– Det viktigste er å sikre jobben og inntekten din

Vi har møtt varehussjefen og Lederne-medlemmet Britt Heidi Værøy. I løpet av hennes tjueårige medlemskap har hun opplevd hvor verdifullt det er å være organisert. Her forteller Værøy om tryggheten medlemskapet gir, og om jobbhverdagen hennes som leder i varehandelsbransjen.

Tekst
Redaksjonen
Foto
Håkon Holo Dagestad
Dato

Fortell litt om deg selv!
– Mitt navn er Britt Heidi Værøy, og er 52 år. Jeg bor på Vikanes på Stord, og jobber som varehussjef for Spar Kjøp. Her har jeg vært i 11 år siden butikken var ny. Jeg meldte meg inn i Lederne da jeg begynte som butikksjef for Kid i 2003, og har dermed vært medlem i over 20 år.

Hva går jobben din ut på?
– Jeg har totalansvar for varehuset på Stord. Det vil si at jeg har ansvaret for personalet, lønn, kampanjer, sikkerhet, og ellers den daglige driften.

Hvilke arbeidsoppgaver liker du best?
– Det beste med å jobbe i et stort varehus er kundene. Vi har masse flotte kunder som det er kjekt å bli kjent med og hjelpe frem til en god handel. En blir også godt kjent med de faste kundene. Jeg liker også godt når vi får god flyt og godt samarbeid. Hos oss må vi hjelpe til der det trengs, og da er det bra at vi kan utvikle hverandre. Det er smart å ansette folk som er bedre enn deg på mange områder. Da lærer jeg meg nye ting hele tiden.

Hva er de største utfordringene for din bransje fremover?
– Den største utfordringen vi har i dag, er mangel på arbeidskraft. For bare ett til to år siden kom det inn åpne søknader hver uke. Det er det helt slutt på. Når vi søker etter nye ansatte, er søknadsmassen heller laber. Dette hører jeg er et problem i hele varehandelsbransjen.

Hva gir det deg å være fagorganisert?
– Det er å være fagorganisert hos Lederne gir meg en god trygghet. Som leder står en ofte alene, og da er det godt å ha en solid organisasjon i ryggen. Det er korte linjer inn, og vi får hjelp på kort varsel. Kommer en opp i en vrien prosess med sin leder eller arbeidsgiver, får en god hjelp fra rådgiverne i Lederne.

Hvilken medlemsfordel er viktigst for deg?
– Det må være den juridiske bistanden man har i Lederne. Da en stor matvarekjede skulle legges ned i Norge jobbet jeg som stormarkedssjef der. Vi fikk da beskjed om at vi skulle få tre måneder etterlønn dersom vi forble ansatt til siste dag. Under sluttsamtalen med sjefen min ga jeg beskjed om at jeg hadde fått jobb i Spar Kjøp som varehussjef. Jeg fikk da beskjed om at dersom jeg sto løpet ut, var det selvsagt at jeg som leder skulle få den avtalen. Avtalen kom signert til meg, og jeg signerte og sendte den tilbake. Så fikk jeg en telefon om at jeg likevel ikke kunne få etterlønnen utbetalt siden jeg hadde fått meg jobb i mellomtiden. Jeg presiserte at dette hadde vi tatt opp på sluttsamtalen, og at kontrakten var signert av begge parter. Likevel sto han på sitt.

Jeg tok da kontakt med en rådgiver i Lederne, som tok dette videre med en av advokatene. Det ble bekreftet at jeg hadde krav på etterlønnen, og han sendte brev for meg til arbeidsgiveren. Etter tre brev måtte de gi seg. Avtalen ble da overholdt, og jeg fikk beholde etterlønnen.

Denne prosessen hadde jeg nok ikke klart å stå i på egenhånd. Jeg er veldig glad for at jeg var medlem i Lederne i løpet av denne prosessen, og ikke minst at fagforeningen har så dyktige rådgivere og advokater som rådgir og hjelper medlemmene hvis det skulle være noe.

Ellers liker det sosiale i Lederne, som gjør det enkelt å bygge gode nettverk, samt mange andre gode medlemsfordeler. Ikke minst er det veldig verdifullt å få mye faglig påfyll via alle kursene og webinarene som Lederne har, og det sparer man mye på.

Hva brenner du for i arbeidshverdagen?
– Jeg synes arbeidsmiljøet er viktig. Hos oss har alle et ansvar for at vi skal ha det godt på jobb. Når vi får inn nye ekstrahjelper som bare er 16-17 år, så er det så gøy å se dem utvikle seg og bli gode selgere hos oss. Vi er heldige som har en høyskole i nærområdet, så vi beholder disse vanligvis i fire til seks år. Det å følge disse, og å se dem utvikle seg til å bli unge voksne er fantastisk. Så er det kjekt å kunne bidra til arbeidstrening og kroner til utdannelse for dem.

Ditt beste råd til en ung kollega?
– Mitt råd til unge er at de må få seg en utdannelse. Dette kreves på nesten alle arbeidsplasser. Ta plass og vær nysgjerrig. Så må en behandle kolleger slik en selv vil bli behandlet. Sist, men ikke minst; organiser deg. Det gir deg trygghet. Alle forsikrer hus, hjem, barn og bil. Men det viktigste er å forsikre jobben og inntekten din!

Medlemsfordeler

Som medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter.
Se alle dine medlemsfordeler