Reagerer kraftig på nye kuttforslag til private barnehager

Mye står på spill for private barnehager i forhandlingene om statsbudsjettet for 2021. - Private barnehager får fra før betydelig mindre støtte enn kommunale barnehager. Økonomien er vanskeligere enn noen gang, og nå har regjeringen foreslått å kutte flere hundre millioner ekstra. Det henger ikke på greip, og det må vi si tydelig fra om, sier Ledernes nestleder Liv Spjeld By.

Tekst
Redaksjonen
Foto
Håkon Holo Dagestad
Dato
Nestleder Liv Spjeld By

I skrivende stund er det fortsatt uvisst hvorvidt regjeringens forslag om å kutte 350 millioner kroner i pensjonstilskuddet – som kommer på toppen av et allerede vedtatt kutt på 245 millioner kroner i 2021 – blir gjennomført. Arbeidsgiverorganisasjonen Private Barnehagers Landsforbund slår alarm, og Ledernes nestleder støtter initiativet.

– Mange private barnehager rapporterer om mulige kutt i tilbudet til barna og ordningene for de ansatte, og i verste fall nedleggelser, forteller By.

– Sterkt presset situasjon
Jana Jarosova, som er engasjert i Ledernes sentralstyre og til daglig jobber som barnehageleder, setter pris på at mange nå engasjerer seg for å stoppe kuttene som kan få alvorlige konsekvenser for tilbudet barna får i barnehagene.

Sykefravær
Jana Jarosova.

– Private barnehager får fra før betydelig mindre offentlig støtte enn kommunale barnehager. Dette forslaget fra regjeringen kommer på toppen av en allerede sterkt presset situasjon under pandemien og ulik praksis for tildeling av midler fra kommunene, sier hun.

– I bunn og grunn konkurrerer barnehagene i det samme markedet om dyktige folk og nok barn – bemanningsnormen og pedagogtettheten er den samme for private og kommunale aktører. Vi vet hva som skaper kvalitet, men rammene som innvilges gir de private barnehagene svært få handlingsmuligheter, understreker Jarosova.

Publisert i Nytt fra Lederne