Ny konsernsjef i Equinor

Equinors nye konsernsjef blir Anders Opedal. Ledernes forbundsleder Audun Ingvartsen støtter uttalelser fra tillitsvalgte i selskapet om at den nye konsernsjefen denne gangen gjerne kunne vært en kvinne.

Dato
Forbundsleder Audun Ingvartsen.

– Det hadde vært naturlig om Norges største selskap endelig fikk en kvinnelig toppleder, men når det er sagt ønsker vi Anders Opedal velkommen og ser frem til å samarbeide med han. Opedal har erfaring fra flere områder i selskapet og kjenner den norske samarbeidsmodellen i arbeidslivet, sier Ingvartsen i en kommentar.

Per Helge Ødegård, tillitsvalgt for Lederne i Equinor, sier til E24 at han ble overrasket over at Anders Opedal blir ny konsernsjef i Equinor etter Eldar Sætre. Han mener tiden er overmoden for at en kvinne kunne blitt konsernsjef. Samtidig er han i følge E24 klar på at hans klare favoritter var Lars Christian Bacher (finansdirektør i Equinor) og Arne Sigve Nylund (konserndirektør i UPN (utvikling og produksjon i Norge)). Eller da altså en kvinnelig konsernsjef.

Heltidstillitsvalgt for Lederne i Equinor, Per Helge Ødegård.
Heltidstillitsvalgt for Lederne i Equinor, Per Helge Ødegård.

– Bacher og Nylund har langt mer tyngde som industribyggere enn Opedal etter min oppfatning. Så jeg er litt overrasket. Eller for å si det på en annen måte, Opedal har litt å bevise, sier Ødegård.

Opedal ledet det omfattende kuttarbeidet i Equinor som direktør for effektiv og sikker drift frem til han ble sjef for selskapets satsing i Brasil i november 2016. Ødegård husker ennå Opedals uttalelse om at oljearbeidere ute på sokkelen ikke skal tjene mer enn vanlige industriarbeidere på land.

– Han mener han var feilsitert, men hele kuttprogrammet han ledet var veldig krevende, sier Ødegård til E24.

– Det finnes flere kvinner som er like godt kvalifisert som Opedal. Men nå skal vi naturligvis jobbe godt med ham. Så skal vi i felleskap bygge videre på teknologien vi har, med å videreutvikle selskapet og jobbe for å redusere utslippene av CO₂, sier Ødegård.

Styreleder Jon Erik Reinhardsen i Equinor viste på pressekonferansen til at kvinnelige kandidater hadde vært med i hele prosessen – også i finalen – men at Opedal altså til slutt fikk jobben.

Publisert i Nytt fra Lederne