VÆR OPPDATERT

Er CV-en din tilpasset det nye arbeidslivet?

Arbeidslivet er i rask endring. Har CV-en og LinkedIn-profilen klart å henge med? Sjekk om du har en jobb å gjøre!

Tekst
Anne Wennberg
Foto
Ellen Johanne Jarli
Dato

Med digitaliseringen av arbeidslivet, og framveksten av et mindre hierarkisk arbeidsliv, er det all grunn til å tenke nytt om CV og LinkedIn-profil. Kanskje er det ikke mastergraden som gjør deg mest attraktiv, eller at du er framoverlent og sulten?Flosklene florerer i både stillingsannonser og CV-er. Hos Hammer & Hanborg er de opptatt av potensial, som ikke minst kan komme fram i tester, men som også til en viss grad kan leses ut av CV-en og vise seg i intervjuene.

Potensial

-Hva man har gjort før er mindre relevant enn tidligere. Nå gjelder det å få fram ditt potensial og hva du kan få til i framtiden. Vi ser etter potensial for å utvikle både deg selv og stillingen, sier Regine Eiklid, HR- og administrasjonskoordinator, som jobber mye med rekruttering.

Potensial er altså et viktig stikkord, ikke bare om du er nyutdannet:

-Den rette evneprofilen, motivasjon, engasjement, endringsvilje, om du er «streetsmart», EQ (emosjonell intelligens) og nysgjerrighet er alt sammen noe vi er ute etter, sier kommunikasjonskonsulent Celina L. Bålerud. Hun jobber også mye med research i rekrutteringsprosesser.

Vi byr på godt stoff om ledelse

Meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Prioritering

De to understreker at CV og LinkedIn-profil bør brukes ganske forskjellig. Vi kommer tilbake til LinkedIn litt senere i artikkelen.

-For det første må CV-en aldri være helt den samme om du søker to ulike stillinger. Ikke ta med alt, prioriter det som er mest relevant og vesentlig, gode og konkrete beskrivelser av erfaring som viser det og får fram relevansen i forhold til jobben du søker. Er du fersk i arbeidslivet, kan det å ha vært leder i elevrådet eller fått ekstra ansvar i jobben du hadde ved siden av studiene, si noe om ditt potensial. Kanskje er du en som tør å stikke hodet fram og ta ansvar? Er du en godt voksen og erfaren arbeidssøker kan du droppe å ta med hvilket år du gikk ut av videregående. Gjør du noe på fritiden som gir deg viktig erfaring og kompetanse, eller som sier noe om dine verdier, ta det med. Men tenk alltid relevans for den stillingen du søker på, oppfordrer Eiklid.

Verdier

Det er viktig å lese deg opp på selskapet du søker jobb i. Å være forberedt gir et godt inntrykk. Da kan du også avdekke om de har verdier du kan identifisere deg med.

-Verdier betyr mer og mer, ikke minst for mange unge mennesker. De er ikke lenger så opptatt av å jobbe for de største, men for de som mener noe og har positive verdier knyttet til for eksempel bærekraftig utvikling, sier Bålerud. Hun legger til at de ved den siste ansettelsen i Hammer & Hanborg kjørte en verdibasert rekrutteringsprosess.

De to erfarer at mange unge vil ha en jobb som gir dem noe mer, noe større, en mening.

-I prosessen vår nylig satte vi opp ti spørsmål for å avdekke kandidatenes verdier, og sile ut de som ikke ville passe inn her, legger Eiklid til.

Potensial: To unge kvinner snakker sammen over en laptop.
Celina L. Bålerud og Regine Eiklid har gode råd å komme med til deg som vil optimalisere CV-en og LinkedIn-profilen. Det viktigste er å tydeliggjøre potensialet ditt.

Kutt ut familien

Ingen har noe med om du er gift og har tre barn, eller hvor gammel du er. I verste fall kan barna brukes mot deg. Og vil du virkelig jobbe et sted som er opptatt av om du snart blir gravid, om barna dine kan komme til å bli syke, eller om du er bestefar?

-Ikke ta det med i CV-en, men det kan være relevant å spørre om du har anledning til å reise mye. Hvordan du løser privatlivet og familie er så individuelt. Barn trenger absolutt ikke å være en hindring. Selv har vi opplevd at barnløse og single ikke ønsker en arbeidshverdag med mye reising og lange arbeidsdager. Vi er opptatt av at vi mennesker er forskjellige og vi har forskjellige ønsker og verdier.  Det viktige er potensial og vilje til utvikling i takt med et arbeidsliv i stadig endring, sier Eiklid.

-Vi har jo oppdragsgivere som ikke tenker helt som oss på dette området, men det er vår jobb å utfordre og gi dem råd, og det gjør vi, kommenterer Bålerud.

 

Verdier betyr mer og mer, ikke minst for mange unge mennesker. De er ikke lenger så opptatt av å jobbe for de største, men for de som mener noe og har positive verdier knyttet til for eksempel bærekraftig utvikling.

Celina L. Bålerud

 

Ikke glem LinkedIn

På LinkedIn er det store muligheter om du er på jobbjakt. Her kan du skrive mye, lenke, dele, oppfordre andre til å dele og få fram et større bilde enn i CV-en, som ikke bør overstige to sider.

-Husk at også her kan du justere hva som ligger i profilen din i forhold til den jobben du søker. Det er ikke bare CV-en som må redigeres for å fungere optimalt. På LinkedIn kan du dessuten vise hvem du er ved å lenke til andre, legge ut arbeidsprøver, få fram hvem du heier på og hvilke faglige grupper du følger. Og glem ikke kontaktinformasjon, spesielt telefonnummer understreker, Eiklid.

De to har også noen enkle og greie tips om søknaden helt til slutt: Den bør være mellom en halv og én side lang, og ikke gjenta det som står i CV-en. Den bør også få fram verdiene dine, hva som motiverer deg og hvorfor de skal velge akkurat deg. Og les korrektur! Søknad og CV fulle av feil gir et slurvete inntrykk.

Husk at CV, søknad og LinkedIn-profil er din vei til det første intervjuet!

 

 

Publisert i Karriere, Ledertips