Mann ligger bøyd over en vinklet stige, karriere
Karriere

Lær deg karriererådene

Har du ambisjoner om å gjøre karriere i arbeidslivet? Da bør du se hvordan sjefen din reagerer.

Tekst
Sissel Fantoft
Foto
NTB Scanpix
Dato

Kjøreregler for god karriere

Hvordan du stiger i gradene og gjør karriere i arbeidslivet er et tema det finnes mange meninger om. Likevel er det noen felles kjøreregler mange enes om.

– Kjøreregel nummer én er å levere på det nivået du befinner deg på til enhver tid. Gjør den jobben du er satt til, og vær åpen og mottakelig for nye utfordringer som kommer din vei. Er du proaktiv, innovativ, viser vilje til å se ting i nye sammenhenger og er løsningsorientert har du kommet et godt stykke på vei, sier Hanne Stenstrøm.

Hun er fagleder for karriereutvikling i bemannings- og rekrutteringsselskapet Adecco.

Hvis du har ambisjoner om å stige i gradene, er det viktig at du tar det opp med din nærmeste leder.

– Det hjelper ikke bare å tenke på det selv – du er nødt til å synliggjøre ambisjonene dine for ledelsen. Sjefens reaksjon vil være en god indikator på mulighetene dine. Hvis reaksjonen er positiv, er det sannsynlig at du har gode sjanser. Hvis responsen er mer lunken, bør du spørre deg selv om hva som er årsaken til det. Er det fordi lederen din har en annen oppfattelse av deg enn du selv har? Eller fordi lederen ser en konkurrent som mer attraktiv enn deg? sier Stenstrøm.

Fremhev andre

Hvis du drømmer om en lederrolle er det viktig at du avklarer med deg selv hva du kan bidra med.

– Du bør tenke gjennom hvorfor du ønsker å bli leder. Det er viktig at du kjenner bedriften godt og er ivrig etter å sette deg inn i alle sider ved selskapet. Skaff deg et helhetsblikk, slik at det blir lettere å være innovativ og mer spennende å prestere, sier Stenstrøm.

Et utenlandsopphold i løpet av studietiden kan også vise seg å være en fordel senere i yrkeskarrieren.

– At du har vært aktiv i et studentmiljø i utlandet i studietiden vil ikke gi deg en lederrolle i seg selv, men det kan bli en vippefaktor. I et stadig mer globalisert arbeidsmarked blir dette oppfattet som svært positivt, sier hun.

Å være dyktig på kommunikasjon og ha evnen til å inspirere og få med seg kolleger, er også egenskaper som er typiske for medarbeidere som stiger i gradene.

Mann står på toppen av karrieren sin.
Karriere

– Gode samarbeidsevner og evnen til å være en del av et team er viktige egenskaper for folk med ambisjoner i arbeidslivet. Du trenger ikke alltid være den som tar lederrollen i et team, det viktigste er at du ser hva som er mest fordelaktig i hver enkelt situasjon. Våg å være synlig, samtidig som du observerer og analyserer ideer som andre kommer med – og støtter dem hvis du mener de er gode. Du skal selvsagt ikke være ukritisk, men forsøk å fremhev andre og ikke bare deg selv. Da bygger du samtidig gode relasjoner, oppfordrer Stenstrøm.

Lyst på flere råd om karriere og ledelse?

Meld deg på vårt nyhetsbrev.

Er det verdt det?

Å være en god lagspiller er altså noe av det smarteste du gjør, både for å skape et godt miljø på det nivået du er, og for å bygge et solid grunnlag for videre karriereklatring.

– Hvis noe går galt bør du tørre å være synlig og vise at du har ryggrad til å stå i det. Ta «en for laget», innrøm at du tok feil og gi uttrykk for at du har lært av feilen og at den ikke skal gjenta seg, sier Stenstrøm.

Og er det egentlig forskjell på egenskapene til kvinner og menn som stiger i gradene?

– Kvinner som gjør de rette tingene og leverer resultater har like gode sjanser som menn, det avhenger mer av organisasjonen man er i. Det handler også om viljen til å investere den tiden og innsatsen som kreves, sier hun.

Ønsker du å stige i gradene er det derfor viktig at du spør deg selv om du synes det er verdt innsatsen det krever. Hvor langt er du villig til å gå? Hva er dine yrkesverdier? Er du villig til å ofre den tiden og energien som kreves? Dette er spørsmål du bør avklare med deg selv.

 


 

Tips for å stige i gradene

  • Prester på det nivået du er.
  • Vær åpen for utfordringer.
  • Vær proaktiv, innovativ og løsningsorientert.
  • Synliggjør ambisjonene dine for din nærmeste leder.
  • Skaff deg innsikt i selskapet du jobber for.
  • Støtt gode ideer fra kolleger og se ytterligere potensiale i dem.
  • Vær en lagspiller.
  • Invester tid og energi.
  • Ha det gøy på jobb.
Publisert i Karriere