervjueren ute etter å finne ut om dine verdier er på linje med selskapets verdier. Dette bør du undersøke på forhånd. Finn ut hva selskapets verdier er og hvordan de blir ansett i offentligheten.
Publisert i Karriere