Troverdig: To menn og en kvinne står ute i et oljeproduksjonsmiljø.
TROVERDIG LEDERSKAP

Spiller du leder, eller er du deg selv?

Det er faktisk et viktig spørsmål å stille. Har du noen gang møtt en leder du setter stor pris på som privatperson, men som blir helt annerledes i lederrollen? Da kan det være at han eller hun går inn i en rolle som ikke er naturlig for vedkommende.

Tekst
Anne Wennberg
Foto
NTB/Scanpix
Dato

Det er mange som tror de må legge seg selv litt til side, bli mer alvorlig og streng, for å bli respektert og tatt på alvor. Og hva kan det føre til? Gir du slipp på deg selv, kan det være vanskelig å framstå troverdig, medarbeiderne kan bli usikre, og du kan bli usikker fordi du ikke er helt komfortabel med ditt «leder-jeg». Og da er det lett å tenke at du kanskje ikke er en ledertype likevel. Det kan jo være riktig, men det kan også være at du vil lykkes atskillig bedre om du tør være deg selv.

-Det som kan være lurt da er å tenke på hvilke ledere du selv har tillit til, og hva dine grunnleggende verdier er, skriver Kristine Øverby på ledernytt.no. Hun har selv erfaring som leder og tilbyr kurs innen selvutvikling med tankesett og positiv psykologi som utgangspunkt.

Vi byr på godt stoff om ledelse

Meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

Troverdig med god selvfølelse

Når man tar på seg en maske i lederrollen, er det lett at du skaper en avstand til deg selv og til medarbeiderne dine, og da kan du oppleve at de tar avstand fra deg.

-Leder du i tråd med deg selv, skaper du en naturlig relasjon til dine ansatte skriver Øverby.

Det fordrer selvsagt at du forøvrig er en god leder, som byr på seg selv, og er oppriktig interessert i å legge godt til rette for at medarbeiderne dine får gjort jobben sin. Skal du fungere i lederrollen er det viktig med en sunn og god selvfølelse. Det gjør deg troverdig. Du trenger ikke kunne eller vite alt, men du må våge å stole på andre og gi slipp på kontroll. Når man ser slik på det, blir det enda tydeligere at det ikke holder å spille en rolle. For hvem er du egentlig da – for deg selv, og for medarbeiderne? Betydningen av selvfølelse og selvinnsikt kan du lese mer om i denne kronikken.

 

Du trenger ikke kunne eller vite alt, men du må våge å stole på andre og gi slipp på kontroll.

 

En bedre utgave av deg selv

Som leder er det viktig å ha påvirkningskraft, både på deg selv og andre, og da trenger du selvinnsikt og troverdighet. Du må altså være deg selv, men du kan hele tiden bli bedre leder, og ta gode veivalg i arbeidshverdagen. Her får du fem gode tips med på veien:

  • Glem å kontrollere alt mulig, og husk at bekymring er lite produktivt.
  • Bestem deg for å tenke framover, i stedet for å dvele ved gamle feiltrinn.
  • Bruk energi på det som betyr noe, ikke la små distraksjoner spise deg opp.
  • Sats på deg selv! Er du i utvikling, gagner det også medarbeiderne.
  • Be om tilbakemeldinger! Slik får andre påvirke deg, og du lærer noe om deg selv.

Kilder: ledernytt.no og success.com

 

Publisert i Ledertips