Det viktige nettverket

Nettverksbygging handler om å ha et bevisst forhold til det å dyrke gode relasjoner. Lettere sagt enn gjort?

Tekst
Inger Kringlebotten
Foto
Getty Images
Dato

Et solid nettverk er basert på gode og langvarige relasjoner kan åpne opp for muligheter du ikke ville fått ellers. Mange tilbringer minst like mye tid med kolleger som med familien, og sterke sosiale forbindelser på jobb gjør oss lykkeligere og friskere, noe som igjen virker positivt på arbeidsprestasjonene våre. Tillit, samarbeid, læring, deling og åpenhet er forutsetninger for å etablere gode relasjoner. Nettverksbygging handler derfor like mye om hva du kan tilby andre som hva de kan gi deg.

Solide relasjoner

Nettverksbygging er noe alle kan lære, og du trenger ikke ha en ekstrovert personlighet for å skaffe deg et godt nettverk. Det er heller ikke slik at jo større nettverk, desto bedre. Det kan være en fordel å ha færre, men solide og nyttige relasjoner, fremfor flyktige bekjentskap med massevis av folk som ikke er klare til å stille opp for deg den dagen du trenger dem.

Vær ærlig

Nettverksbygging og det å dyrke gode relasjoner krever innsats og prioriteringer. Hold deg faglig oppdatert og finn gode møteplasser. Bruk tid på mennesker som gir noe tilbake, og unngå energityver som er mest opptatt av å skaffe seg fordeler selv. Oppsøk sammenhenger hvor du lærer noe nytt, og vær raus, lyttende og åpen når du møter nye mennesker. Sørg for å følge opp nye bekjentskaper – inviter på en kaffe eller avtal tid for et nytt møte. Ikke vær redd for å be om hjelp når du trenger det, og still opp når andre trenger støtte. Vær ærlig og autentisk i møte med andre mennesker, og øv deg på å ikke la ditt eget stress gå utover andre.

Mange fordeler ved nettverksbygging

Arbeidslivet endrer seg i rekordfart. I en slik virkelighet er verdien av nettverk viktigere enn noen gang. En av de store fordelene med medlemskap i Lederne er at du blir del av et større tverrfaglig fagnettverk. Du får tilgang til møteplasser på nasjonalt nivå i form av konferanser og kurs, og lokalt via lokalavdelinger som tilbyr arrangementer der du bor.

 

Medlemsfordeler

Som medlem i Lederne får du trygghet i arbeidshverdagen, faglig utvikling og et stort nettverk. I tillegg får du lav boligrente, gode forsikringstilbud og andre rabatter. Se alle medlemsfordeler