Nye medlemmer strømmer til Equinoransattes forening (EQAF)

Onsdag 2. juni gikk startskuddet for det historiske årsmøtet til Equinoransattes forening (EQAF) - det første årsmøtet siden bedriftsgruppen byttet navn fra Lederne avdeling 158. Foreningen er tilknyttet Lederne.

Tekst
Karl Filip Singdahlsen
Foto
Karl Filip Singdahlsen
Dato
På det historiske årsmøtet til Equinoransattes forening Lederne (EQAF) kunne Per Helge Ødegård (leder) fortelle at bedriftsgruppen nylig passerte 1000 medlemmer og med det har satt ny medlemsrekord. – Våre tillitsvalgte har gjort en fantastisk jobb i å synliggjøre vår bedriftsgruppe, sier Ødegård.

– Vårt nye navn treffer målgruppen bedre og gjør det enklere for potensielt nye medlemmer å identifisere seg med oss, sier Per Helge Ødegård, som er bedriftsgruppens leder. Han understreker likevel:

– Vi er fortsatt en del av organisasjonen Lederne, der våre avtaler ligger. Vi får veldig god støtte på jus, økonomi, profilering og kommunikasjon, og er derfor helt avhengig av støtten fra Lederne sentralt.

Derfor strømmer medlemmene til
Det var god stemning i salen da Ødegård avslørte at bedriftsgruppen nå har satt ny medlemsrekord med over 1000 medlemmer. De siste ukene har nye medlemmer strømmet til EQAF.

– Vi er dyktige på det folk faktisk etterspør og trenger hjelp til. Vi får folk tilbake i jobb, har tilgang på gode jurister og nyttige medlemsfordeler for det enkelte medlem, fortsetter Ødegård.

Bare i EQAF behandles det 70-80 saker hvert eneste år. Ødegård estimerer at ca 15 personer hver eneste måned mister nødvendige sertifikater for å jobbe på plattform.

I tillegg bistår EQAF jevnlig medlemmene med spørsmål knyttet til pensjon, lønn, reiser, permitteringer og oppfølgingen de får av arbeidsgiveren ved sykdom.

– Skulle jeg valgt en fagforening hadde jeg valgt en som kan hjelpe med det arbeidsgiveren din ikke kan gjøre for deg. Og det er nettopp der vi legger inn støtet. Det har flere lagt merke til nå, påpeker Ødegård, som sier at de ønsker å være den foretrukne fagforeningen i Equinor.

Per Helge Ødegård (foran) og nestleder Hans Fjøre Øvrum (bak) ledet det historiske årsmøtet som bar preg av høyt engasjement og hyggelige nyheter om medlemsrekord. Begge ble gjenvalgt av sine medlemmer.

Et utfordrende 2020 inneholdt også en stor seier
Som for alle andre, ble 2020 et utfordrende år. Midt i alle problemene med covid-19 fikk EQAF likevel en viktig seier å juble for. I fjor høst gikk nemlig medlemmene ut i streik. En streik som endte med seier til EQAF og Lederne.

Rent praktisk betyr det at EQAF-medlemmer som arbeider i kontrollrom på land, nå skal behandles likt som medlemmer fra andre forbund, med egen særavtale i Equinor og ny overordnet avtale mellom NHO og Lederne sentralt.

På plass i Stavanger: Liv Spjeld By, nestleder i Lederne (t.v), var til stede på årsmøtet og roste bedriftsgruppen for arbeidet som ble gjort i 2020. – Denne gjengen har et imponerende driv i seg, og resultatet fra streiken viser veldig godt hvordan medlemmene står opp for hverandre når det trengs. Akkurat slik vi ønsker det i Lederne, sier Spjeld By.

Ødegård blir stolt når han tenker tilbake på hvordan de tillitsvalgte og medlemmene agerte under streiken.

– Innsatsen til de tillitsvalgte og medlemmene under streiken var selve nøkkelen til at resultatet ble som det ble. Vi har innarbeidet en rød tråd i arbeidet vårt, og det gjør at vi har lite konflikter internt og trekker i samme retning. Og så har vi det hyggelig sammen. Det betyr mye for fellesskapsfølelsen, avslutter Ødegård.